20 KASIM 2009
Bu hafta vizyondaki film sayısı beş. ´´7 Kocalı Hürmüz´´ dışındaki diğer filmleri, yurt dışında olduğum için izleyemedim. Diğer dört film için bu hafta yine yapım notlarına ve dağarcığıma başvurduğumu önemle belirtmek isterim. Önce Almanya-Cottbus Film Festivali, ardından Bursa İpek Yolu Film Festivali, bu haftaki yorumlarımızın sayısını azaltsa da, asıl olan bilgi ve haberin eksik olmaması… İyi seyirler.
7 KOCALI HÜRMÜZ
Sadık Şendil´in (1913-1986) 1971´de yayımlanan ünlü eseri, Ezel Akay´ın yönetmenliğinde beyazperdede. Ezop, 1800´lerin sonlarında İstanbul Taşkasap´ta, kendisine ilk eşinden kalma köşkünde yaşayan güzel ve çekici Hürmüz´ün ve kocalarının öyküsünü, rengârenk bir masal evreninde anlatıyor. Dönemin ahlak-değer yargıları, sosyo-kültürel, ekonomik ve politik yapısı hakkında ciddi ipuçları barındıran orijinal eser, Akay´ın yorumunda daha ´hafif´ ama yine eğlenceli olmuş. ´Hürmüz´ rolünü Nurgül Yeşilçay üstlenmiş. Gülse Birsel, Erkan Can, Haluk Bilginer, Öner Erkan, Mehmet Ali Alabora, Cengiz Küçükayvaz, Sarp Apak filmin diğer önemli rollerini üstleniyorlar. Erol Günaydın, Halit Akçatepe, Zihni Göktay ve Müjdat Gezen´de konuk oyuncu olarak filmi zenginleştiriyorlar. Ezel Akay, Hayk Kirakosyan´ın titiz kamerası desteğiyle kurduğu masalsı evreni, renkli dünyayı; senaryoda ve diyaloglarda yer alan fazla tekrarlarla biraz zedelemiş. Zaten bilinçli olarak ´muzır´ olan öykü; bazı anlar tekrarlanan bayağı diyaloglarla ´basit´leşiyor… Bir de şu yapım tasarımı ve yapım olanakları meselesi… Böyle bir proje; batıdaki türdeşleri gibi harcamada sınır tanımayan yapımlara benzemeyince; sanat yönetimi biraz sırıtıyor. Yine de; eldeki olanaklar çerçevesinde eserin ruhuna ve yoruma uygun bir atmosfer yaratılmış gibi... Nurgül Yeşilçay, güzel; elinden geleni de yapıyor; ama nostaljiye yenik düşmekten mi; yoksa ilk gönül ağrısı mı tam emin değilim; insan seyrettiklerinin ardından; ´nerede Ayten Gökçer´ diyor, elde değil… Bir rol; bir insanın üzerine bu derece güzel mi oturur; Ayten Gökçer´i saygı ve sevgiyle analım… 7 koca arasında en iyi olanın genç aktör Öner Erkan olduğunu da belirtmek gerek… Bir de jeneriklerde yer alan fikir babası meselesine takıldı aklım… Cem Özer; projeye nasıl bir fikir babalığı yapmış olabilir? Eser ortada, daha önceki yorumlar ortada… Yani, bir akşam sofrada; yahu Ezel; şu ´´7 Kocalı Hürmüz´´ü bir de sen çeksen; ´Nurgül nefis oynar o rolü; sen de kendi masal evrenini kurarsın´ mı dedi acaba Özer; Ezel Akay´a… İlginç… Sinemamız yeni bir unvan kazandı böylelikle: Fikir babalığı…
KURTLAR VADİSİ GLADİO
Ekranların en sevilen dizilerinden ´´Kurtlar Vadisi´´ üç yıl önce ´´Kurtlar Vadisi: Irak´´ adıyla beyazperdeye yansımıştı. Popüler dizinin ikinci sinema versiyonu bu kez, ilk kez ´Kurtlar Vadisi Pusu´ dizisinde ortaya çıkan İskender Büyük karakteri etrafında gelişiyor. Filmde, 90´lı yılların başından günümüze, Türkiye yakın tarihinin önemli olaylarını izleyeceğiz. Turgut Özal´ın ölümü, Cem Erseven cinayeti, 28 Şubat girişimi, bu olaylardan bazıları. Yönetmenliğini Sadullah Şentürk´ün üstlendiği filmin başrolünde Musa Uzunlar´ı izleyeceğiz. Gişesi merakla beklenen filmin müzikleri, dizide de olduğu gibi yine Gökhan Kırdar imzalı.
KÖFTE YAĞMURU
Judi ve Ron Barrett´in aynı adlı çocuk kitaplarından beyazperdeye uyarlanan animasyon, Phil Lord ve Chris Miller´ın ilk yönetmenlik çalışmaları. Ünlü Çek çizer Miroslav Sasek´in çizim tekniği ile ünlü kukla şovu ´The Muppet´ın karakterleri, filmde daha abartılı ve komik bir tarz yakalamak için örnek alınmış. Yapım, ´´Armageddon´´, ´´Twister / Kasırga´´, ´´Independence Day / Kurtuluş Günü´´ ve ´´The Day After Tomorrow / Yarından Sonra´´ filmlerinin parodisi niteliğini de taşıyor.
ALACAKARANLIK EFSANESİ: YENİ AY
Yeni nesli tamamen etkisi altına alan ve bir fenomene dönüşen çok satan edebiyat serisi ´´Alacakaranlık´´ın ikinci romanı da beyazperdede. Klasik vampir jargonuna, romantizmi ekleyerek, ´yeni kuşak vampir edebiyatı´ ürünü olarak lanse edilen eserin ikinci filminin yönetmen koltuğuna Chris Weitz oturmuş. Kristen Stewart, Robert Pattinson ve Taylor Lautner´ı yeniden bir araya getiren yapım, ilk filme nazaran daha fazla aksiyon içeriyor. Romantizm katkısı bol tutulan öyküye yeni karakterlerde eklenmiş.
YENİ YIL ŞARKISI
Büyük üstat Charles Dickens´ın 1843´te kaleme aldığı ünlü hikâyesi ´´A Christmas Carol´´, birçok kez yansıdığı beyazperdeye bu kez öncüllerine uzak ara fark atan bir teknolojiyle konuk oluyor. Hollywood´un titiz zanaatkârlarından ünlü yönetmen Robert Zemeckis, daha önce ´´The Polar Express / Kutup Ekspresi´´ ile başlayıp ´´Beowolf´´ ile devam eden ´performans yakalama´ tekniğini, yeni filminde iyice geliştirmiş. Öykünün kahramanı huysuz ve bencil Ebenezer Scrooge, filmde farklı yaşlardaki haliyle karşımızda olacak. Eserin ünlü karakterini canlandıracak isim yine çok ünlü: Jim Carrey. Gary Oldman, Michael J. Fox, Colin Firth, Robin Wright Penn ve Bob Hoskins filmin diğer usta oyuncuları. Bugüne dek yazılmış en ünlü değişim ve arınma hikâyesi, performans yakalama tekniğinin eriştiği son noktayla birlikte, animasyon ve tür meraklıları yanı sıra eserin tutkunlarını da son derece mutlu edeceğe benziyor.
MURAT ERŞAHİN