Geçen Cuma günü gösterime giren Kral Şakir Korsanlar Diyarı ilk üç günde yarım milyon seyirciye ulaşarak bütün zamanların en iyi açılışını yapan animasyon filmi oldu. Bu ilgi sonucu bazı sinema salonlarında film için ek seanslar açıldı.
Ayvalık Vural sinemasında düzenlenen açılış töreninde Kariyo & Ababay Vakfı Yılın Yönetmeni Ödülü Kız Kardeşler filmi ile Emin Alper’e verildi.
26 Ekim 2019 tarihinde başlayacak 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın filmleri açıklandı. Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun ve sinema yazarları Sevin Okyay ile Mehmet Açar’ın ön jüriliğinde yapılan değerlendirme sonucu yarışmaya seçilen 10 filmden 8’i Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşurken, 6’sı da dünya prömiyerini Antalya’da yapacak. Festivalin kazananları 1 Kasım’da festivalin Kapanış ve Ödül Töreni’nde belli olacak.
HDP'nin önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın öyküsü Antalya Altın Portakal Kısa Film Yarışması adayları arasında girdi.
Kemal Sunal’ın ‘Tokatçı’ filminde canlandırdığı ‘Kara Borsacı’ karakteri ile hafızalarda yer eden ve 170’e yakın filmde rol alan Yeşilçam’ın emektar oyuncularından 86 yaşındaki Abdi Algül yaşamını yitirdi.
Tiyatro, sinema ve TV dizisi oyuncusu Tarık Ünlüoğlu yaşamını yitirdi. Ünlü oyuncu, geçen ay akciğerinde meydana gelen problem nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. 61 yaşında hayatını kaybeden Tarık Ünlüoğlu, 2018'de Akciğer rahatsızlığı nedeniyle ağır bir tedavi dönemi geçirmişti.
Müzik yarışması O Ses Türkiye'nin yeni sezon yayın tarihi belli oldu. O Ses Türkiye 2019-2020 sezonu 5 Ekim'de başlıyor. Sunuculuğunu Acun Ilıcalı'nın yapacağı O Ses Türkiye'nin yeni sezonunda jüride değişiklik yaşanmadı.
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, ödüllerin sahiplerini bulduğu törenle sona erdi. Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törende aynı zamanda, Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri Zuhal Olcay ile Zülfü Livaneli’ye takdim edildi. Kazananlar liste:
Reis Çelik’in yeni filmi Ölü Ekmeği–Aşıq, 28 Ekim-5 Kasım tarihlerinde düzenlenecek 32. Tokyo Film Festivali’nin ana yarışma bölümüne seçildi. Festivalin ana yarışma filmleri:
26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde 27 Eylül Cuma günü Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması finalistlerinden dört filmin festival galaları gerçekleşti. Sinema eleştirmenleri günün filmlerine yıldız verdi:
TRT’nin yeni spor kanalı TRT Spor 2 yayına başladı. TRT Spor 2 şifresiz ve ek ücret olmadan sporseverlerle buluşacak.
26 Ekim’de başlayacak ve bu yıl 56.sı gerçekleşecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iki yıl aradan sonra yeniden düzenlediği ulusal yarışmalarının jüri üyeleri belli oldu. Yönetmen Zeki Demirkubuz’un başkanlığında kurulan ve oyuncu Şebnem Bozoklu, oyuncu ve senarist Mert Fırat, yazar ve senarist Latife Tekin ile görüntü yönetmeni Emre Erkmen’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi yılın en iyi yerli filmini seçerken, 15 dalda toplam 810 bin TL değerinde para ödülü verecek.
26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde 26 Eylül Perşembe günü Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması finalistlerinden üç filmin festival galaları gerçekleşti. Sinema eleştirmenleri filmlere yıldız verdi:
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, 29 Eylül’e dek sürecek 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde 25 Eylül Çarşamba günü Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması finalistlerinden üç filmin festival galaları gerçekleşti. Filmleri izleyen sinema eleştirmenleri yapıtları yıldız vererek değerlendirdi:
26 Ekim-1 Kasım tarihlerinde düzenlenecek 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin jüri başkanı Zeki Demirkubuz oldu.
'30 yıl boyunca canlandırdığı karakterlerle insanlara sinemayı sevdirdiği' değerlendirmesi sonucu Tom Hanks, Altın Küre Kariyer Ödülü'ne layık görüldü. Tom Hanks heykelciğini 5 Ocak 2020 tarihinde düzenlenecek Altın Küre Ödülleri töreni sırasında alacak.
Türkiye'de 4 Ekim tarihinde gösterime girecek Joker daha şimdiden olay film oldu. ABD'de Batman serisinin 'The Dark Knight Rises' filminin Denver kentindeki ilk gösterimi sırasında düzenlenen katliamda ölenlerin aileleri, Batman'in düşmanı Joker'i konu alan yeni filmdeki şiddet düzeyinden dehşete düştüklerini açıkladı ve yapımcı şirket Warner Bros'a mektup yazıp silah karşıtı harekete katılma çağrısında bulundu.
TRT Genel Müdürü İbrahim Eren "Artık futbol haricindeki branşlar da ekranlarda daha fazla yer bulacak" diyerek, TRT Spor2'nin yayına başlayacağını duyurdu.
Sadri Alışık Ödülleri sahiplerini buldu. İstanbul Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleyen ödül töreninde heykelciği şu isimler kazandı:
26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde 24 Eylül Salı günü Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması finalisti iki filmin festival galaları yapıldı. Sinema eleştirmenleri filmlere yıldız verdi:
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Netflix yapımı olacak, Charlize Theron'un başrolü üstlendiği The Old Guard 2'dan ilk fragman geldi. 2020'de büyük ilgi gören “The Old Guard”ın devamı olan film, Theron'un canlandırdığı Andy karakterinin başını çektiği ölümsüz savaşçıların yeni bir tehdit karşısında insanlık adına yeni mücadeleye kalkışmalarını anlatıyor. Theron’un yanı sıra...
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Ekim 2024'te gösterime girmiş Trump'ın Hikayesi'nden (The Apprentice) sonra ABD Başkanı'nın yeni biyografik filmi hazırlanıyor. Yapımcılığını Ferrari filmi ile tanınan Andrea Iervolino'nun üstleneceği proje için 100 milyon dolar ayrılmış durumda. Film, emlak sektöründeki ilk yıllarından televizyon kariyerine, oradan da ABD'nin 45. başkanı olarak siyasi yükselişine kadar Trump'ın tüm hikayesini anlatacak.
Hasat zamanı mahsulleri toplamak için genç kadınlar ve genç erkekler incir ağaçları altında birlikte çalışıyorlar. Yan yana flörtleşiyor, birbirlerini anlamaya çalışıyor, daha derin bağlara teslim olup yeni birlikteliklerden kaçıyorlar… Tamamen amatör oyuncuların rol aldığı film, 2022 Cannes Film Festivali’nde Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini yapmış, aynı yıl Tunus’un Oscar adayı olmuştu.
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: