20-30 Nisan 2017 tarihlerinde gerçekleşecek, 28. Ankara Uluslararası Film Festivali´nin biletleri satışa sunuldu. Festival´de, dünya festivallerinin en özel seçkileri, ünlü yönetmenlerin kült filmleri, kısa ve belgesel filmlerin son dönem başarılı örnekleri Kızılay Büyülü Fener, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Goethe-Institut’ de seyirci ile buluşacak. Festival biletleri Kızılay Büyülü Fener gişelerinden ve www.biletinial.com ‘dan temin edilebilecek. Bilet Fiyatları:
Lecce´de düzenlenen Avrupa Film Festivali´ne katılan Nuri Bilge Ceylan, Ferzan Özpetek´in yönettiği panelde konuştu.
Milliyet Gazetesi´nin haberine göre, altı sezondur izleyiciyle buluşan ve bir “ekran klasiği” haline gelen Seksenler dizisi final yapıyor. Gülümseten hatıralar dizisi, 27 Mayıs’ta yayınlanacak son bölümüyle ekranlara veda edecek.
“Bir ağaç gibi tek ve hür bir orman gibi kardeşçesine yaşamak için ‘Hayır’“ şiarıyla yola çıkan Türkiye’nin önde gelen yazar ve sanatçıları ortak bir basın toplantısında bir araya gelerek referandumda neden ‘Hayır’ oyu kullanacaklarını anlattı. ´Hayır´ oyu vereceklerin listesi:
36. İstanbul Uluslararası Film Festivali törenLe başladı. Cumhuriyet Gazetesi´nin haberine göre, açılış törenine ‘Sinema Onur Ödülü’nü alan oyuncu Macit Koper ve yönetmen Barış Pirhasan’ın sözleri damga vurdu. Koper, ödülünü aldıktan sonra “Hayırlı geceler” dilerken Pirhasan, “onurlu olmanın bugün her zamankinden zor” olduğunu belirterek ödülünü cezaevindeki sanatçı ve gazeteci dostları adına aldığını söyledi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali, 36. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 36. İstanbul Film Festivali, 5-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Program:
Sigourney Weaver, bir söyleşide Avatar 2´nin çekimlerinin 2017 sonbaharına ertelendiğini belirtti. Filmi yönetecek James Cameron ise daha önce Ağustos 2017´de motor diyeceklerini açıklamıştı. Weaver şöyle konuştu: ´ Sadece şunu söyleyebilirim; sonbaharda çekimlere başlıyoruz. Filmi merakla bekleyenler kesinlikle hayal kırıklığına uğramayacak; çünkü çok iddialı bir yapım geliyor ve herkes çok heyecanlı´. Yönetmen James Cameron...
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Malatya Valiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek 7. Malatya Uluslararası Film Festivali, bu yıl 9-16 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Festival direktörü Suat Köçer, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından yılın seçkin filmlerinden oluşan programlar ve sinemaseverlerin keşif merakını kamçılayacak etkinlikler hazırladıklarını söyledi.
Togan Gökbakar´ın yönettiği Recep İvedik 5 filmi, vizyondaki beşinci hafta sonunda 7 milyon 93 bin 820 biletli seyirci tarafından izlendi. Recep İvedik 5, şu anda 349 salonda gösteriliyor. Biletlerin sayılmaya başlandığı dönemin en fazla izlenen filmi unvanına sahip Recep İvedik 4 için 7.369.098 bilet kesilmişti.
Altın Bamya Akademisi, Recep İvedik 5 filminin içeriğinde, Recep İvedik başkanlığındaki Türkiye milli takım kafilesinin katıldığı şampiyonada belden aşağı güreşerek altın madalya kazanmasından duyulan kıvançla Film, Senaryo, Erkek Karakter, Kadın Karakter ve Üç Buçuk Bamya dallarında ödüllerin bu filme topyekun verdi.
Bugün yayına giren TRT Arşiv sitesi, Türkiye´nin görsel ve işitsel hafızası olmak için geliyor. 1927’de başlayan radyo yayınları, 1968’de başlayan televizyon yayınlarının büyük bir kısmını bünyesinde barındıran ´TRT Arşiv´in yeni internet Sitesi´nin adresi: http://www.trtarsiv.com/
Sektörün en önemli sorunlarından biri olan dizi süreleri konusunda SenDer üyesi yazarlar örgütlenmeye karar verdi ve bildiri yayınladı. 97 aktif senaristin imzasını taşıyan metinde senaryo yazarlarının 60 dakikalık bölümler yazmak üzere örgütlendiklerinin altı çizildi. Bildiride şunlar kaleme alındı:
Online haftalık sinema dergisi Arka Pencere’nin düzenlediği, yılın en kötülerine sunulan Altın Kestane Ödülleri sekizinci yılında toplam yedi kategoride sahiplerine ulaşıyor. Titiz bir ön çalışma sonucu belirlenen adayların ardından 23 sinema yazarı ve kültür-sanat gazetecisinden oluşan Büyük Jüri’nin oylarıyla ortaya çıkan sonuç, açık söyleyelim ki bu yıl fazla sürpriz içermiyor...
BluTV, ‘Masum’ ve ‘Sahipli’nin ardından ses getirecek yeni bir projeyi daha izleyiciyle buluşturuyor. ‘Çalınmış Hayatlar’ adlı dizide Özgecan Aslan, Münevver Karabulut ve Sarai Sierra cinayetleri ele alınacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, “Deli Aşk” filminde yer alan sigara ve alkol sahneleriyle Cem Yılmaz’ın “sigarayı ve alkolü özendirdiği” gerekçesiyle ünlü komedyen hakkında suç duyurusunda bulundu.
Oyuncu Jülide Kural, kapatılan Özgür Gündem Gazetesinin 1 günlük nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni olduğu sayıda yayınlanan haberler nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapse mahkum edildi. Mahkeme cezayı erteledi.
İtalyan Sineması´nın en önemli ödüllerinden David di Donatello, 61. kez sahiplerini buldu. İtalyan Sinema Akademisi tarafından verilen ödüller bu yıl en iyi film dalında ´La Pazza Gioia´, ´en iyi yönetmen´de Paolo Virzì´ye gitti. İşte kazananlar:
Sinemamuzik.com yazarı Murat Erşahin, biletleri 25 Mart 2017 Cumartesi günü satışa çıkan 36. İstanbul Film Festivali (5-15 Nisan 2017) programını tarayıp sinemaseverlere 25 film önerdi. Dokuz salonda gösterilecek 203 film arasından Erşahin´in seçtikleri yapıtlar:
Antrakt Sinema´nın haberine göre, Yeşilçam´ın unutulmaz oyuncularından Nurhan Nur, 87 yaşında yaşamını yitirdi. Nur´un cenazesi Salı günü İstanbul Şakirin Camisi´nden kaldırılacak...
60 yıllık oyunculuk kariyeri, 6 Oscar adaylığı, 1 Oscar ödülü, 19 Altın Küre adaylığı ve beş Altın Küre heykelciği, 2 Altın Ayı ödülünden sonra 82 yaşındaki Shirley MacLaine sinemaya döndü. Başrolleri Amanda Seyfried´le paylaştığı The Last Word´la (yönetmen: Mark Pellington) yeniden beyezperdede gözüken Shirley MacLaine yeni projelere sıcak baktığını belirtti.
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Christopher Nolan’ın merakla beklenen yeni filmi Odyssey'in Türkçe alt yazılı ve dublajlı fragmanı yayınlandı. 17 Temmuz 2026’da Türkiye'de gösterime girecek Odyssey’de Matt Damon, Tom Holland, Anne Hathaway, Robert Pattinson, Lupita Nyong’o, Zendaya ve Charlize Theron rol alıyor.
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Birsen Altuntaş'ın haberine göre, Yılmaz Erdoğan, 2027 yılında Vizontele 3'ü çekmeyi planladığını açıkladı. Erdoğan, Organize İşler hikayesini sekiz bölümlük dizi halinde Netflix için çektiklerini ve projenin tamamlandığını, oyuncu kadrosunda Kıvanç Tatlıtuğ, Demet Akbağ, Ezgi Mola, Rıza Kocaoğlu ve Okan Çabalar gibi isimlerin yer aldığını da söyledi.
Seyfi Teoman, yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı çalışması ‘Tatil Kitabı’nda, Silifke’den geçen (aslında geçemeyen demek lazım galiba) zamanın peşine düşüyor. Hikâyenin ana kahramanı minik Ali. Okulun son gününde öğretmeninin dağıttığı Tatil Kitabı’nı, sınıfın serserisine kaptıran Ali için artık önündeki koca bir yazı doldurmak çok zordur. Babasının yazıhanesinde arka arkaya Kolaları devirse de, zaman yine de geçmek bilmez. Sıkıntısını annesi Güler anlar ve kocası Mustafa’dan artık Ali’yi, yazıhaneye götürmemesini ister. Geleneklerine bağlı Mustafa da çözümü, kendi çocukluğunda babasının yanında inşaatlara gitme fikrinden aldığı ilhamda bulur ve Ali’ye, satması için bir kutu sakız alır.
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: