Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

17 HAZİRAN 2016

16 Haziran 2016 Perşembe 22:48
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Kalabalık haftanın beraberinde getirdiği yeni film sayısı dokuz. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.

İNATÇILAR
Koyunlar, koçlar, çiftçiler ve kardeşler… Gummi ve Kiddi, birbirleriyle kırk yıldır konuşmayan iki erkek kardeştirler. İkisi de birbirlerine elli metre mesafede bulunan mütevazı evlerinde yalnız yaşamaktadırlar. Koç yetiştiriciliği ve koyunculuk, babadan kalma meslekleridir, kuzeyin bu iki inatçı adamının. Kasabada her yıl düzenlenen geleneksel en iyi koç yarışmasını her yıl biri kazanmaktadır ve aralarındaki rekabet, özellikle çevreleri için gerilimli ilişkilerinde belirleyici rol oynar gözükmektedir. Günün birinde Kiddi’nin ödüllü koçu, bulaşıcı ve ölümcül bir koyun hastalığına yakalanır. Yetkililer, bütün hayvanların itlafı ve çiftliklerin dezenfektesine karar verdiklerinde, iki kardeş, küskünlükleri geride bırakıp birbirlerine tutunacaklardır. Cannes Film Festivali’nde prestijli ‘Belirli Bir Bakış / Un Certain Regard’ ödülünü kazanan İzlanda yapımını, Grímur Hákonarson yazıp yönetmiş. Başrollerini, tecrübeli aktörler Sigur?ur Sigurjónsson ve Theodór Júlíusson’un paylaştıkları hüzünlü dram, trajikomik biçimde söylüyor söyleyeceğini. Ayakları sapasağlam yere basılı duran ‘masalsı anlatı’, kuzey yalnızlığı ve izolasyonunu, ‘içerden’ ve tertemiz bir kamerayla ifade etmeyi başarmış. Değişen dünya, sosyo ekonomik şartlar, kurallar, gelenekler, kardeşlik, dostluk, bağlılık, alışkanlıklar, eski adamlar, fedakarlık, inat, şefkat, sevgi ve doğa. Yürekte ince bir sızı bırakıyor her şeyden sonra. (4 / 5)

BİN BAŞLI CANAVAR
2007 tarihli ilk uzun metrajı ‘La Zona / Yasak Bölge’ ile tanınan ‘meseleli’ ve öfkeli yönetmen Rodrigo Plá, yeni filmi ‘Un monstruo de mil cabezas / Bin Başlı Canavar’ ile 35. İstanbul Film Festivali kapsamında yer alan bölümlerden ‘Uluslararası Yarışma’da ‘Altın Lale’yi kazanmıştı. Toplam on ödüllü yapım, eleştirel bir politik dram. Çaresiz bir kadının, küçük, sıradan insanı sıfırlayan sisteme karşı verdiği mücadele! Sonia Bonet adlı fedakar anne ve eş, amansız kanser hastalığıyla boğuşan kocasının tedavi masraflarını karşılamayı reddeden sigorta şirketiyle karşı karşıya kalır. Bürokratik engeller, şahsi tavırlar, ilgisizlik, sahipsizlik, ahlaki yoksunluk ve sadece kar anlayışlı kötücül şirket politikası, çaresiz kadını; aklından gelmeyecek o son şeyi yapmaya zorlar! Başrolü üstlenen Jana Raluy’un izahı güç performansı, filmin belki de en akılda kalıcı noktası. Küçük insanı yok etmeye kararlı çarklar ve o çarklara sokulan küçük çomaklar üzerine, hüzünlü ve o raddede sert, düşündürücü bir taşlama! Rodrigo Plá, incelikli ve sahici bir durum tespiti yapmış yine. Gelir dağılımı bozukluğu, çalışmayan sistem, her alanda adaletsizlik ve ülkesi Meksika özelinde, global sıkıntı ve dertlere değinen, insana ait bit öykü perdede duran! Kayıtsız kalınmamalı. (3,5 / 5)

LANETLİ ÇOCUK
Klasik korku sinemasının belli başlı etiketlerine sahip, hakiki bir tür örneği orijinal adıyla ‘The Boy’. 2012 tarihli ‘The Devil Inside / İçimdeki Şeytan’ filmiyle tanıdığımız William Brent Bell imzası taşıyan gizemli korku örneği, yaşlı bir İngiliz çiftin evine dadı olarak gelen Amerikalı Greta’nın yaşadığı kabusu öykülüyor. Genç kadının dadılık yapacağı çocuk, bir oyuncak bebektir. Yirmi yıl önce çocuklarını kaybeden yaşlı çift, oğullarının ölümüyle baş edebilmek için oyuncak bir bebeğe, gerçek çocukları gözüyle bakmaktadırlar. Greta’nın uyması gereken kuralları ona yazılı olarak bırakıp evi terk eden çiftin ardından, tuhaf olaylar baş gösterir ve Greta, evi paylaştığı bu oyuncak bebeğin canlı olduğunu düşünmeye başlar. Bazı kırılma anlarıyla gerçekten ürperten korku örneği, ters köşe oluşlarıyla, tek mekan gerilimini de başarıyla yedirmiş öyküsüne. Popüler TV dizisi ‘The Walking Dead’in ana karakterlerinden Lauren Cohan’a eşlik eden isimler, Rupert Evans ve James Russell. Tobe Hooper’ın tür klasiği 1974 tarihli kült ‘The Texas Chain Saw Massacre / Teksas Katliamı’ başta olmak üzere birçok klasik korku filminin görüntü yönetmeni Daniel Pearl’ün, karanlık yapıma katkısı önemli. Türün hayranları beğenecektir kesinlikle. (3 / 5)


Çok satan bir roman uyarlaması olan romantik dram ‘Me Before You / Senden Önce Ben’, Dwayne Johnson’lu suç komedisi ‘Central Intelligence / Merkezi İstihbarat’, taşlama komedi ‘Fifty Shades of Black / Siyahın Elli Tonu’, bütün zamanların en çok sevilen klasiklerinden Robinson Cruose’nun Belçika-Fransa ortak yapımı olan aynı adlı üç boyutlu animasyon uyarlaması ve iki yerli yapım; korku örneği ‘Ammar 2: Cin İstilası’ ile ‘B.O.K. Bi O Kalmıştı’ adlı komedi, notlarımız arasında yer alamayan haftanın diğer yenileri. Herkese tekrar iyi seyirler! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar