4 Aralık 1965’te kayıtlara Hal Blaine (davul), Joe Osborn (bas), Larry Knechtell (tuşlular), P.F. Sloan’la (gitar) giren grup, parçanın başına 12 telli gitarla intro koyar. O dönem bir pop şarkısında nadiren rastlanan flütle de renklendirirler soundu. California Dreamin’ 1965 sonunda Los Ageles’da piyasaya çıkar ve az satar, ta ki bir Boston radyosu parçayı sabah akşam çalmaya başlayana dek.
Art arda 45’liklerle Türkiye piyasasında ağırlığını hissettirmeye başlamış, üçüncü plağı İspanyol Meyhanesi ile zirveye yükselmişti. Arka yüzünde Beyaz Güvercin’in yer aldığı plak Selçuk’un yerli popa ağırlığını tam anlamıyla koyduğu yapıt olmuştu. Ümit Yaşar Oğuzcan’ın dizelerine yazdığı bestesi İspanyol Meyhanesi’nin öyküsü için Selçuk şunları anlatmıştı:
Devamında albüm 500 adet basılmış, bir tanesi tesadüfen ünlü DJ Abe Kesh’in eline geçmiş ve şarkılar arasından en çok Oh Happy Day radyoda şans bulmuştur. Hawkins’e tekli teklifi gelmiştir ama kilise, kendi korosunun adının geçmesini istememektedir. Plak şirketi de tekliyi The Edwin Hawkins Singers adıyla çıkarmıştır. Oh Happy Day patlama yapmış ve kısa sürede listelerde ABD’de dördüncü, İngiltere’de ikinci, Almanya’da ilk sıraya yükselmiştir.
Hürriyet Gazetesi’nin 1965’te düzenlediği Altın Mikrofon Yarışması, Ferdi Özbeğen ve Arkadaşları adlı orkestranın kaderini değiştirmişti. Sandığımı Açamadım türküsünü Batılı soundla düzenleyen orkestra finale kalmış ve ilk üçe giremese de kendini İstanbul piyasasına tanıtabilmişti. O dönemki kadroda Tekin Alp (gitar), Mahir Can (bas), Metin Bükey (klarnet-flüt), Suavi Akkanat (davul, vokal), Kamil Taşpınar (gitar), Ferdi Özbeğen (piyano) vardı ve yarışma şartnamesi gereğince orkestranın Sandığımı Açamadım/Kes Kes şarkılarından oluşan 45’liği yayınlanmıştı.
Şarkıyı dinleyen diğer Beatles elemanlarıyla yapımcı George Martin çok şaşırıyor, Harrison’ın bestecilik yanının gölgede kaldığını söylüyordu. Sonuç çarpıcıydı ve George’un Something’i tam anlamıyla başyapıt kokuyordu… Grupla birlikte şarkının kaydına Hammond orgcu Billy Preston da girmiş, daha sonra 21 tane yaylının çaldığı bölüm eklenmişti. 21 Ekim 1969’da çıkan tekli (arka yüz Come Together) ABD, Yeni Zelanda, Avustralya, F, Almanya’da liste başı olurken İngiltere’de dördüncü sıraya kadar yükselebilmişti.
Evlenene kadar müzikte dikkat çekici işlere imza atacaktı. Bunlardan biri de Jose Feliciano’nun The Gypsy şarkısına Fikret Şeneş’in yazdığı sözlerle parlayan Bana Yalan Söylediler’di. Parça dikkat çekmiş, o dönem birkaç Yeşilçam filminde kullanılmış, listelerin üst sıralarında ise fazla tutunamamıştı. Diğer birkaç örnek gibi, şarkı 2008 tarihli Çağan Irmak filmi Issız Adam’la adeta yeniden doğmuş, Semiramis Pekkan ismindeki iyi bir şarkıcıyı yeni kuşaklara fark ettirmişti.
Warner Bros., grubu ABD’de patlatmaya karar vermişti ama ilk tekli için seçilen I Need You onları pek tatmin etmemiş, America’dan flaş bir parçası olup olmadığı sorulmuştu. Desert Song’un adını A Horse With No Name olarak değiştirip besteyi göndermişler, ardından Londra’da kaydetmişlerdi.
Dikmen, yerli popun çok satan isimlerinden biriydi artık ve arka arkaya Alyanaklım, Aşk Defteri, Onu Bunu Bilmem Kararlıyım gibi hitleşen şarkılarla zirvenin ortaklarındandı. Sözleri Ayşe Manioğlu’na, bestesi Ertuğrul üleç’e ait Zehir Gibi Aşkın Var, Dikmen’in son hiti olarak yerli pop müzik tarihine yazıldı.
Bu arada yan stüdyoda Patti Smith üçüncü albümü Easter’i kaydediyor. Springsteen baladı ona vermeyi teklif ediyor. Patti Smith önce başkasından şarkı almaya sıcak bakmıyor, ama dinleyince de çok seviyor. Şarkıyı istiyor ve aynı gece gitarist kocası Fred Smith’den (MC5 grubu üyesi) telefon beklerken sözlerin bir bölümünü kadının sarf edeceği şekilde değiştiriyor. Parçanın adı Because The Night.
1976’da Mazhar Alanson (gitar, vokal), Fuat Güner (gitar, vokal), Özkan Uğur (bas gitar, vokal), Galip Boransü (tuşlular, vokal) ile Ayhan Sicimoğlu (davul) İpucu Beşlisi’ni kurmuştu. İki kanallı stüdyoda Ayhan Sicimoğlu’nun ilginç düzenlemeleriyle Heyecanlı ile Hop Otur Hop Kalk şarkılarını doldurup 45’lik halinde piyasaya sürdüler.
True adını verdiği besteyi Bahamalar’daki Compass stüdyolarında kaydetmişler, adanın sıcacık yumuşak atmosferini şarkılara yansıtmayı başarmışlardı. Albüme adını veren True parçasını bir vesile ile Marvin Gaye’ye de dinletmişler, Amerikan soulundan izler taşıdığı yanıtını almışlardı. Gaye, grubun vokali Tony Hadley’nin performansını da övmüştü.
İki yıl sonra ünlü orkestra şefi Şerif Yüzbaşıoğlu’yla evlenen Şenay 45’liklerle yola devam etmiş, 1971’de Benim Olursan/Sev Kardeşim 45’liğini çıkarmış, plağın B yüzündeki Sev Kardeşim patlamış ve Şenay yılın şarkıcısı seçilmişti. Sev Kardeşim, İsrailli İlanit adlı sanatçının seslendirdiği, Hirsch Nurit ile Barak Wild David’in bestelediği Vesuv Itchem şarkısının aranjmanıydı. Sözlerini Şenay yazmıştı. Onun stiline görev hafif bir parçaydı ama mucize gibi bir çıkış sunmuştu şarkıcıya. Ardından Hayat Bayram Olsa geldi ve Şenay yerli popun zirve isimlerinden biri oldu.
Öyküsü ilginç; U2, 1983’te Hawai turnesine (War Tour) çıkıyor. Konser öncesi prova sırasında The Edge ısınmak için bir şeyler tıngırdatırken diğerleri de ona katılıyor. Hazırlıklar bitince kulise dönüyorlar. Grubun ses mühendisi ise tüm bu jam sessionu haber vermeden kaydediyor. The Urforgettable Fire’ın kayıtları başladığında, bandı çekmeceden çıkarıp gruba veriyor.
Devamında profesyonel müziğe adım atıp, söz ve müziğini ortaokul sıralarında yaptığı Çaresizim şarkısıyla büyük bir çıkış gerçekleştirmiş, Hey Dergisi’nin okurları arasında düzenlediği 1976 değerlendirmesinde ‘Yılın En İyi Bestesi’ dalında 10. sırada yer almıştı. B yüzünde Mutluluğa Doğru parçasının bulunduğu Çaresizim 45’liği zamanla daha iyi satmış ve yıllar boyu parça tazeliğinden bir şey yitirmemişti.
Parça önce 1971 tarihli Imagine albümünde yer alıyor. Sonra 11 Ekim 1971’de sadece ABD’de tekli olarak yayınlanıyor. Arka yüzde It’s So Hard var. Barış yanlısı bir şarkı olarak algılanıyor ve milyonlar peşinden gidiyor. Lennon bir söyleşide şöyle diyor: ‘Düşünün ki din yok, ülke yok, politika yok, tam da komünizm gibi’. Evet, din karşıtı, milliyetçilik karşıtı, kapitalizm karşıtı sözler. Ancak, üzeri şeker kaplı olduğu için tepki çekmeden sistem tarafından kabul ediliyor. Imagine’in yapımcısı Phil Spektor ise ‘Ne yaptığımızı çok iyi biliyorduk; John hem politik, hem de ticari bir iş çıkardı. Imagine bence kolaylıkla milli marş olarak algılanabilir.’ diyor.
Asıl çıkışı 1970 tarihli 45’liği Vakit Yok Gemi Kalkıyor/ İki Kalp Bir Olunca’yla gerçekleştirdi ve ülke çapında tanındı. Renkli kişiliğiyle, ilginç şovuyla TRT televizyonunun ilk yıllarında ekranda en sık gözüken isimlerden biri haline geldi. Sözlerini Ali Öke’yle birlikte yazdığı Vakit Yok Gemi Kalkıyor aranjmanının müthiş popülaritesiyle yeni adı ‘Kalipso Kralı’ydı artık.
Ray Dorset (gitar, vokal), Paul King (banço), Mike Moll kontrbas), Colin Earl’den (piyano) oluşan kadro stüdyoya girip, ideal yaz şarkısı In The Summertime’ı doldurmaya başlıyor. Kayıt iki dakika sonra duruyor. Soruyorlar ne oldu diye. Dürüstçe yanıt veriyorlar: ‘Parçanın süresi bu kadar’. Çaresini bulmak gerek. Şarkı iki kez çalınacak ve araya bağlantı olarak motosiklet egzoz sesi koyulacak. Triumph TR4’la yola çıkılıyor ve kayıt gerçekleştiriliyor.
Ali Rıza Binboğa, Barış Manço’dan sonra Türk popunda imaj kavramını, önemini fark eden ve en iyi kullanan isimdi. 1975’te Semiha Yankı’nın kurayla kazandığı ilk yerli Eurovision finalinde Yarın adlı bestesiyle müzik adamlarından oluşan jürinin ‘sıfır puan’ıyla sonuncu, halk jürisinin de 26 bini aşan oyuyla birinci olmuştu. Ortak listedeki yeri ise dördüncülüktü.
Yıl 1958. İtalya’nın en önemli müzik etkinliği Sanremo Festivali’nin yarışma bölümüne, son derece basit, akılda kalıcı şarkısı Nel Blu Dipinto Di Blu (söz: Franco Migliacci, müzik: D. Modugno) ile katılıyor ve kazanıyor. Ardından İtalyan Devlet televizyonu RAI parçayı Eurovision Şarkı Yarışması’na gönderiyor. Orada da üçüncü oluyor Modugno. Halk arasında şarkının adı değişiyor ve bundan böyle, nakaratında yer alan Volare (Uçmak) kelimesi kullanılıyor.
1975 tarihli Tatlı Tatlı, şarkıcıyı Türkiye’ye tanıtan yapıt oldu. Söz ve müziği Tuğrul Dağcı’ya (Oktay Yurdatapan’ın bestelerine imza attığı ismi) ait Tatlı Tatlı’nın düzenlemesini Attila Özdemiroğlu yazdı, kayıtlarda Dün Bugün Yarın Orkestrası çaldı. Diğer yüzünde Sus! Şarkısının yer aldığı 45’lik iyi satarken, Tatlı Tatlı’nın popülerliği arttı.
Müzik listelerinde Zeynep Bastık 'Lan' ile birinci, Melike Şahin 'Ortak' ile ikinci, Tuğçe kandemir 'Aradan Çok Yıllar Geçti'yle üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Kalan Müzik’in yönetimini eşi Hasan Saltık'tan devr almış Nilüfer Saltık, Neşet Ertaş ve Abdal geleneğinin büyük ustalarının anısına başlattığı “Abdallar’a Kalan” projesini üç yıllık hazırlıktan sonra yayınlamayı başardı. “Abdallar’a Kalan” serisi dört CD’den oluşuyor ve toplamada 46 yapıt yer alıyor.
Coldplay grubu, aralarında Arjantinli şarkıcı Tini, Filistin-Şilili Elyanna, Little Simz ile Burna Boy'un da bulunduğu bir grup isimle ortak hazırladığı We Pray şarkısını 23 Ağustos tarihinde piyasaya çıkaracağını duyurdu. We Pray, Coldplay'in 4 Ekim'de yayınlayacağı, 10. stüdyo albümü olacak Moon Music'te yer alıyor (yeni albümden feelslikeimfallinginlove'dan sora seçilen ikinci tekli).
Caz dünyasının değerli isimlerinden Kerem Görsev albüm yayınlamaya devam ediyor. Görsev son albümü Clear Horizon'u uzunçalar formatında da müzikseverlere sundu.
Eurovision Şarkı Yarışması’nın ülkede milli dava olduğu dönemde, 1983’te ‘Dön Dönsem Döner misin’ bestesini TRT’ye gönderen Barış Manço, finale kalmış ancak son anda yarışmaktan vaz geçip çekilmişti. Şarkı karşımıza, 1985 tarihli 24 Ayar albümünün A yüzünün beşinci parçası olarak çıktı; ama İtalyanca. Evet, Barış Manço bu kez de İtalyancayı denemeye karar vermişti. 21. Peron grubuyla iş birliğine gidip 1979’da Seviyorum parçasıyla Eurovision’da Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanmış, politik nedenlerle Ecevit tarafından İsrail’e gönderilmemiş Maria Rita Epik’in İtalyanca söz yazdığı La Casa Della Mamma Tulipano (Lale Ananın Evi) adıyla Dön Desem Döner misin albüme girmişti.
Yerli müzikte Tuğçe Kandemir 'Aradan çok Yıllar Geçti ile birinci, Semicenk 'Onlar anlamaz Halden'le ikinci, Simge 'Önümüz Yaz'la üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
Barış Akpınar ve Senem Akdemir'in sunumuyla TRT ses yarışmalarında çok sevilen genç yorumcular bugün saat 20.00'de TRT Müzik'te.
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…