Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

07 EYLÜL 2018

06 Eylül 2018 Perşembe 20:55
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Üçü yerli toplam yedi yeni film merhaba diyor bu hafta! İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. İyi seyirler herkese.


KOMPLO

-Diplomasi nedir?-

Michael Soussan’ın yaşanmış anı kitabından uyarlanan entrikalı dram, Danimarkalı sinemacı Per Fly imzası taşıyor. Danimarka-ABD-Kanada ortak yapımı; Birleşmiş Milletler temsilcisi olarak görev yapan genç bir diplomat adayının sahici öyküsünden uyarlanmış.

Gelecekte, dış işleri için çalışmış merhum babası gibi iyi bir diplomat olma hayali güden, yüksek hedef ve ideallere sahip Michael, Birleşmiş Milletler temsilcisi olarak çalışmaya başladığında, dünyayı daha güzel ve iyi bir yer haline getirme idealinden sapmayı asla düşünmemektedir. Birleşmiş Milletler’in yeni programı ‘Yemek için Yağ’ (Oil for Food) adına bağış toplama görevine getirilen genç adam, programın başındaki tecrübeli diplomat ve kendisini işe almış akıl hocası Pasha’ya bağlı çalışmaktadır. Programı yakından gözlemlemesi için Irak’a gönderilen Michael, ilk bakışta yardımsever görünen bu kampanyanın altında yatan, BM içindeki ve dışındaki yetkililerin yolsuzluklarını fark eder. Diplomasinin karanlık tarafını keşfetmek ve adaleti sağlama konusunda ciddi bir ikilemle karlı karşıyadır genç adam.

İngiliz aktör Theo James’e, dev oyuncu Ben Kingsley, Jacqueline Bisset ve oyuncumuz Belçim Bilgin eşlik ediyorlar. Efsane aktörlerden Donald Sutherland’ın oğlu Rossif Sutherland da, oyuncu kadrosunu oluşturan isimler arasında. İyi yazılmış, yönetilmiş ve oynanmış filmde Belçim Bilgin, gayet iyi bir performans sergilemiş. Diplomasinin kirli oyunları, derine indikçe karşımıza çıkan kötü manzaralar ve adaletsiz dünyanın yolsuzluğa bulaşmış kapkara yüzünü öyküleyen filmde, yapayalnız bırakılmış küçük insanın kadersizliği her zamanki gibi öne çıkıyor. Diplomasideki karanlık ikilem ve adalete olan inanç meselesi, Irak gerçeği olarak güncel gelişmelerle yansımış perdeye. Formüllere bağlı kalsa da, ‘filler ve çimen’ durumunun, idealler ve dünya gerçekleri arasındaki ürküten manzarası, yekten anlatılmış. (3 / 5)


Albert Hughes imzalı, yirmi bin yıl öncesinde geçen; dostluk ve doğa katkılı macera öyküsü ‘Alpha / Alfa Kurt’, yaman Auteur Christian Petzold’un, Anna Seghers’in aynı adlı romanından uyarladığı ve günümüzün göçmen krizine Avrupa’nın geçmişinden bakan son filmi ‘Transit’, özellikle küçük yaştaki izleyiciyi hedef alan Almanya-Avustralya ortak yapımı animasyon ‘Maya the Bee: The Honey Games / Arı Maya 2: Bal Oyunları’ ile birlikte üç yerli yapım; Süleyman Mert Özdemir’in yönettiği, ünlü masal kahramanının yeni macerası ‘Keloğlan’, yönetmenliğini Ahmet Karaman’ın üstlendiği ‘Baba Nerdesin Kayboldum’ ve Haydar Işık imzası taşıyan korku-gerilim ‘Zifir-i Azap’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. İyi seyirler tekrar herkese! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar