Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

02 MAYIS 2025

01 Mayıs 2025 Perşembe 11:26
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

İşte Mayıs’ın ilk haftası… İlkbahar bitiyor… Yaz kapıda!
Doğa ve hayat kıpır kıpırken, 13 Mayıs’ta Cannes Film Festivali 78. kez açıyor perdelerini! 13-24 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Cannes Film Festivali’nde Julia Ducournau, Kelly Reichardt, Richard Linklater, Joachim Trier, Cafer Panahi, Dardenne Kardeşler ve Wes Anderson gibi önemli isimlerin merakla beklenen yeni filmleri yer alıyor. Altın Palmiye için 21 filmin yarışacağı bu yılki festivalin jüri başkanı ise Juliette Binoche.
Öte yandan sezon hız kesmeden sürüyor. Sayısı 10’dan aşağı pek düşmüyor haftanın yeni filmlerinin!

Sabahattin Ali’nin ‘Mayıs’ adlı şiiriyle noktalayalım giriş notlarımızı.

‘Mayıs, ayların gülüdür,
taze bir çiçek dalıdır,
İçerim ateş doludur;
Mayıs’ta gönlüm delidir.

Yeşil dağlara göçülür,
Kırmızı şaraplar içilir;
Yarim dökülüp saçılır,
Mayıs’ta gönlüm delidir.

Göklere karşı yatılır,
Dertlerimiz unutulur;
Eski sevgiler atılır;
Mayıs’ta gönlüm delidir.

Uzakta kuşlar seslenir;
Gönlüm genişler beslenir;
Yaşamağa heveslenir,
Mayıs’ta gönlüm delidir.

Yumuşak rüzgarlar eser;
Çimenlerde yarim gezer,
Yanılır, bana gülümser;
Mayıs’ta gönlüm delidir.’


 

 

SİNEMA TARİHİNDEN 5 KLASİK
Rendez-vous / Randevu
(Yönetmen: André Téchiné / 1985)

37°2 le matin / Betty Blue
(Yönetmen: Jean-Jacques Beineix / 1986)

Au revoir les enfants / Hoşçakalın Çocuklar
(Yönetmen: Louis Malle / 1987)

Tous les matins du monde / Dünyanın Tüm Sabahları
(Yönetmen: Alain Corneau / 1991)

Un coeur en hiver / Ayazda Bir Yürek
(Yönetmen: Claude Sautet / 1992)

 

 

 

HAFTA SONU AİLE SİNEMASI
ANNE VE BABA İÇİN

Cinderella Man
(Yönetmen: Ron Howard / 2005)

The Fighter / Dövüşçü
(Yönetmen: David O. Russell / 2010)

Dallas Buyers Club / Sınırsızlar Kulübü
(Yönetmen: Jean-Marc Vallée / 2013)


ÇOCUKLAR İÇİN

The Boss Baby / Patron Bebek
(Yönetmen: Tom McGrath / 2017)

The Son of Bigfoot / Kocaayak ve Oğlu
(Yönetmen: Jérémie Degruson, Ben Stassen / 2017)

Hotel Transylvania 3: Summer Vacation / Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili
(Yönetmen: Genndy Tartakovsky / 2018)

 

 

 

Vizyonda bu hafta (2 Mayıs 2025)
Dördü yerli yapım olmak üzere toplam on bir yeni filme ev sahipliği yapıyor 2 Mayıs haftası…
Başrollerini Bill Skarsgård ve usta aktör Anthony Hopkins’in paylaştıkları büyük çoğunluğu tek mekânda, bir arabanın içinde geçen psikolojik gerilim ‘Locked / Tuzak’ ve yönetmenliğini Doğuş Algün’ün üstlendiği, gösterildiği festivallerden ödüllerle ayrılan yerli dram ‘Ölü Mevsim’ haftanın notlarımız arasında geniş olarak yer alan yeni yapımları.


TUZAK
-Sofistike tuzak-

Ailesini geçindirmek için ufak tefek adi suçlara bulaşmış olan Eddie Barrish adlı hırsız, çaresizlik içinde geçirdiği sıradan bir günde, son teknolojiyle donatılmış lüks bir SUV’a girdiğinde, ölümcül bir tuzağa düştüğünün farkında değildir. Aracın sahibi William adlı yaşlı adam, kızının kaybından sorumlu gördüğü kör adaleti, kendi zalim yöntemiyle sağlamak için araçta birtakım değişiklikler yaparak onu adeta bir hapishaneye, gelişmiş bir işkence makinesine dönüştürmüştür. Arabada mahsur kalan Eddie, araç içindeki psikolojik ve fiziksel işkencelere direnirken hem geçmişiyle hem de vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalacaktır. 
Uzaktan kumandayla lüks aracın içine kilitlenen oto hırsızı ve onu tuzağa düşüren gizemli adam arasındaki psikolojik savaş, nefes nefese bir hayatta kalma mücadelesinin verildiği araba içinde, klostrofobik bir ortamda sürüyor. Çoğu tek mekânda geçen yapım, Mariano Cohn imzalı 2019 Arjantin yapımı suç gerilimi ‘4x4’ün Hollywood versiyonu. Bilimkurgu katkılı korku-gerilim ‘Brightburn / Brightburn: Şeytanın Oğlu’ filmiyle tanıdığımız David Yarovesky’nin yönettiği ‘Locked / Tuzak’ın yapımcıları arasında türün usta ismi Sam Raimi de yer alıyor. Biri kızını kaybetmiş hasta ve yaşlı adamla, diğeri onu hayata bağlayan yegâne varlığın küçük kızı olduğu araba hırsızı eşliğinde toplumun farklı sınıflarını bir araba içine kilitleyip, kapitalizm ve sınıflar üzerinden üstünkörü bir sosyoloji röntgeni çekmeye de soyunuyor yapım. Bu arada filmde ‘DOLUS’ adlı markayla neredeyse başrolü üstlenen SUV, film için özellikle tasarlanmış bir model.
Bill Skarsgård ve usta aktör Anthony Hopkins’in baş rolleri paylaştıkları klostrofobik gerilim, Michael Dallatorre imzalı görüntü yönetimi ile de dikkat çekici. Yeniden çevrim, kapitalist sistem ve kapitalist ahlak eleştirisi yaparken, küçük insanı sarıp sarmalayan acımasız sistemi kıyısından eleştirmeyi ihmal etmiyor. (3 / 5) 


ÖLÜ MEVSİM
-Küçük insanın varoluş mücadelesi-

Doğuş Algün’ün ilk uzun metraj kurmacası olan ‘Ölü Mevsim’, İstanbul’un varoşlarında yaşayan iki kız kardeşin ve onların yakın çevresinin öyküsü. Nimet ve Öznur iki kız kardeş. Muhafazakâr bir varoşta mahalle baskısı ve aile içi sırlarla örülü türlü oluşların ağırlığı altında ezilen iki kardeşin hayatı yavaş yavaş parçalanmaktadır. Nimet, yaşadığı trajik bir çocuk kaybının ardından İstanbul’un birbirine fena halde benzeyen tekdüze, muhafazakâr mahallelerinden birinde sıkışıp kalırken, ömrünü birlikte geçirdiği küçük kardeşi Öznur da aile içinde bambaşka bir sırrı taşımakta ve kendi mücadelesini vermektedir.
Doğuş Algün’ün ilk uzun metraj yönetmenliğinde, Algün senaryoyu Selen Örcan ile birlikte kaleme almış. Funda Eryiğit, Ece Yaşar, Erdem Şenocak ve Serkan Ercan’ın başlıca rolleri üstlendikleri dramda Haydar Şahin, Naz Göktan, Nesrin Uçarlar, Banu Fotocan, Tolga Tekin ve Ferdi Baycu Güler de rol alıyorlar. Nimet, eşi Halil’le içinden çıkması zor bir mesafe sorunu yaşarken, yakın çevrelerinde sessiz bir kıyamet kopmaktadır. Ülkede yükselen ırkçılık, milliyetçilik, ekonomik, sosyal ve kültürel erozyon içinde küçük insanın var olma çabasıdır perdeye yansıyan. 
31. Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’sından ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ (Funda Eryiğit, Ece Yaşar), ‘En İyi Erkek Oyuncu’ (Erdem Şenocak), ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ (Nesrin Uçarlar) ve ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ (Serkan Ercan) ödülleriyle ayrılan yapım, 35. Ankara Film Festivali’nde ise ‘Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film’ ödülünün yanı sıra, ‘En İyi Yardımcı Kadın’ ve ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödüllerinin sahibi olmayı başarmıştı. Geçtiğimiz günlerde sona eren 44. İstanbul Film Festivali’nin ‘Yeni Bakışlar’ bölümünde izleyici ile buluşan film, Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön) jürisi tarafından, yakın zamanda kaybettiğimiz usta yönetmen Şerif Gören anısına verilen ‘En İyi Yönetmen Ödülü’nü elde etmeyi başardı. (2,5 / 5)


Haftanın diğer yenilerine bakacak olursak…
‘Thunderbolts*’ alışılmışın dışında bir kahraman ekibini bir araya getiren aksiyon katkılı bir fantastik bilimkurgu. Politik alt metin de içeren yapımı Jake Schereier yönetmiş. Yelena Belova, Bucky Barnes, Red Guardian, Ghost, Taskmaster ve John Walker. Valentina Allegra de Fontaine’in kurduğu ölümcül bir tuzağa düşen bu dışlanmış karakterler, geçmişlerinin en karanlık yönleriyle yüzleşmek zorunda kalacakları tehlikeli bir göreve çıkarlar. Florence Pugh, Lewis Pullman, Sebastian Stan, Hannah John-Kamen, Wyatt Russell, Olga Kurylenko, David Harbour, Julia Louis-Dreyfus, oyuncu kadrosunda yer alan isimler. 
John, sıradan ve sıkıcı bir yaşam süren genç bir adamdır, ta ki hayat dolu ve cesur June ile tanışana dek! Birlikte heyecan, risk ve kişisel keşiflerle dolu, zamana karşı yarıştıkları bir maceraya atılırlar. Bu yolculuk, hayatlarına renk, büyü ve aşk getirecektir. Luc Besson’un yazıp yönettiği romantik gerilim ‘June and John / June ve John’, Matilda Price ve Luke Stanton Eddy’yi başrolde buluşturuyor. 
‘Monsieur Aznavour / Aznavour’, Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Charles Aznavour’un hayat öyküsü. Biyografik müzikal dramı Mehdi Idır ve Grand Corps Malade birlikte yönetmişler. Charles Aznavour’u canlandıran Tahar Rahim, dünya çapında 180 milyondan fazla albüm satan unutulmaz Fransız şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu Charles Aznavour’u canlandırıyor. Yoksul çocukluğundan şöhrete yükselişine, zaferlerinden başarısızlıklarına, Paris’ten New York’a, özel bir sanatçının olağanüstü yolculuğu bu filmde gözler önüne seriliyor. 2018’de aramızdan ayrılan Mösyö Aznavour içten, güçlü karakterli, hem kırılgan hem yıkılmaz, kendini sanatına adamış, Fransa’nın en sevilen kültür insanlarından. Aylarca piyano ve şan eğitimi alan başarılı aktör Tahar Rahim, Aznavour’u 20’li yaşlarından 50’li yaşlarına kadar canlandırıyor ve ‘La Bohème’, ‘Emmenez-moi’ ve ‘Je me voyais déjà’ da dahil olmak üzere sanatçının yazıp söylediği 1300 şarkıdan bazılarını filmde canlı seslendiriyor. Bastien Bouillion, Marie-Julie Baup ve Camille Moutawakil oyuncu kadrosunun öne çıkan diğer isimleri.
‘Hysteria / Histeri’, ülkemizde izleyiciyle ilk kez 44. İstanbul Film Festivali’nin Altın Lale Yarışması’nda buluştu. Mehmet Akif Büyükatalay’ın yazıp yönettiği Almanya yapımı, gerilimi yüksek bir dram. Mehmet Akif Büyükatalay’ın ‘Oray’ın ardından yönettiği bu ikinci uzun metrajlı filmi, 1990’larda Almanya’da göçmenlerin evlerinin kundaklanmalarını konu alan provokatif bir filmin çekimleriyle başlıyor. Çekimler sırasında gerçek bir Kuran yanınca sette gerginlik çıkıyor ve Türk asıllı Alman yönetmen ırkçılıkla suçlanıyor. Herkesin birbirine öfkelendiği bu son derece gergin ortamda prodüksiyon stajyeri Elif, olaya karışan herkesin gerçek niyetinin aslında başka olduğunu fark ediyor. İçgörülü benzersiz gözlemleriyle yapım, göçmenlerle yabancı kültürler söz konusu olduğunda hep mevcut olan ince ve üstü kapalı ırkçılık ve ikiyüzlülüğü işliyor. Devrim Lingnau, Mehdi Meskar, Serkan Kaya, Nicolette Krebitz ve Aziz Çapkurt oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar.
1923 Temmuz ayında Baltık Denizi’nde sürpriz bir aşk yaşayan hasta Franz Kafka’nın hayatının son bir yılını izliyoruz. Bu beklenmedik aşk, Kafka’nın ölümünden önceki duygusal dünyasına ve edebi mirasına ışık tutuyor. Judith Kaufmann ve Georg Mass, ‘The Glory of Life / Kafka: Hayatımın Aşkı’ adlı Almanya-Avusturya ortak yapımının iki yönetmeni. Michael Kumpfmüller’in romanından uyarlanan romantik dramda başlıca rolleri Sabin Tambrea ve Henriette Confurius paylaşıyorlar.
Çin yapımı animasyon ‘Nezha: Mo tong nao hai / Ne Zha 2’ Yu Yang imzası taşıyor. İnsanlar tarafından büyütülen iblis çocuk Ne Zha, klanlarını korumak için Loong prensi Ao Bing ile istemeyerek bir ittifak kurar. Bu destansı savaşın ardından, bedenleri yok olmanın eşiğine gelir. Ne Zha, Ao Bing’in bedenini eski haline getirmek için tehlikeli bir iksir arayışına çıkar. Bu iblis avı yolculuğunda, iyilik ile kötülük arasında yıkıcı bir savaşı ateşleyecek büyük bir komployu açığa çıkarır. Ne Zha, sevdiklerini koruyabilmek için hain güçlere karşı gelmek zorundadır.
Battal Karslıoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği komedi ‘Aşağı Mahalle’ mahalle abileri Abidin’e gelen masum bir teslimatı karıştıran Serkan ve Aykut’un başlarına açtıkları belayı konu alıyor. Caner Atacan, İlhan Karamanoğulları ve Soner Türker kadronun öne çıkan isimleri. 
Doğukan Mısır’ın yazıp yönettiği korku türündeki ‘Cahim’ çocuğu olmadığı için cin kabileleri ile anlaşma yapan Hacer’in ürkütücü öyküsü. Ali Murat Özgen, Miray Aydın Arıkan, Aslı Bankoğlu ve Recep Kaan Yılmaz, oyuncu kadrosunda yer alan isimler.
Deniz ile kardeşi Arda’nın, Köstebekgiller ile güçlerini birleştirerek Köstebekya’yı kurtarmaya çalışmalarını konu alan ‘Köstebekgiller: Ata Tohumu Muhafızları’, yönetmen koltuğunda Ekin Pandır’ın oturduğu, yediden yetmişe bütün aile üyelerine seslenen bir macera. Organik ata tohumları ihmaller yüzünden yok olmakta, dünya bir gıda krizine doğru sürüklenmektedir. Tohumların yok olmasına neden olan kötücül Profesör Ali Cengiz Kapkara’ya karşı Köstebekgiller ve onlara yardım eden Deniz ile kardeşi Arda, son ata tohumunu kötücül profesörden geri almak için yola çıkarlar. Beren Gökyıldız, Mehmet Aybars Kaya, Pınar Altuğ, Beyti Engin, Jennifer Boyner ve Sefo oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar. 
İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın!

İyi seyirler herkese!

MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar