Mart’ın ortasındayız… Kalabalık vizyon sürüyor… Bu arada 96. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Oscar’lara bu yıl beklenildiği gibi ‘Oppenheimer’ damga vurdu. Los Angeles’taki Dolby Tiyatrosu’nda gerçekleşen törende on üç dalda Oscar adayı olan ‘Oppenheimer’, tam yedi dalda Oscar’ın sahibi oldu... Sekizi yerli yapım olmak üzere on bir filmlik kalabalık bir vizyon haftasındayız! Korku-gerilim ‘Night Swim / Gece Yüzüşü’ ve gerilimi yüksek tür kırması aksiyon ‘Red Right Hand / Adaletin Eli’, haftanın notlarımız arasında yer alan yenileri.
8 Mart… Dünya Kadınlar Günü… Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış, her yıl 8 Mart’ta kutlanan, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmakta olan uluslararası bir gün! Hakkıyla kutlanması gereken, her alanda eşitliğin, emeğin, özverinin, fedakarlığın, sevginin günü… Üçü yerli yapım olmak üzere toplam dokuz yeni filme ev sahipliği yapıyor 8 Mart haftası! Alexander Pane’in beş dalda Oscar adayı olan yeni filmi ‘The Holdovers / Geride Kalanlar’ haftanın notlarımız arasında yer alan tek yapımı.
Teknik olarak kış bitti! İlkbahar’ın ilk günündeyiz! Uyanıyor doğa kış uykusundan… 74. Berlin Film Festivali (Berlinale) geçtiğimiz hafta sonu sona erdi ve ödüller sahiplerini buldu. 24 Şubat akşamı düzenlenen törende büyük ödül olan ‘Altın Ayı’yı, Fransız-Senegalli yönetmen Mati Diop’un ‘Dahomey’ adlı belgesel yapımı kazandı. Vizyon filmlerine gelirsek… Onlar bildiğimiz üzere son hız devam! Yeni köşemiz ‘Hafta Sonu Aile Sineması’na geçtiğimiz hafta başladık. Bilgi ve ilginize…
Bu hafta yeni bir bölüme başlıyoruz: ‘Hafta Sonu Aile Sineması’! Bu bölümde her hafta sonu ebeveynler ve çocukları için üçer tane film önereceğiz. Uzun zamandır yer verdiğimiz ve sürdürdüğümüz ‘Sinema Tarihinden 5 Klasik’ bölümünden daha farklı, hafta sonu ev keyfi adına, aile üyeleri için seçilmiş yapımlar olacak bunlar. Yıl, tür ve ülke gözetmeksizin sinema keyfinize seslenecek bu filmler arasında arada sırada dijital platformların popüler yapımları da yer alacak... İkisi yerli yapım olmak üzere toplam altı yeni filme ev sahipliği yapıyor Şubat ayının son vizyon haftası! Yaman auteur Jonathan Glazer imzalı yılın en iddialı ve en iyi filmlerinden biri olan, beş dalda Oscar adayı kapkara dram ‘The Zone of Interest / İlgi Alanı’ ile Christopher Smith’in yönettiği ‘Consecration / Ritüel’ adlı korku-gerilim denemesi haftanın notlarımız arasında yer alan yeni yapımları!
Şubat ortası… En kısa ay da sona eriyor… Merakla beklenen tarihi dram, Harington Kupası şampiyonu Fenerbahçe’nin milli mücadele yıllarındaki müthiş mücadelesini perdeye taşıyan, gerçek olaylar ve karakterlere dayalı ‘Zaferin Rengi’ bu hafta vizyonda! Biri belgesel ve biri animasyon olmak üzere toplam sekiz filmlik haftada herkese iyi seyirler şimdiden! Abdullah Oğuz’un yönettiği tarihi dram ‘Zaferin Rengi’, haftanın notlarımız arasında yer alan tek yeni yapımı!
9 Şubat haftası… Yeni sezon, yerli filmlerin fazlalığı ile dikkat çekiyor… Yaman auteur Yorgos Lanthimos’un ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ dahil tam 11 dalda Oscar adayı olan yeni filmi ‘Poor Things / Zavallılar’ bu hafta nihayet gösterime giriyor! Yapım şimdiye dek yetmiş beş ödül kazanmış olup adaylık sayısı ise üç yüz seksen iki! Üçü yerli, üçü yabancı yapım olmak üzere toplam altı yeni film vizyona giriyor 9 Şubat haftasında! Yaman auteur Yorgos Lanthimos’un ödül rekoruna koşan yeni filmi ‘Poor Things / Zavallılar’ ve Haki Biçici’nin yazıp yönettiği yerli kara komedi ‘İyi Bir Aile Değiliz’, haftanın notlarımız arasında yer alan yeni yapımları.
