Ajda Pekkan 45’liğin ön yüzü için, ünlü Orhan Gencebay bestesi Kaderimin Oyunu’yu uygun görmüş. Arabesk camianın marşlarından birini kendine göre okumuş ve farklı bir kulvara kur yapmış adeta. Arka yüze de, sevemediği Kimler Geldi Kimler Geçti seçilmiş. Pekkan’ın arabeske meyletmesinin gürültü çıkarması beklenirken Kimler Geldi Kimler Geçti daha fazla ilgi görünce Kaderimin Oyunu gölgede kalmış. 1973 tarihli şarkı hemen listelerde zirveye yükselmiş ve 1975 tarihli yeni Ajda albümünün de lokomotif parçalarından biri olmuş.
Paraya kıyılıp parçanın videoklibi Martin Scorsese’ye çektiriliyor. Scorsese o günlerde Paranın Rengi filminin setinde. Ekipten görüntü yönetmeni Michael Chapman’ı, senarist Richard Price’ı, montajcı Thelma Shoonmaker’ı alıp Nw York’a gidiyor ve dört günde klibi hazırlıyor. Fatura iki buçuk milyon dolar. Bad, 1991’e kadar en masraflı videoklip unvanını koruyor. 1991’de yine Michael Jackson, dört milyonluk Black and White klibi rekoru yeniden ele geçiriyor…
Ancak işin ilginç tarafı, bu kadar sevilmelerine karşın firmalardan şarkılara ciddi teklif gelmeyince, dizinin müziği bir türlü albüm olamıyor, ta ki Süper Baba yayından kaldırılana dek. 1995 yazında 23 parçadan oluşan albüm çıkıyor ve o gün bugündür kuşaktan kuşağa geçip gidiyor. Tabii özellikle ‘babalar günü’nün olmazsa olmazı…
Parça Hollywood Hotel adlı radyo programının açılış müziği olarak kullanılıyor ve ondan sonra patlıyor. Birçok orkestra tarafından plak yapılıyor; MGM yedi farklı filmde kullanıyor. Billie Holiday’den Elvis Presley’e dek söylemeyen kalmıyor. Listelerde ‘1 Numara’ya ise The Marcels grubunun yorumuyla çıkıyor Blue Moon ve grubu dünyaya tanıtıyor,
Şarkı geleneksel bir Yahudi ezgisiydi ve Fransız şarkıcı Mirelle Mathieu tarafından Fransızca sözlerle L’Aveugle adıyla dünyaya tanıtılmıştı. Şarkıyı Fikret Şeneş almış, üzerine ustalıkla sözler yazmıştı.O günlerde hiç ilgi görmeyen Bir Başkadır Memleketim 1974 yazında ‘bizim şarkımız’, hatta marşımız olmuştu.
1978’de üçüncü albüm Parallel Lines’ın hazırlıklarına başlarken, yapımcı Mike Chapman (Suzi Quattro ile Sweet’i parlatan adam) ellerindeki bütün şarkıları dinlemek istiyor. Sonuçtan pek tatmin olmuyor ve başkalarının olup olmadığını soruyor. Harry utanarak, bir tane daha kaldığını ama eski olduğunu söylüyor. Heart Of Glass’ı çalıyorlar. Chapman, diskolara da girebilecek, güçlü ritmli bir şey istiyor. Davulu makineye çaldırmaya karar veriyorlar ve Chapman dört köşe oluyor tabii.
Bu şarkılardan biri de Oy Bana Bana’dır. Aşık Mahzuni Şerif’in türküsüdür. Cem Karaca’nın sol kulvara iyiden iyiye yerleştiğinin kanıtıdır. Müthiş temposu ve düzenlemesiyle Karaca’nın sevilenleri arasına girmiş, bugüne dek de öyle gelmiştir. Arka yüzünde İstanbul’u Dinliyorum’un yer aldığı 45’lik ilgi görmüş, Apaşlar plaktaki büyük orkestra soundunu sahnede tekrarlayamadığından konser repertuvarlarında Oy Bana Bana’ya fazla yer verilmemiştir.
Careless Whisper teklisi Ağustos 1984’te, Wham devam etse de, George Michael adıyla yayınlanıyor. İki haftada İngiltere listelerinde zirveye çıkıp üç hafta yerini korurken, diğer 17 ülkede de ‘1 numara’ oluyor; ABD’den platin plak kazanıyor. George Michael bu şarkıyla yıldızlar kulübüne kabul edilirken Mina, Gloria Gaynor, Julio Iglesias, Kenny G. Richard Clayderman gibi isimler Careless Whisper’ın coverını yapıyor.
Bir belgeselde anlattığı üzere kalacağı yurdun etrafında ilk gece büyük fırtına patlıyor. Yurt daha boş. Koridora çıkan Melih Kibar korkuyla dışarı bakarken, yoluna çıkan bir piyanoya çöküyor ve o an neler hissettiyse çalıyor. Sakinleşince odasına dönüp teybini kapıyor ve bir daha çalıp o geceye mahsus ezgileri kaydediyor. Babasıyla İstanbul’a Çiğdem Talu’ya kaseti gönderiyor. Bestenin hangi şartlarda ve ortamda çıktığını bilmeyen Talu'dan bir süre sonra sözleri de içeren mektup geliyor. Kibar zarfı açıyor; sözlerin başlığını okuyunca kalbi hızla çarpıyor ve duvara tutunuyor: İçimdeki Fırtına…
Türkiye’de o dönem tam bir Felicita fırtınası esiyor. TRT’nin ‘yabancı kaynaklı müzik’ bölümünde sık sık ekrana gelen şarkı çoluk çocuk herkesin diline düşüyor, tekerlemeleri söyleniyor, sokaklarda dansları yapılıyor. Dönemin TRT programcılarından Ertürk Yöndem’in sokaklarda yaşayan çocukları ekrana getirdiği bir bölümde kamerayı 13 yaşındaki Mehmet adlı çocuğa yöneltiyor ve Mehmet, felicita kelimesi hariç tamamen uydurduğu sözlerle Türkiye’ye Felicita’yı söylüyor ve o gün bugündür aramızda ‘Felicita Mehmet’ adıyla yaşıyor…
Tanju Okan o dönem, sıkıntılı bir aşk yaşıyor. Z.E. adındaki genç kadına aşık oluyor. Duygularına karşılık da alıyor. Ancak kızın ailesi, çok içki içen, şarkıcı birini kızlarına uygun görmüyor ve baskı yapıyor. Aşklarını gizlice, acı çekerek yaşıyorlar. Sonunda aile Z. E.’yi Amerika’ya gönderiyor ve perişan olan Okan teselliyi içkide buluyor. Mehmet Teoman bu hazin ilişkiden yola çıkıp sözleri yazıyor ve Okan da stüdyoya girip bir kerede şarkıyı söyleyip çıkıyor.
Bu yorum da hiç satmıyor, ta ki Blackboard Jungle filminde kullanılıncaya kadar. Okullardaki şiddeti, disiplinsizliği anlatan filmin açılışında çalan şarkı, dönem gençliğinin favori parçalarından biri haline geliyor. Film birçok eyalette yasaklanıyor. Bill Haley patlama yapıyor, parça billboard listelerinin zirvesinde sekiz hafta kalıyor. Haley devamında See You Later Alligator’le bir çıkış daha yapıyor ve sonrasında rock’n’rollun anahtarını Elvis Presley’e teslim ediyor.
Füsun Önal’ın eskimeyenleri arasına girecek Dünya Benim Oldu’ya (1976 tarihli Al ben Füsun albümünün açılış parçası) Tuğrul Dağcı sözler yazmış, Hurşid Yenigün de, özgün halinden daha ileri bir düzenlemeyle parçaya sınıf atlatmıştı… Önal, birkaç yıl sonra Melih Kibar-Çiğdem Talu ikilisiyle beste söylemeyi seçmiş ve bu serüvende de çok iyi şarkılar yorumlamıştı.
4 Aralık 1965’te kayıtlara Hal Blaine (davul), Joe Osborn (bas), Larry Knechtell (tuşlular), P.F. Sloan’la (gitar) giren grup, parçanın başına 12 telli gitarla intro koyar. O dönem bir pop şarkısında nadiren rastlanan flütle de renklendirirler soundu. California Dreamin’ 1965 sonunda Los Ageles’da piyasaya çıkar ve az satar, ta ki bir Boston radyosu parçayı sabah akşam çalmaya başlayana dek.
Art arda 45’liklerle Türkiye piyasasında ağırlığını hissettirmeye başlamış, üçüncü plağı İspanyol Meyhanesi ile zirveye yükselmişti. Arka yüzünde Beyaz Güvercin’in yer aldığı plak Selçuk’un yerli popa ağırlığını tam anlamıyla koyduğu yapıt olmuştu. Ümit Yaşar Oğuzcan’ın dizelerine yazdığı bestesi İspanyol Meyhanesi’nin öyküsü için Selçuk şunları anlatmıştı:
Devamında albüm 500 adet basılmış, bir tanesi tesadüfen ünlü DJ Abe Kesh’in eline geçmiş ve şarkılar arasından en çok Oh Happy Day radyoda şans bulmuştur. Hawkins’e tekli teklifi gelmiştir ama kilise, kendi korosunun adının geçmesini istememektedir. Plak şirketi de tekliyi The Edwin Hawkins Singers adıyla çıkarmıştır. Oh Happy Day patlama yapmış ve kısa sürede listelerde ABD’de dördüncü, İngiltere’de ikinci, Almanya’da ilk sıraya yükselmiştir.
Hürriyet Gazetesi’nin 1965’te düzenlediği Altın Mikrofon Yarışması, Ferdi Özbeğen ve Arkadaşları adlı orkestranın kaderini değiştirmişti. Sandığımı Açamadım türküsünü Batılı soundla düzenleyen orkestra finale kalmış ve ilk üçe giremese de kendini İstanbul piyasasına tanıtabilmişti. O dönemki kadroda Tekin Alp (gitar), Mahir Can (bas), Metin Bükey (klarnet-flüt), Suavi Akkanat (davul, vokal), Kamil Taşpınar (gitar), Ferdi Özbeğen (piyano) vardı ve yarışma şartnamesi gereğince orkestranın Sandığımı Açamadım/Kes Kes şarkılarından oluşan 45’liği yayınlanmıştı.
Şarkıyı dinleyen diğer Beatles elemanlarıyla yapımcı George Martin çok şaşırıyor, Harrison’ın bestecilik yanının gölgede kaldığını söylüyordu. Sonuç çarpıcıydı ve George’un Something’i tam anlamıyla başyapıt kokuyordu… Grupla birlikte şarkının kaydına Hammond orgcu Billy Preston da girmiş, daha sonra 21 tane yaylının çaldığı bölüm eklenmişti. 21 Ekim 1969’da çıkan tekli (arka yüz Come Together) ABD, Yeni Zelanda, Avustralya, F, Almanya’da liste başı olurken İngiltere’de dördüncü sıraya kadar yükselebilmişti.
Evlenene kadar müzikte dikkat çekici işlere imza atacaktı. Bunlardan biri de Jose Feliciano’nun The Gypsy şarkısına Fikret Şeneş’in yazdığı sözlerle parlayan Bana Yalan Söylediler’di. Parça dikkat çekmiş, o dönem birkaç Yeşilçam filminde kullanılmış, listelerin üst sıralarında ise fazla tutunamamıştı. Diğer birkaç örnek gibi, şarkı 2008 tarihli Çağan Irmak filmi Issız Adam’la adeta yeniden doğmuş, Semiramis Pekkan ismindeki iyi bir şarkıcıyı yeni kuşaklara fark ettirmişti.
Warner Bros., grubu ABD’de patlatmaya karar vermişti ama ilk tekli için seçilen I Need You onları pek tatmin etmemiş, America’dan flaş bir parçası olup olmadığı sorulmuştu. Desert Song’un adını A Horse With No Name olarak değiştirip besteyi göndermişler, ardından Londra’da kaydetmişlerdi.
Müzik listelerinde Mabel Matiz 'Kömür'le birinci, Can Baydar-Teoman 'DSenin Yüzünden'le ikinci, Semicenk 'Gözlerinden Gözlerine ile üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Söz ve müziği Gökçe’ye, düzenlemesi Aras Yıldıran’a ait “Müsaadenle Gidicem” şarkısı Pasaj Müzik etiketiyle yayınlandı. Şarkıda Gökçe “Artık ilişkiden beklentisi ve umudu kalmamış, yorulmuş bir insanın bu ilişkiden gidiyor olması anlatılıyor. Fakat, kafası karışık olduğu için hem gidiyorum bak, hem de neden gitmemem için bir şeyler yapmıyorsun.” diyor.
Lana Del Rey, merakla beklenen onuncu stüdyo albümü için çalışmalarını sürdürüyor. 15 yıllık profesyonel müzik kariyerine on albüm sığdıran Del Rey yeni yapıtına The Right Person Will Stay adını verdi.21 Mayıs'ta satışa verilecek albüm country ağırlıklı olacak.
2021 yılında kaydedilen ve İlham Gencer'in modern stüdyo ortamında gerçekleştirilen ilk albümü olma özelliği taşıyan The Legend B.I.G. İlham Gencer'in 100. Doğum Yılına Özel plak formatında yayınlandı. A.K. Müzik etiketiyle satışa çıkan 'The Legend B.I.G.' İlham Gencer'in, 2022 yılında yaşamını yitirmiş caz şarkıcısı kızı Ayşe Gencer ile yaptığı iki düet ile hem duygusal hem müzikal açıdan çok özel albüm.
Belçikalı Michael Gaspar’ın, Avrupa’da şansını denemek isteyen bir grup Afrikalı genç müzisyen tarafından kapısı çalınıyor. Gelenler Zaireli şarkıcı Steve Banda Kalenga ile Angolalı arkadaşları. Hemen kollar sıvanıyor ve ilk iş olarak gruba Black Blood adı bulunuyor. Devamında ilk 45’liğe olarak iki şarkı seçiliyor: Marie Therese ile A.I.E. (A Mwana). A.I.E (A Mwana) 1971 tarihli Aieaoa’nın Swahili dilindeki versiyonu. Belçika’ya yayınlanan şarkıyı kim anlayacak bu sözlerle? Ama ne gam; soul ile funk yerinde olsun, tempo herkesi dansa davet etsin, yeter.
Yerli müzikte Çatma Yarim ile Reynmen birinci, Semicenk 'Gözlerinden Gözlerine'yle ikinci, Blok 3 'Sevmeyi Denemedin'le üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
Birbirinden güzel eserlerin icra edildiği bir TRT klasiği "Akşam Sefası" programı, bugün 21.00'de TRT Müzik'te.
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…