Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

03 AĞUSTOS 2018

02 Ağustos 2018 Perşembe 22:29
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

İkinci kez vizyon görecek ‘Kelebekler’ dahil ikisi yerli, toplam sekiz yapım merhaba diyor bu hafta vizyona! İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. İyi seyirler herkese.


SIFIRIN ALTINDA: DAĞDAKİ MUCİZE

-Umudu canlı tutmak-

Eski bir profesyonel sporcu olan Eric, geçmişinin travmalarıyla savaşmak adına, yalnız başına inzivaya çekilmiştir. Usta bir snowboardcu olmasına rağmen, yakalandığı kar fırtınası sonucu bir zirvede kaybolur. Upuzun günler boyunca, insan limitlerini zorlayan şartlarda doğaya karşı savaşırken, ‘yaşamaktan yana’ umudunu yitirmemeye çalışır genç adam.

Gerçek bir olaydan perdeye uyarlanan film, dağın zirvesinde yaşam savaşı veren EricLeMarque’nin filme adını veren kitabından adapte edilmiş. Dublörlükten yönetmenliğe terfi eden, ‘Act of Valor / Şeref Madalyası’ ve ‘NeedforSpeed / Hız Tutkusu’ adlı aksiyonlardan anımsayacağınız ScottWaugh imzalı biyografik macerada başrolü JoshHartnett üstleniyor. Mira Sorvino ve Sarah Dumont, oyuncu kadrosunun diğer isimleri.

Bizi engelleyen, oluşmamıza ket vuran keskin travmalar ve belki de umudu korumak adına verdiğimiz en büyük savaşımız: Hayatta kalmak! Doğanın her türlü tehlikesine, dondurucu soğuğa ve açlığa rağmen, yaralı biçimde hayata tutunmaya çalışan eski sporcu, geçmişiyle de en zor şartlarda hesaplaşacaktır! Tanıdık mesele, doğayla savaşan ve hayatta kalmaya çalışan insanın biyografik macerası biçiminde o denli çok yansıdı ki perdeye; bu çevirim, yavan bir tekrar olmuş kanısı düşüyor yüreğe ister istemez! Danny Boyle filmi ‘127 Hours / 127 Saat’, zihinlerde o denli tazeyken hele! Bir de Mira Sorvino faktörü var! JoshHartnett’ten tam on bir yaş büyük aktris, aktörün annesi rolünde inandırıcı değil. Daha doğrusu,Hartnett, Sorvino’nun oğlu olarak epey kart! Sorvino, performansıyla filmin en iyisi. Hartnett ise, bir an bile inandırıcı olamıyor dağ başında hayat memat mücadelesi verirken! (2 / 5)


ŞEYTAN KAPISI

-Gizemli tutsaklar-

Bilimkurguya korku-gerilim ekleyen tür kırmasının yönetmeni, ilk kurmacasını imzalayan ClayStaub. Kuzey Dakota’nın küçük bir kasabasında ortadan kaybolan bir anne ve oğlunu arayan FBI ajanı ve yerel güçlerden bir şerif yardımcısı, tek şüpheli olarak görülen kocanın bulunduğu çiftliği kontrole gittiklerinde, tahminlerinin çok ötesinde, ürperten bir gerçekle karşı karşıya kalacaklardır.

ClayStaub’un, Peter Aperlo ile birlikte kaleme aldıkları gizemli senaryoya hayat veren oyuncu kadrosunda, Amanda Schull, ShawnAshmore ve MiloVentimiglia gibi sıkı isimler dikkat çekiyorlar. Dehşet dolu saklı gerçeklerin gün ışığına çıkma hikayesi,inanç ve bilim ekseninde turlarken, direksiyon; korku sinemasıyla bilimkurgu arasındaki pek sevilen fakat netameli bölgeye kırılıyor! Bu ‘ara türün’ son derece dikkat çeken örnekleri yanında, yalnızca iyi bir fikir olarak kalmış, vasat altı bir film olarak duruyor ‘Şeytan Kapısı’. Öyküyü yukarıya çekmeye çalışan oyuncu kadrosu ve çoğu kapalı tek mekanda çekilmiş görüntüleri imzalayan MiroslawBaszak, dikkat çeken isimleri, Kanada-ABD ortak yapımının. (2 / 5)





Yaman yönetmen MarcForster imzalı animasyon macera ‘ChristopherRodin’, Alexandra Bracken’in romanından uyarlanan bilimkurgu-gerilim ‘TheDarkestMinds / Karanlık Zihinler’, Berlin’de ‘Altın Ayı’ için yarışan BenoîtJacquot’ın yönettiği IsabelleHuppert’li romantik dram ‘Eva’, özellikle küçük yaştaki izleyiciye seslenen aksiyon katkılı animasyon ‘TeenTitansGo! ToTheMovies / Genç Titanlar Filmi’ ile birlikte iki yerli yapım; Özgür Bakar’ın yönettiği ve başrolü Şevket Çoruh’un üstlendiği komedi ‘Canavar Gibi: Türk İşi Frankeştayn’ ile ilk olarak 30 Mart tarihinde vizyona giren ve Sundance Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan Tolga Karaçelik filmi ‘Kelebekler’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler herkese! MURAT ERŞAHİN









Diğer Yazılar