NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

OLMAZ BÖYLE ŞEY

25 Şubat 2024 Pazar 13:45
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

Bugünkü dersimiz ‘barış…’ Dersimizi verecek olan da Yeşim. Bizim Yeşim canım, ‘Olmaz Böyle Şey’ Yeşim…

Yakın bir tarihte, kanalların birinde Ajda Pekkan’la ilgili bir programa katılıp kılık kıyafet, saç baş ve ‘şahane bir sohbet’ nedeni ile meraklısına birkaç aylık keyif ve kahkaha depolatan Yeşim… Ben Kaçırdım. Ama ‘hain arkadaşlarım’ o kadar çok anlattı ki, öyle ayrıntılar verdi ki, çok kıskandım. Seyredilesi şart olan bir programmış.

Türk popuna oldukça bereket getirmiş 1974 yılının şarkıcılarından biri Yeşim. Ünlenmesi İlhan İrem ve Yeliz ile ayni tarihe rastlar. 'Olmaz Böyle Şey/Aşk Alfabesi' şarkılarının yer aldığı plak, şarkıcımızın ilk 45'liği... 0 dönem, genellikle yabancı şarkıların üzerine söz yazmak yaygın olmasına rağmen; Yeşim, daha sağlam bir giriş yapar Türk popuna ve bu ilk plağında Erol Tanır'dan iki şarkı söyler. Arkasında da Dün Bugün Yarın Orkestrası vardır. Zaten sağlam, 'kapı' gibi kadrolarla çalışmak, Yeşim'in hemen hemen hiç bozmadığı bir kuralı oldu. Şanar Yurdatapan, Cahit 0ben, Şerif Yüzbaşıoğlu, Selçuk Başar, Uğur Dikmen, Mehmet Teoman, Çiğdem Talu ve İstanbul Gelişim; Yeşim'e, epeyce uzun ve oldukça başarılı geçmiş kariyerinde destek vermiş isimlerin en önemlileri.

Doğrusunu söylemek gerekirse Yeşim de onları utandırmadı. Aşağı yukarı yapılan her plak tuttu. Tamamına yakını, ilk plak olan 'Olmaz Böyle Şey'in başarısına ulaşamasa da; Yeşim'in adını bir dönem, Türk popunun en büyükleri arasına yazdırdı. Eh, 'Olmaz Böyle Sey'in başarısını yakalamak zaten imkansız gibiydi. Bu şarkı o kadar çok tuttu ve o kadar sevildi ki, tek isimli şarkıcılarımızdan Yeşim’in bir tür soyadı oldu. ‘Olmaz Böyle Şey’ Yeşim diye anıldı durdu.

 

DERSİMİZ BARIŞ ÇOCUKLARI

1974 yılındaki ‘Barış Harekatı’ sırasında, Yeşim de oldukça ünlenmiş genç bir şarkıcımızdı artık. Herkes savaş çığlıkları atıyor, bağırıyor, çağırıyor ve ‘Girneden Anadolu’ya Yol’ bağlamaya çalışıyorken; Yeşim ‘Barış Dersi’ ile çıkageldi.

Gerçi şarkının yaratıcısı Şanar Yurdatapan plağın ‘A’ yüzüne koyduğu şarkıyı ‘Aslan Mehmedim’ diye isimlendirmeyi seçmiştir, ama bu şarkı da ‘B’ yüzündeki ‘Barış Dersi’ ile aynı temada seyreder ve Yeşim’in bu 45’liği, Türk popundaki az bulunur savaş karşıtı plaklardan biri olur. Ama plağın böylesine önemli bir konuyu, sağduyulu bir şekilde dile getirmiş olması yine de ‘Barış Dersi’nin ‘kitsch’ yanını gölgelemez.

‘Barış Dersi’ aynı zamanda ,Türk popunun en ‘kitsch’ birisidir de…

Çocuk sesleri eşliğinde ‘Çocuklar, bugünkü dersimiz barış’ diye başlar şarkısına yeşim ve ‘öğrencilerine’ anlatmaya başlar: ‘Çocuklar Dinleyin/Bu Dersi İyi Belleyin…’

Öğretmen sırayla; Fransızların, Almanların, Japonların, İspanyolların ‘barış’a ne dediklerini anlatır…

Şarkının sonunda da onları imtihan eder. Şarkının doruk noktası da, öğretmenin İngiliz ve Amerikalılar'ın 'barış'a ne dediği sorusuna, çocukların verdiği cevaptır: “Pis derler, pis derler..."

Diyeceksiniz ki; bu da Şanar Yurdatapan, ya da Yeşim'in kabahati değil, Türkçe'nin azizliğidir... Eh, sözleri yazanın da bunu kollaması gerekirdi derim ben de size. Ortada bir dolu çocuk koşturacaksanız bunu da dikkate almalıydınız...

'Barış Harekatı'ndan iyi kötü yüzünün akı ile çıkan Yeşim, 1975 yılında da Eurovision Türkiye elemelerine katılır. Ülkemizin bu ilk elemelerine katılım epeyce fazladır ve dereceler de rekor seviyededir. Çift birinci, halkın birincisi, kuralar kalabalığından Yeşim'e 'beşincilik' düşer. Ama Cahit 0ben- Mehmet Teoman ortak çalışması 'Böyle mi Başlar' öyle güzel, öyle can yakıcı bir şarkıdır ki, en az birinciler kadar sevilir. Bana sorarsanız, aradan geçen bunca yıla rağmen bu şarkı hâlâ dimdik ayakta...

Bir 45'liğin üzerinde, yeniden 'keşfedilmeyi' bekliyor. Şarkıcının 45'lik macerası çoğunlukla ilk başladığı firma olan Diskotür'le devam eder durur. Ama sanatçı, LP yapmaya pek de meraklı olmayan bu firmadan ayrılır ve Türküola'ya geçer. Bu firmadan da önce eskilerin tadında 'Nereye Kadar' adlı 45'lik, arkasından da 'Doğuş' adlı albüm çıkar. Gerçi sanatçı albüm kapağında, “Eski Yeşim'i aşmamı ve yeni bir 'Doğuş' müjdecisi olmamı sağlayan Türkūola Plak Şirketi'ne teşekkür, teşekkür, teşekkür..." der ama albüm, 'yeni bir doğuş müjdecisi' olmak gibi ifrata kaçılmış bir iddiayı yerine getirmek söyle dursun, yerlerde sürünür neredeyse. Albümde yer alan şarkıların tamamına yakınını, sanatçının eşi Sefa Ulaştır bestelemiş, sōzlerin de önemli bir bölümünü Yeşim yazmıştır. Şarkıların hepsini düzenleyen Uğur Dikmen bütün tecrübesini konuşturur, ama ne yazık ki bu da işe yaramaz ve albüm unutulur gider.

Günümüzde; 70'li yıllarda başarıdan başarıya koşmuş diğer herkeste olduğu gibi Yeşim'den de ses seda yok.

Ne bir albüm, ne bir single. Oysa şarkıcının gerek 45'likleri, gerekse de unutulmaz 'maxi single'i uzun bir süre hepimizin dilindeydi... Ama bizde durum böyle. Birilerinin çıkıp, eskilerin hakkını vereceğini ummaktan başka yapacak şey yok.

"O tepenin yamacında/O deniz kenarında/O ağacın altında/0 korunun yollarında" dolaşıp durmaya devam edenler bir ben, bir siz… Geriye kalanlar;' Küçük Bey in Yeşim’in bütün dünyasını yıkmış olmasını umursamıyor bile.

 

BULURSANIZ KAÇIRMAYIN

Olmaz Böyle Şey / Aşk Alfabesi – Diskotür – 45’lik

Aklın Neredeydi – Diskotür- Nova – 45’ik

Nereye Kadar – Türküola – 45’lik

Boğaziçi/Her Yerde Kar Var – Önücü – Maxi – 45’lik

 

NAİM DİLMENER



Diğer Yazılar