Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

18 AĞUSTOS 2017

17 Ağustos 2017 Perşembe 19:58
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Dokuz yeni filme ev sahipliği yapan yeni vizyonda korku-gerilim hakimiyeti var. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.


DANGAL

-Babam ve ustam-

Hindistan yapımı biyografik spor dramı, gerçek olayları yansıtıyor perdeye. Commenwealth olarak bilinen ‘İngiliz Milletler Topluluğu’ oyunlarında kadın güreşinde ilk kez Altın madalya kazanan sporcunun ve onu yetiştiren eki güreşçi babasının öyküsü ‘Dangal’. Aktör, yapımcı ve müzisyen kimlikleriyle tanıdığımız Aamir Khan’ın başrolü; aynı zamanda yapımcılığı üstlendiği Hindistan filmini Nitesh Twari yönetmiş.

Ülkesinin uluslararası alanda mutlak bir altın madalya kazanması gerektiğini düşünen eski milli güreşçi Mahavir Singh Phogat, erkek çocuğu olunca, onu efsane bir güreşçi olarak yetiştirmeye ant içmiştir. Kaderin cilvesi sonucu dört kızı olur ünlü sporcunun. Tesadüf eseri iki kızındaki, abla Geeta ve kardeşi Babita’daki doğal yeteneği keşfeden baba, kolları sıvar ve büyük başarı yolunda kızlarının eğitmeni olur.

Bildik Bollywood süsü ve şarkılarıyla bezenmiş, milliyetçi damarı kabarık son derece popülist bir Hint filmi ‘Dangal’. Aamir Khan’ın birlikte ‘sıkı’ bir takım oluşturduğu rol arkadaşları Fatima Sana Shaikh, Sanya Malhotra ve Aparshakti Khurana. Kendini iki buçuk saate yakın süresine rağmen sıkmadan izlettiren Hindistan yapımı, benzer başarı öykülerinin ‘ezber’ ‘formüllerini’, ‘içerden’ zenginlikler ve hoşluklarla birleştirmiş. (2,5 / 5)


AVCININ İNTİKAMI

-Adalet arayan suikastçı-

‘Breakdown / Tuzak’, ‘U 571’, ‘Terminator 3: Rise of the Machines / Terminator 3: Makinelerin Yükselişi’ gibi seyir zevki yüksek Holywood yapımlarını imzalamış Jonathan Mostow’un eski formunu yitirdiğinin kanıtı bir anlamda; 2009 tarihli ‘Surrogates / Suretler’den sonra yönettiği son uzun metrajı.

Orijinal adı ‘The Hunter’s Prayer’ olan ve başrolünü popüler aktör Sam Worthington’un üstlendiği aksiyon, genç bir kızı öldürmek için tutulan profesyonel suikastçının taraf değiştirip, kızın ailesinin ölümünün intikamı için kolları sıvamasının öyküsü. Bazı gerilimli anlara sahip aksiyona, duygusal boyutları da olan bir ebeveyn-genç kız ilişkisi hikayesi eklenmiş. ABD-Almanya-İspanya ortak yapımında, genç İsrailli aktris Odeya Rush, Worthington’un rol arkadaşı.

Kevin Wignall’ın romanından uyarlanan Jonathan Mostow filmi, türe ve benzerlerine bir katkı yapmadan düz açılıp, kapanıyor. Çekimleri, Macaristan, İngiltere ve Avusturya’da gerçekleşen film, kendisini izletiyor mu? Benzer birçok vasat altı öyküyü göz önüne alırsak, oyuncu kadrosunun da ışığı sayesinde izletiyor bir şekilde. (2,5 / 5)


AÇIK DENİZ 3: KAFES DALIŞI

-Engin mavilikte yeni bir can pazarı-

Yaşanmış bir olaydan uyarlanan ve tüple dalış yapan iki kişinin denizin ortasında unutulmasıyla başlarına gelen korkunç olayların öyküsünü izlediğimiz 2003 tarihli ‘Open Water / Açık Deniz’ çok fazla beğenilince, 2006 yılında ‘Open Water 2: Adrift / Açık Deniz 2’ çıkagelmiş ve yine hatırı sayılır bir ilgiyle karşılanmıştı. Deniz mevsiminin sürdüğü yaz günlerinde iyi giden ve sahilden açıldığında insana korku salan filmlerin bir yenisi daha karşımızda işte.

‘Open Water 3: Cage Dive / Açık Deniz 3: Kafes Dalışı’, Avustralya yapımı. Ekstrem bir reality programı için ellerindeki kamerayla şov peşinde koşan gençleri yakalayan felaket.
Adından da anlaşılacağı üzere, köpekbalıklarını yakından gözlemlemek için Avustralya açıklarında yapılan kafes dalışlarında gerçekleşen bir aksilik sonucu, üç kişinin; doğanın sert gerçekliğine ve ürkütücü yaratıklara yem olmasının öyküsü perdede duran.

Buluntu film modasının yeni bir örneği korku-gerilim. Son derece bildik oluşları, üç kişi arasındaki çatışma ve ilişkileri fonda tutup, ilgimizi, mavi derinliğin ürkütücü tarafına odaklayan film, Gerald Rascionato’nun ilk uzun metrajı. Joel Hogan, Megan Peta Hill ve Josh Potthoff, oyuncu kadrosunu oluşturan isimler. Hayvan hakları savunucuları ve duyarlı doğa aşıkları, köpekbalıklarının yine epey vahşi gösterilip, ‘kim vurduya’ gittiğine şahit olacaklar. Hatırı sayılır boşluğa rağmen, su yüzeyinde geçen can pazarı sahneleri iyi kotarılmış. (2 / 5)

Oyuncak bebek Annabelle’nin saldığı doğaüstü dehşet üzerine 2014’de çekilen aynı adlı filmin devamı niteliğindeki korku filmi ‘Annabelle: Creation / Annabelle: Kötülüğün Doğuşu’, Stanley Tucci’nin yönettiği, başrolünü Geoffrey Rush’ın üstlendiği İsviçreli ressam ve heykeltıraş Alberto Giacometti’nin biyografisi ‘Final Portrait / Son Portre’, başrollerini Ryan Reynolds ve Samuel L. Jackson’ın paylaştıkları komedi aksiyon ‘The Hitman’s Bodyguard / Belalı Tanık’, dövüş sanatlarıyla bezenmiş Almanya yapımı aksiyon ‘Plan B: Scheiß auf Plan A / B Planı’, Japonya yapımı animasyon ‘Eiga Doraemon: Nobita no nankyoku kachikochi daibouken / Doraemon: Buz Devri Macerası’ ile haftanın tek yerli yapımı olan korku-gerilim türündeki ‘Semur’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler herkese. MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar