Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Bütün zamanların en başarılı müzikalleri arasına adını yazdıran müzikalin ardından, Norman Jewison 1971’de Fiddler on The Roof adıyla romanı beyazperdeye aktarmış, başroldeki Topol’un söylediği şarkılar filmin ötesine geçmişti. If I Were Rich Man (Ah Bir Zengin Olsam) şarkısı kısa sürede popülerleşmiş, dünya çapında birçok aranjmanı yapılmıştı.
Daha önce Rocco ve Kardeşleri, Leopar, Romeo Juliet gibi filmlere müzik yazmış Nino Rota, Baba serisinin ilk filmiyle Oscar’a aday gösteriliyor. BAFTA’yı ve Altın Küre’yi kazanarak Oscar'a yollanan Nino Rota, İtalya’dan Amerikan Film Akademisi’ne gelen bir telefon sonrası, malzemenin özgün olmadığı gerekçesiyle heykelciği alamıyor. Gerçekten de Rota, daha önce birkaç filme yazdığı müziklerin gözden geçirilmiş hallerini Baba’da kullanıyor.
Vangelis’in ezgileri filmi o kadar güzel sarıp sarmalamıştı ki, yapıtın soundtracki çok sevilmiş, ünlü Billboard listelerinde haftalarca üst sıralarda gezinmiş, birçok büyük orkestra tarafından yorumlanmış, dünyanın dört bir yanında TV’de spor programları jeneriklerinin vazgeçilmez müziği olmuştu.
Müslüm Baba filminin baş rolünü üstlenen Timuçin Esen´in rolü için yaptıkları gerçekten takdire değerdi. Müslüm Gürses´in yaşamını anlatan film için bağlama çalmayı öğrenmiş, arabesk müziğin gırtlak yapısı üzerine çalışmış, Hollywood’a kadar gidip Greta Seacat’ten sahne performansıyla ilgili dersler almış Timuçin Esen aslen rock kökenli bir müzisyendi; albümü de vardı. Filmde 17 ‘Müslüm şarkısı’ kullanılmıştı ve bunları Timuçin Esen yorumlamıştı;...
Bir teyp bandıyla gelen görev mesajı. Görev çok gizli olduğundan bant beş dakika içinde kendini imha edecek; ve de öyle oluyor... 70'li yıllarda TRT'nin siyah beyaz günlerinin en sevilen dizilerinden Görevimiz Tehlike hep bu sahneyle açılıyor, ajanlar bölüm boyunca gerçekleşmesi imkansız gibi görünen birçok görevi, türlü tehlikeler atlatarak yerine getiriyordu. Bu serüvenin en büyük aktörlerinden biri de filmin müziğiydi. Lalo Schifrin tarafından bestelenmiş ana tema en az dizi kadar sevilmişti abartısız. Türkiye'de de kısa sürede 45'liği yayınlanmış, arka yüze de Jim On The Move parçası koyulmuştu.
Yeşilçam işi vurdulu kırdılı, araba takipli sahnelerin vaz geçilmez müziği desek; yerli polisiye ve mafya filmleri desek, terk edilmiş bir fabrikadaki gerilim dolu anlar desek… On kişiden dokuzunun aklına gelmesi kesin o şarkı Isaac Hayes'in, bizim yapımlarda defalarca kullanılmış soul funk harikası Shaft'ıdır (1971). Adını çok az kişi bilir ama demirbaş olmuştur adeta…
Frank Pierson'ın yönettiği 1976 tarihli bu romantik müzikal büyük ilgi görmüş, Barbra Streisand'ın yazdığı lokomotif parça Evergreen 'En İyi Özgün Şarkı Oscarı'nı almıştı. Bu parçayı da içeren albüm 15 milyondan fazla satılırken, o zamanki ameliyatsız ilginç burnuyla Streisand zirvedeki yerini sağlamlaştırmıştı.
Arthur Hiller'ın yönettiği, birçok ülkede gişe rekorları Aşk Hikayesi'nin müziği, filmi geçip daha popüler olan, kendi başına tarih yazan yapıtlardan biriydi. Film altı dalda Oscar'a aday gösterilirken, sadece en iyi özgün müzik dalında heykelciği kazanabildi. 1970 yapımı filmde enstrümantal olarak yer alan, Francis Lai imzalı ana beste o kadar beğenildi ki, hemen Carl Sigman tarafından söz yazıldı ve Andy Williams tarafından plağa okundu.
Quentin Tarantino'nun 1994 tarihli filmi Ucuz Roman'la (Pulp Fiction) özdeşmiş parça Mısırlı (Misirlou), bestecisi bilinmeyen, İzmir'den Atina'ya göçmüş Rum göçmenlerin halk şarkısı aslında. Anadolu'dan dünyanın dört bir yanına dağılmış insanlarla beraber uluslararası ezgi haline gelmiş Mısırlı'yı 1962'de plak yapan Dick Dale'in yardımıyla bu enstrümantal yapıt bir pop parçası olmuş, uzun yıllar sonra da Tarantino'nun filmi yardımıyla tam anlamıyla patlamıştı.
Birgün sıkıştırmak için yanına gittiği Paul Simon'ın Mrs. Roosevelt adlı bir şarkı üzerinde çalıştığını öğrenince, hemen ismini Mrs. Robinson yapıp film için daha hafif bir beste haline getirmesini ister. Mrs. Robinson, adını The Graduate (Aşk Mevsimi) koyduğu filminin başkahramanlarından biridir. Dustin Hoffman ile Anne Bancroft'un baş rollerde olduğu filmle birlikte şarkı da patlar ve Grammy kazanır, Billboard listesinde zirveye çıkar. Frank Sinatra, Bon Jovi gibi isimler tarafından coverı yapılır ve bütün zamanların en iyi film müziği sıralamasında ilk beşe girer...
Rap gibi siyahilerin egemenliğinde şekillenmiş bir müzik türüne ağırlığını koymayı başarmış Eminem, sinemaya transfer olarak 2002 tarihli 8 Mil (8 Mile) filminde kendi öyküsüne benzer şeyler yaşamış beyaz rapçi Jimmy 'B-Rabbit' Smith J.'ı oynamış, Curtis Hanson'ın yönettiği filmde seslendirdiği Lose Yourself şarkısı o yılın en fazla satan yapıtlarından biri olmuştu.
Esin Engin'in bir albüme sığacak kadar çok yazdığı temadan oluşan, izleyiciyi o dönemin atmosferine hemen sokuveren dizinin müziği ülke dışında da büyük ilgi görmüş ve soundtrack albümü oralarda da yayınlanmıştı.
Esirlerin başındaki albay Nicholson, köprü yapımının emri altındaki mühendis ve askerler için moral kaynağı olacağını düşünerek onları motive ediyor. Askerler, kamptan köprüye giderken ve dönerken ıslıkla bir marş söylüyor. İngiliz müzik adamı Malcolm Anold'un David Lean'in yönettiği bu film için yazdığı marş Oscar alıyor...
Mayıs 1974’te siyah beyaz olarak başlayan, Tekin Akmansoy’un yönettiği, çok sonraları formatına sit-com dendiğini öğrendiğimiz bu komedi dizisi, çoğunluğu devlet tiyatrosu çıkışlı oyuncularının başarısıyla kuşak boyu kabul gördü, sevildi. Başarısında şüphesiz müzik olarak seçilmiş, ana tema yapılmış Moğollar şarkısı Iklığ’ın da payı büyüktü.
1970’li yıllar ve pazar geceleri TRT’nin iftiharla sunduğu İngiliz dizisi… Başrollerde Tony Curtis ile Roger Moore’ın olduğu Kaygısızlar’ın (The Persuaders) müziği... Avantürün en klasının, en ince esprilerin sürüklediği dizinin John Barry imzalı müziği ise belki de bütün zamanların en iyilerindendi ve hiç unutulmadı.
Sertab Erener, Lal albümüne alıyor Demirkırat belgeselindeki ve Fahir Atakoğlu adlı albümdeki Dargın Değilim’i. Sözleri Sezen Aksu yazıyor, idam edilmiş Türkiye Cumhuriyeti başbakanı Adnan Menderes’in trajedisini. Parça gündeme oturuyor ve o gün bugündür en sevilenlerden oluyor…
Zorba elini şaklatıyor ve Mikis Theodorakis’in muhteşem ezgileri eşliğinde sirtaki yapmaya başlıyorlar. Bu şarkı adeta bir marka haline geliyor ve dünyanın dört bir yanında Yunanistan ve sirtaki deyince akla ilk gelen oluyor.
2000’lerin en donanımlı soundtrack çalışmalarından birine sahipti La La Land. Oyuncu olmak isteyen Mia ile caz müzisyeni Sebastian’ın aşk hikayesini başarıyla sarıp sarmalayan şarkılardan City of Star ile Another Day of Sun özellikle büyük beğeni kazandı. Justin Hurwitz’in besteleri müzikale sınıf atlatırken şarkılarla dansın flörtü sıra dışıydı. City Star genç yaşına karşın daha şimdiden en iyi film şarkıları listesine girdi bile...
Yılmaz Güney, yönetmenlikten, baş role kadar her şeyini üstlendiği Arkadaş filmini bitirmiş ama müzik hala yok. Bir hafta içinde müziği bitirecek birilerini arıyor. Şanar Yurdatapan ile Attila Özdemiroğlu ile buluşuyor. Güney’e çok kısa sürede üç tane melodi hazırlıyorlar ve gitarla çalıyorlar. Yılmaz Güney, daha sonra filmin ana melodisi olacak şarkıyı beğeniyor ve ‘Bunu plak da yapalım’ diyor.
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Doğa Can Anafarta'nın yönettiği, senaryosunu Anafarta ile Ayşe Balıbey'in yazdığı Gelin Takımı (18 Ekim 2024'te gösterimde) filminden fragman yayınlandı. Oyuncu kadrosunda Seda Bakan, Şebnem Bozoklu, Nilperi Şahinkaya, Ecem Erkek, Fırat Çelik, Mehmet Günsür, Doğan Bayraktar, Ali Yoğurtçuoğlu, Ayşenil Şamlıoğlu gibi isimler yer aldığı Gelin Takımı, yakın arkadaş olan Ayça, Selin, Berrin ve Deniz'in, Berrin'in bekarlığa veda partisi için bir araya gelmeleriyle yaşadıklarını anlatıyor.
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Yönetmen Roland Emmerich, Arabistanlı Lawrence'i TV dizisi yapmak üzere çalışmalara başladı. Üç sezon olarak planlanan dizinin senaryosunu Anthony McCarten'le (Bohemian Rhapsody) yazmaya girişen Emmerich, projeye 'Arabistan'da' adını koyabileceğini belirtti. 100 milyon dolara mal olması beklenen dizi, David Lean'in Peter O'Toole, Alec Guiness, Ömer Şerif'li kadroyla çektiği, 3 saat 42 dakikalık Lawrence of Arabia filminin akışını takip edecek.
Ataerkil bir toplumda, sıradan bir Gürcü ailesi üç nesil ile bir çatı altında yaşamaktadır. 52 yaşındaki Manana, anne-babasının evinden çıkıp yalnız yaşama kararı aldığında herkes şok olur. Ailesi ve kocası olmadan bilinmeyen bir yolculuk başlar... Kişisel hayatındaki tatminin, üç neslin bir arada bulunmasıyla sağlanıp sağlanmadığı sorusunu ve bir ilişkinin bazen yeni bir başlangıç yapmaya ihtiyacı olup olmadığı sorusunu sorar.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: