Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

17 AĞUSTOS 2018

16 Ağustos 2018 Perşembe 21:04
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Dördü yerli, toplam dokuz film merhaba diyor yeni vizyona! İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. İyi seyirler herkese!


KÖPEK DİŞİ

-En tehlikeli hayvan kedidir!-

Yaman Yunanistanlı sinemacı Yorgos Lanthimos’a bugünkü ününü kazandıran 2009 tarihli gerilimi yüksek dram ‘Kynodontas / Köpek Dişi’ sinema salonlarında! Auteur ismin üçüncü uzun metrajı, sonradan gelen ‘Alpler / Alpeis’, ‘The Lobster’ ve ‘The Killing of a Sacred Deer / Kutsal Geyiğin Ölümü’nün habercisi olmuştu. Filmi ilk kez perdede izleyecek olanlar için müthiş bir fırsat! Cannes’de prestijli ‘belirli bir bakış / Un Certain Regard’ ödülüyle gençlik ödülünü kazanan, ülkesinin ‘en iyi yabancı film’ dalında Oscar adayı olan ve genel olarak yirmi heykelcik elde eden kapkara yapım, baba ve annenin, hiçbir şekilde dış dünyayla temas ettirmek istemedikleri üç genç çocuklarıyla birlikte sürdükleri izole yaşamı yansıtıyor perdeye!

Babalarının sürekli tekrar ettiği gibi; çocukların dışarı güvenle çıkabilmelerinin tek şartı ‘köpek dişlerinin’ düşmesidir! Bütün temel eğitimlerini evde alan ve artık genç birer yetişkin olan ikisi kız, biri erkek üç kardeş; varlığından haberdar olmadıkları dış dünyanın düzeni dışında, ‘başka’ bir boyutta sürdürmektedirler gündelik hayatı!

Başka bir düzen içinde varolma durumu. Mutluluk adına, aşırı korumacı bir sistem içinde, kendince ideal bir hayat sürdürmek. İhtiyaçların karşılandığı, soruların farklı cevaplar içerdiği, bambaşka bir ‘baskı’ düzeni içinde insan olarak kalabilmenin imkan veya imkansızlığı… Bilinen ve öğretilmiş isim ve kelimelerin yerlerini yenileriyle değiştirmesi. Öğrenilen şeylerin bildik medeni toplumdaki karşılıkları, alternatif bir yaşamın hastalıklı ve kapkara sorgusu. Her bünyeye göre olmayan, içinde binlerce soru barındıran ve bilgi felsefesi dahil hemen her şeyi gözden geçirmenizi sağlayacak, incelikli bir şölen ‘Köpek Dişi’! Christos Stergioglou, Michele Valley, Angeliki Papoulia, Hristos Passalis, genç yaşta hayatını yitiren Mary Tsoni ve Anna Kalaitzidou’dan oluşan oyuncuların mükemmel performanslarıyla zihne çakılıp kalacak bir Lanthimos harikası! (4,5 / 5)


KARANLIKTA

-Karanlıkta beklerken-

Yönetmeni Anthony Byrne ve başrol oyuncusu Natalie Dormer’ın birlikte kaleme aldıkları gerilimli öykü, görme engelli bir piyanist olan Sofia’nın sırları ve gizemli geçmişi üzerine. Dormer’e, Ed Skrein, Joely Richardson, James Cosmo, Emily Ratajkowski ve eksantrik Alex van Wanmerdam filmi ‘Borgman’ ile tanıdığımız Hollandalı yaman aktör Jan Bijvoet eşlik ediyorlar.

Sofia, üst kat komşusu Veronique’nin şüpheli ölümüyle kendini, acı dolu geçmişinin içinde olduğu gizemli olayların ortasında bulur. Gerçeklerse, göründüğünden çok farklıdır. Boşluklarla dolu senaryo, Roma’yı yeniden keşfeder snoplukta yazılmış nedense! Sürprizli ‘takılan’ öykü, çok önceden tahmin edilebilir fakat karşılığı olmayan, gözden geçirilmemiş gelişmelerle bezeli. Bir takım süslü çekim tekniği denemesi kurtarmıyor filmi. İddialı fakat oldukça sıradan son tahlilde. (2,5 / 5)


BEYAZ DİŞ

-Yaşamak, mücadele demek-

Usta yazar Jack London’ın, doğadaki vahşi yaşamı, Darwinizm’le harmanladığı aynı adlı ünlü romanı, el emeği göz nuru yeni bir animasyon olarak perdede! Beyaz Diş, bir yarı kurt yarı köpeğin, önce acımasız doğada; sonra da en az doğa kadar acımasız olan insan toplumunda verdiği varolabilme savaşını öykülüyor.

Yarı köpek bir anne ile altın aranan zorlu yıllarda ortadan kaybolan bir kurt babanın yavruları olan ‘Beyaz Diş’, doğduğu andan itibaren farklılığını hissedecektir. Vahşi doğada ve insanların arasında verdiği mücadele, hayatından geçen iyiler ve kötüler, yaşamanın ne olduğunu öğretir ‘Beyaz Diş’e! Önce kızak, ardından dövüş köpeği yapılan, onca kötülük arasında iyilik ve sevgiye tepkisiz kalamayan ‘Beyaz Diş’in eve dönüş hikayesi…

Jack London’un yüze yakın dile çevrilen klasik eseri, Oscar ödüllü animasyon ustası Alexandre Espigares imzası taşıyor. Fransa-Lüksemburg-ABD ortak yapımı, zamansız hikayeyi yeni nesillere taşıyan emek yoğun bir çalışma olmuş! Doğanın zorlu kuralları, mevsimler, hayatta kalabilmenin bünyeyi besleyen gücü, iyi insanlar, kötü insanlar, evimiz ve doğanın çağrısı. İzlenmeli. (3,5 / 5)


Kabir Khan’ın yönettiği popüler Hint yapımı ‘Bajrangi Bhaijaan / Sevginin Gücü’, yönetmenliğini Mümtaz Yıldırımlar’ın üstlendiği İngiltere yapımı korku örneği ‘My Guardian Angel / Cin Çıkarması’ ile birlikte dört yerli yapım; Alper Mestçi’nin yazıp yönettiği korku serisinin yeni halkası ‘Siccin 5’ ve üç komedi; Hayal Aslanzade’nin yönettiği ‘Milyonluk Kuş’, Çılgın Sedat’ın yazıp yönettiği ve başrolü üstlendiği ‘Benim Adım Osssman’ ile Kubilay Yılmaz imzası taşıyan ‘Yarım ile Yamalak’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar herkese iyi seyirler! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar