12 Aralık 1969’da The Nice ile King Crimson grupları San Francisco’da aynı organizasyonda sahne almışlardı. Keith Emerson, üyesi olduğu The Nice grubundan ayrılıp farklı müzik yapmayı planlıyordu. Gizli, gizli basçı ve şarkıcı aramaya başlamıştı. O konserden sonra bir barda King Crimson’dan Greg Lake ile buluşup yeni projesini anlatmıştı. Lake (bas gitar akustik gitar, vokal) yeşil ışık yakmıştı.
Stüdyoya kapanan Moroder besteyi hazırlamış, bütün enstrümanları tek başına çalmış ve demoyu göndermişti. Şarkının adı ve sözleri belli değildi. Tesadüf eseri karşılaştığı Tom Whitlock’a söz yazdırmış, adı da Take My Breath Away olmuştu. Yönetmen Tony Scott, şarkının gücünü sezmiş ve bu müziğin eşliğinde özel bir sevişme sahnesi çekeceğini söyleyerek çalışmaların bitmesine karşın Cruibe ile McGills’i yeniden stüdyoya çağırmıştı. Bu arada McGillis başka bir proje için değiştirdiği saç rengiyle ekibe katılmıştı…
Yabancı kaynaklarda, anne ile babasının, Conan’a benzer bir Türk kahramandan etkilenerek adını Tarkan koydukları yazılı. Dünyada en çok tanınan yerli şarkıcı unvanını yıllardır başarıyla taşıyan Tarkan Tevetoğlu bizim magazin basınına göre mega star. Bu unvana yürürken attığı en önemli adım ise şüphesiz Şımarık şarkısı.
1992 sonbaharında EMI şirketi Ordinary World’u Florida’daki bir radyo istasyonuna vermiş ve parça şaşırtıcı ölçüde kısa sürede en çok dinlenenler listelerinin en üst sırasına yükselmişti. 19 Aralık 1992’de yayınlanan The Wedding albümünü, diğer şarkı Come Undine ile taşıyan ve 1993’ün en çok satan teklileri arasında 10. olan Ordinary World Batı pazarında büyük sükse yapmış, ABD’den ‘altın plak’, İngiltere’den ‘platin plak’ kazanmıştı.
KISS’in gitarist ve şarkıcısı Paul Stanley o dönem diskoteklerde dans etmeye merak sarıyor ve buralarda bol şarkı dinleyip, ritmleri adeta ezberliyor. ‘Ben de bunlardan yaparım dedim ve eve dönünce makine davulu açtım, gitarı da elime alıp bir şeyler kaydettim. I Was Made For Lovin’ You böyle doğdu’…
Ünlü Rolling Stone dergisinin, ‘bütün zamanların en iyi 500 pop şarkısı’ listesinde Beatles’dan 23 parça olmasına karşın Michelle bulunmuyor; 1967’de Grammy kazanmasına ve grubun en sevilenleri arasında sürekli üstlerde gezmesine rağmen yok… Beatles’ın Fransızca sözler içeren tek şarkısının öyküsü şöyle:
Alan Parsons anılarında şöyle diyor: ‘Kayıt için stüdyoya girmeden şarkıya hiç ısınamamıştım doğrusu. Albümden çıkarmak için bahane arıyordum. Sonra sakin sakin bazı bölümlerine gitar dokunuşları yazdık. Her şey birden yoluna girdi ve rahatladım’… Alan Parsons Project’in en flaş hitlerinden olacak, ABD Billboard listelerinde üçüncü sıraya kadar yükselecek Eye in The Sky ‘in yaratı öyküsünü böyle özetlemişti.
Yakıp yıkan şarkılar, kafayı oraya buraya toslamalar, kızlar, hızlı arabalar, alemlere akmalarla şekillenen imajın devamında Metallica’nın ters köşe yaptığı şarkı olarak tarihe geçti Nothing Else Matters. Olacak iş değildi; o güne kadar trash metalin desibellerini zorlayan James Hatfield balad söylemişti. Geride kalan dört albümde mesajların surata çarptığı, hızlı, gürültülü çizgide ilerleyen Metallica acaba intihara mı teşebbüs etmişti!
Albümün kayıtları Abbey Road Studios’ta başlamıştı, başlamasına ama vakit akıp giderken bestelere tam bir şekil verilemiyordu. Gilmour şunları anlatmıştı: ‘Gençlik rüyalarımızın hepsi gerçekleşmişti. Dünya çapında en fazla satan gruplardan biriydik. Her şeye ulaşmıştık; kızlar, para şöhret, güç… Daha fazla ne yapabiliriz diye konuşuyorduk aramızda. Bomboş bir dönemdi, ama toparlanmayı bilmiştik…’
Ajda Pekkan 45’liğin ön yüzü için, ünlü Orhan Gencebay bestesi Kaderimin Oyunu’yu uygun görmüş. Arabesk camianın marşlarından birini kendine göre okumuş ve farklı bir kulvara kur yapmış adeta. Arka yüze de, sevemediği Kimler Geldi Kimler Geçti seçilmiş. Pekkan’ın arabeske meyletmesinin gürültü çıkarması beklenirken Kimler Geldi Kimler Geçti daha fazla ilgi görünce Kaderimin Oyunu gölgede kalmış. 1973 tarihli şarkı hemen listelerde zirveye yükselmiş ve 1975 tarihli yeni Ajda albümünün de lokomotif parçalarından biri olmuş.
Paraya kıyılıp parçanın videoklibi Martin Scorsese’ye çektiriliyor. Scorsese o günlerde Paranın Rengi filminin setinde. Ekipten görüntü yönetmeni Michael Chapman’ı, senarist Richard Price’ı, montajcı Thelma Shoonmaker’ı alıp Nw York’a gidiyor ve dört günde klibi hazırlıyor. Fatura iki buçuk milyon dolar. Bad, 1991’e kadar en masraflı videoklip unvanını koruyor. 1991’de yine Michael Jackson, dört milyonluk Black and White klibi rekoru yeniden ele geçiriyor…
Ancak işin ilginç tarafı, bu kadar sevilmelerine karşın firmalardan şarkılara ciddi teklif gelmeyince, dizinin müziği bir türlü albüm olamıyor, ta ki Süper Baba yayından kaldırılana dek. 1995 yazında 23 parçadan oluşan albüm çıkıyor ve o gün bugündür kuşaktan kuşağa geçip gidiyor. Tabii özellikle ‘babalar günü’nün olmazsa olmazı…
Parça Hollywood Hotel adlı radyo programının açılış müziği olarak kullanılıyor ve ondan sonra patlıyor. Birçok orkestra tarafından plak yapılıyor; MGM yedi farklı filmde kullanıyor. Billie Holiday’den Elvis Presley’e dek söylemeyen kalmıyor. Listelerde ‘1 Numara’ya ise The Marcels grubunun yorumuyla çıkıyor Blue Moon ve grubu dünyaya tanıtıyor,
Şarkı geleneksel bir Yahudi ezgisiydi ve Fransız şarkıcı Mirelle Mathieu tarafından Fransızca sözlerle L’Aveugle adıyla dünyaya tanıtılmıştı. Şarkıyı Fikret Şeneş almış, üzerine ustalıkla sözler yazmıştı.O günlerde hiç ilgi görmeyen Bir Başkadır Memleketim 1974 yazında ‘bizim şarkımız’, hatta marşımız olmuştu.
1978’de üçüncü albüm Parallel Lines’ın hazırlıklarına başlarken, yapımcı Mike Chapman (Suzi Quattro ile Sweet’i parlatan adam) ellerindeki bütün şarkıları dinlemek istiyor. Sonuçtan pek tatmin olmuyor ve başkalarının olup olmadığını soruyor. Harry utanarak, bir tane daha kaldığını ama eski olduğunu söylüyor. Heart Of Glass’ı çalıyorlar. Chapman, diskolara da girebilecek, güçlü ritmli bir şey istiyor. Davulu makineye çaldırmaya karar veriyorlar ve Chapman dört köşe oluyor tabii.
Bu şarkılardan biri de Oy Bana Bana’dır. Aşık Mahzuni Şerif’in türküsüdür. Cem Karaca’nın sol kulvara iyiden iyiye yerleştiğinin kanıtıdır. Müthiş temposu ve düzenlemesiyle Karaca’nın sevilenleri arasına girmiş, bugüne dek de öyle gelmiştir. Arka yüzünde İstanbul’u Dinliyorum’un yer aldığı 45’lik ilgi görmüş, Apaşlar plaktaki büyük orkestra soundunu sahnede tekrarlayamadığından konser repertuvarlarında Oy Bana Bana’ya fazla yer verilmemiştir.
Careless Whisper teklisi Ağustos 1984’te, Wham devam etse de, George Michael adıyla yayınlanıyor. İki haftada İngiltere listelerinde zirveye çıkıp üç hafta yerini korurken, diğer 17 ülkede de ‘1 numara’ oluyor; ABD’den platin plak kazanıyor. George Michael bu şarkıyla yıldızlar kulübüne kabul edilirken Mina, Gloria Gaynor, Julio Iglesias, Kenny G. Richard Clayderman gibi isimler Careless Whisper’ın coverını yapıyor.
Bir belgeselde anlattığı üzere kalacağı yurdun etrafında ilk gece büyük fırtına patlıyor. Yurt daha boş. Koridora çıkan Melih Kibar korkuyla dışarı bakarken, yoluna çıkan bir piyanoya çöküyor ve o an neler hissettiyse çalıyor. Sakinleşince odasına dönüp teybini kapıyor ve bir daha çalıp o geceye mahsus ezgileri kaydediyor. Babasıyla İstanbul’a Çiğdem Talu’ya kaseti gönderiyor. Bestenin hangi şartlarda ve ortamda çıktığını bilmeyen Talu'dan bir süre sonra sözleri de içeren mektup geliyor. Kibar zarfı açıyor; sözlerin başlığını okuyunca kalbi hızla çarpıyor ve duvara tutunuyor: İçimdeki Fırtına…
Türkiye’de o dönem tam bir Felicita fırtınası esiyor. TRT’nin ‘yabancı kaynaklı müzik’ bölümünde sık sık ekrana gelen şarkı çoluk çocuk herkesin diline düşüyor, tekerlemeleri söyleniyor, sokaklarda dansları yapılıyor. Dönemin TRT programcılarından Ertürk Yöndem’in sokaklarda yaşayan çocukları ekrana getirdiği bir bölümde kamerayı 13 yaşındaki Mehmet adlı çocuğa yöneltiyor ve Mehmet, felicita kelimesi hariç tamamen uydurduğu sözlerle Türkiye’ye Felicita’yı söylüyor ve o gün bugündür aramızda ‘Felicita Mehmet’ adıyla yaşıyor…
Tanju Okan o dönem, sıkıntılı bir aşk yaşıyor. Z.E. adındaki genç kadına aşık oluyor. Duygularına karşılık da alıyor. Ancak kızın ailesi, çok içki içen, şarkıcı birini kızlarına uygun görmüyor ve baskı yapıyor. Aşklarını gizlice, acı çekerek yaşıyorlar. Sonunda aile Z. E.’yi Amerika’ya gönderiyor ve perişan olan Okan teselliyi içkide buluyor. Mehmet Teoman bu hazin ilişkiden yola çıkıp sözleri yazıyor ve Okan da stüdyoya girip bir kerede şarkıyı söyleyip çıkıyor.
Müzik listelerinde Zeynep Bastık 'Lan' ile birinci, Melike Şahin 'Ortak' ile ikinci, Tuğçe kandemir 'Aradan Çok Yıllar Geçti'yle üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Kalan Müzik’in yönetimini eşi Hasan Saltık'tan devr almış Nilüfer Saltık, Neşet Ertaş ve Abdal geleneğinin büyük ustalarının anısına başlattığı “Abdallar’a Kalan” projesini üç yıllık hazırlıktan sonra yayınlamayı başardı. “Abdallar’a Kalan” serisi dört CD’den oluşuyor ve toplamada 46 yapıt yer alıyor.
James LaBrie, John Petrucci, John Myung, Jordan Rudess ile Mike Portnoy'dan oluşan Dream Theater, 2009 tarihli "Black Clouds & Silver Linings"'den 15 yıl sonra yeni albüm hazırladığını duyurdu: "Parasomnia". 7 Şubat 2025 tarihinde satışa çıkacak albümden ilk tekli olarak "Night Terror" şarkısını seçen Dream Theater, parçanın videoklibini internete koydu.
Caz dünyasının değerli isimlerinden Kerem Görsev albüm yayınlamaya devam ediyor. Görsev son albümü Clear Horizon'u uzunçalar formatında da müzikseverlere sundu.
Yerli rock camiasının ilk kadın üyelerinden Seyyal Taner. İstanbul Elmadağ’daki bir otelin salonunda sık sık buluşup laflayan roçkçı tayfasına dahil olan Seyyal Taner, devamında Moğollar’ın bir konserine dansıyla destek veriyor. Klasik bale eğitimi var; Şerif Yüzbaşıoğlu’dan özel müzik dersleri de almış, güzellik yarışmasında üçüncü olmuş. Kanat Gür Orkestrası’nda şarkı söylemeye başlıyor. 1968’de İspanya’da şansını denemeye karar veriyor ve filmlerde küçük roller alıyor. Türkiye’ye dönünce Yeşilçam’a vamp kadın rolleriyle dahil oluyor; ama aklı müzikte, dansta.
Yerli müzikte Tuğçe Kandemir 'Aradan çok Yıllar Geçti ile birinci, Semicenk 'Onlar anlamaz Halden'le ikinci, Simge 'Önümüz Yaz'la üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
Birbirinden güzel eserlerin icra edildiği bir TRT klasiği "Akşam Sefası" programı, bugün 21.00'de TRT Müzik'te.
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…