Şubat deyince Berlin Film Festivali de akla geliyor. ‘Berlinale’ bu yıl 15 Şubat - 25 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. İlk olarak 1951’de düzenlenen prestijli film festivalinin 74’cüsüne tanık olacağız Şubat ayı içinde... Bu hafta yerli filmlerin egemenliği var vizyonda! Beşi yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni filme ev sahipliği yapıyor Şubat ayının ilk vizyon haftası! İlker Çatak’ın yönettiği Almanya’nın ‘En İyi Yabancı Dilde Film’ dalında Oscar adayı olan ‘Öğretmenler Odası’, Matthew Vaughn imzalı şık avantür ‘Argylle: Gizli Casus’ ve bir ilk film olan Orçun Köksal’ın yazıp yönettiği ‘Bars’, 2 Şubat haftasının notlarımız arasında yer alan yeni filmleri.
Evet, Ocak ayının son vizyon haftasındayız! Vizyon bütün hızıyla sürerken, sinemaseverlerin her yıl merakla beklediği Oscar adayları da belli oldu! Günlük hayatta popüler adıyla ‘Oscar’ olarak dillendirilen Akademi Ödülleri’nin 96. yıl adayları açıklandı 23 Ocak günü…Görüşlerimi ‘kim alır’ ve ‘kim almalı’ olmak üzere Oscar’ların dağıtılacağı hafta sizlerle paylaşacağım…
Evet… 19 Ocak! Koca yıl başladı. İlk ay bitiyor bile… Bu yıl da en az üçü-dördü yerli olmak üzere her hafta ortalama yedi-sekiz yeni film vizyon görüyor… 18 Ocak Perşembe günü vizyona merhaba diyecek olan ‘Queen Rock Montreal’ ile birlikte üçü yerli yapım olmak üzere, toplam altı yeni film vizyona görüyor 19 Ocak haftasında!
Yeni yılı karşıladık… Vizyonun ikinci haftası geldi çattı bile! Başlamaya görsün yıl, hemencecik bitiveriyor… Hemen her oluş gibi… Aniden sona eriyor; sen hiçbir şey anlamadan, anlayamadan… ‘Yaşam gelip geçti sanki hiç yaşamadım’ dediği gibi Çehov’un ünlü karakteri Yaşlı Uşak Firs’in ‘Vişne Bahçesi’nde! Filmler de aynı hesaba giriyor! Başlayıp bitiyor öyküler ardı sıra beyazperdede!.. Beşi yerli yapım olmak üzere yeni haftanın beraberinde getirdiği film sayısı yedi! İstanbul dışında bulunup, ön gösterimlerine iştirak edemediğimden dolayı bu haftanın filmlerine sadece yapım notlarına değinerek yer vereceğim!
Yeni yılın ilk vizyon haftasındayız! Mutlu, sağlıklı, huzurlu, keyifli, özgürlük ve barış dolu, bol sanatlı ve tabii ki bol filmli bir yeni yıl dileğiyle öncelikle!.. Beşi yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni filme ve sahipliği yapıyor yeni yılın ilk vizyon haftası! Mehmet Ada Öztekin’in yönettiği ve iki film olarak beyazperdeye yansıyan ‘Atatürk 1881-1919’un ikinci filmi ile Ayşe Polat imzalı gerilim yüklü politik dram ‘Kör Noktada’, haftanın notlarımız arasında yer alan yenileri.
2023’u uğurluyoruz ve koca yılın sinema sezonu bu hafta sona eriyor... Bu yılın vizyon istatistiğine gelirsek… 6 Ocak 2023’de başlayıp, 29 Aralık’ta sona eren 2023 vizyonunda, 226 yabancı, 142 yerli yapım olmak üzere; toplam 368 yeni film yansımış beyazperdeye! Sinemamuzik.com yazarları olarak sezon boyu izlediğimiz filmlerden en çok beğendiklerimizi yani listelerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Benim listem dahil olmak üzere ‘Yıldızlı Pekiyi’ yazarları ve diğerlerinin ‘en iyileri’ yayında! İkisi yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film içeriyor 2023 sezonunun son vizyon haftası! Haftanın notlarımızda yer alan tek filmi, yirmi yıl aradan sonra yeniden gösterime giren ‘Aşk Her Yerde’!
Aralık 22… Önümüzdeki hafta koca yıl ve 2023’ün sinema sezonu sona eriyor. Kış sürüyor… Bu hafta, beyazperdede kış filmlerine bakalım dedim… Beşi yerli yapım olmak üzere toplam dokuz yeni filme ev sahipliği yapıyor 22 Aralık haftası! Melisa Önel imzası taşıyan yerli dram ‘Aniden’ haftanın notlarımız arasında yer alan tek yenisi!
15 Aralık… On beş gün sonra yeni yıl! Eski yılı usulca uğurlayıp, yeni yılı karşılayacağız. Yepyeni umutlarla! Her geçen yıl aynı şeyler dilenir. Tek gerçekliktir sağlık! Mutluluk ve umut bir de!.. Üçü yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni filme ev sahipliği yapıyor 15 Aralık vizyonu! Zeki Demirkubuz’un yeni filmi ‘Hayat’ notlarımız arasında!
8 Aralık haftasına hoş geldiniz! Fırtınalar, yağmur, sel ve taşkınlarla başladı Aralık ayı yurdun çoğu yerinde!.. İkisi yerli yapım olmak üzere toplam altı yeni filme ev sahipliği yapıyor 8 Aralık vizyonu! Maïwenn’in yazıp yönettiği ve başrolü Johnny Depp’le paylaştığı tarihi biyografik dram ‘Jeanne du Barry’ ve Berlin Film Festivali’nde ‘Altın Ayı’ için yarışan, New York Film Eleştirmenleri Birliği tarafından ‘En İyi İlk Film’ seçilen Güney Kore asıllı Celine Song imzalı romantik dram ‘Past Lives / Başka Bir Hayatta’, haftanın notlarımız arasında yer alan yenileri.
Kış başlıyor… Resmi olarak üç ay boyunca bizle kalacak ağırbaşlı, mesafeli, karizmatik ve zorlu mevsim… Aralık vizyonunda beş hafta var. 1-8-15-22-29 Aralıkta, anlık plan doğrultuşunda kırk yeni film buluşacak izleyiciyle. İdeal bir sinema sezonudur kış. İkisi yerli yapım olmak üzere toplam beş yeni filme ev sahipliği yapıyor kış mevsiminin ilk vizyon haftası. İstanbul dışında bulunduğumdan dolayı bu haftanın filmlerine yapım notlarına yer vererek değineceğim.
Beyazperdede bu haftaya bakalım… 24 Kasım Emir Kusturica’nın doğum tarihi. 28 Kasım ise Alfonso Cuaron’un. 30 Kasım’da ise Ridley Scott, Ben Stiller ve Gael Garcia Bernal dünyaya gelmişler. 25 Kasım’da Laurence Harvey hayata veda etmiş. 26’sında ise Bernardo Bertolucci. Ken Russell 27 Kasım, Natalie Wood ve Cary Grant 29 Kasım, Ernst Lubitsch ve Paul Walker ise 30 Kasım’da aramızdan ayrılmışlar… İkisi yerli yapım olmak üzere toplam beş yeni filme ev sahipliği yapıyor Kasım ayının, dolayısıyla sonbaharın son haftası! Yaman auteur Christian Petzold’un Berlin’den ‘Büyük Jüri Ödülü’ ile dönen yeni filmi ‘Roter Himmel / Kızıl Gökyüzü’, haftanın notlarımız arasında yer alan tek yenisi.
17 Kasım… Filmler, yazılar, hayat mücadelesi, koşu sürüyor… Haftalık kültür-sanat ajandasına bakalım… Dördü yerli yapım olmak üzere 17 Kasım haftası beş yeni filme ev sahipliği yapıyor! Haftanın notlarımız arasında yer alan tek yenisi, ‘Meksika Açmazı’ adlı yerli komedi.
Kasım ayının ikinci vizyon haftasındayız… Atamızı kaybettiğimiz kapkara tarih... 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası! Geçtiğimiz hafta vizyona giren ‘Atatürk’ filmini izlemediyseniz, bu hafta kesinlikle kaçırmayın! Üçü yerli yapım olmak üzere 10 Kasım vizyonuna merhaba diyen yeni film sayısı beş! Ankara Film Festivali için İstanbul dışında bulunduğumdan, haftanın notlarımız arasında yer alan tek yeni yapımı Cannes Film Festivali’nin açılış filmi olan tarihi biyografik dram ‘Jeanne du Barry’nin vizyon tarihi ertelenince haftanın filmlerine tanıtım notları halinde değiniyoruz bu hafta!
Kasım ayındayız! 3 Kasım haftasının vizyonunda ‘Atatürk’ filmi dikkat çekiyor! Özenli, emeği bol, yaman bir çalışma olmuş! Yediden yetmişe her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının mutlaka izlemesini tavsiye ediyorum... İkisi yerli yapım olmak üzere toplam altı yeni filme merhaba diyor Kasım ayının ilk vizyon haftası! İki film halinde tasarlanmış ve Mehmet Ada Öztekin imzalı ‘Atatürk 1881-1919’un ilk filmi, Cannes’den Altın Palmiye ile dönen Justine Triet’in yönettiği karanlık dram ‘Anatomie d'une chute / Bir Düşüşün Anatomisi’ ve popüler bir video oyunu uyarlaması olan korku-gerilim ‘Five Nights at Freddy’s / Freddy’nin Pizza Dükkânında Beş Gece’, haftanın notlarımız arasında yer alan yeni yapımları!
Yeni yıl, yeni vizyon, film festivali derken Nisan ayı bitti bile… Haftaya Mayıs! Dördü yerli, üçü yeniden vizyon görecek yapım olmak üzere toplam on üç filme ev sahipliği yapıyor 25 Nisan haftası… İstanbul dışında bulunduğumdan ötürü kimi filmler adına düzenlenen basın gösterimlerine katılamadığımdan, haftanın yeni filmlerine yapım notlarına değinerek yer vereceğim.
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
1930’ların başında Şikago’da suçlarla örülü dünyalarını bırakıp anavatanlarına, Mississippi’ye geri dönen ikizler ve burada açtıkları eğlence merkezi niteliğindeki kulübü vampirlerin basmasıyla yaşanan kaos... Özellikle Marvel evrenine dahil iki ‘Black Panther’ filminin yönetmeni olarak bilinen Ryan Coogler imzalı ‘Günahkârlar’ blues müziğin ön planda olduğu, siyahlara ilişkin sosyolojik bakışlara sahip etkileyici bir gerilim filmi. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/19.04.2025)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Uzunca bir aradan sonra tekrar merhaba. Ülkenin gündemi düzenli yazılarımıza müsaade etmedi bir süredir. Yaşanan hukuksuzluklar, gençlerin başını çektiği protesto gösterileri, boykot vs. derken, ülkenin gündemi yoğunluklu olarak bunlarla ilgiliyken, sinema yazmak içimden gelmedi açıkçası. Yaşananları unutmadan ve gündemden düşürmeden, sinemaya yavaş yavaş geri dönelim. Gecikmeler olunca, geçtiğimiz Şubat ayındaki Berlin Film Festivali izlenimlerinin son bölümü de bu haftaya kadar sarkmış oldu. Ama bu filmler, ülkemize ancak uğramaya başladığı için, halen eski bir gündem değil diye düşünüyorum. O halde buyurun, Berlinale izlenimlerinin, son bölümüne.
Gülşen Kutlu'nun sunumuyla genç Türk halk müziği sanatçılarının performansı bugün 20.00'de TRT Müzik'te.
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
İletişim yayınları etiketiyle satışa çıkan kitapta müzik yazarı, eleştirmen, programcı Murat Beşer, Türk müziğinin zarif sesi Nesrin Sipahi’nin yaşamı ve sanat serüvenini ayrıntılarıyla anlatıyor. Kitap, Yeşilköy’de başlayan çocukluğun, radyolardan plak kayıtlarına, turnelerden gazinolara uzanan başarı öyküsüne dönüşümü kadar Sipahi’nin bilinmeyen yönlerini de ortaya koyuyor. Nesrin Sipahi-Sahnelerin, Radyoların, Plakların Hanımefendisi aynı zamanda bir dönemin kültürel portresi.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:
Hemen her öğretmenin, okul müdürünün maratona benzettiği hayatın henüz başında biri Lezzet. Başka bir deyişle; böğürtlenli, limonlu, çilekli, çikolatalı, vişneli, karamelli, karadutlu dondurmalardan henüz tatmadı, sadece vanilyalının tadını biliyor. Onunla tanışmak için sayfaları çevirmen yeterli. Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları Uğur Vardan’ın çocukluk anılarından yola çıkarak yazdığı öykülerden oluşuyor.
Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.