Sinema Haberleri

AYVALIK 'ESKİ KÖYLÜ PAZARI'NDA CÜNEYT ARKIN FİLMİNE NE DERSİNİZ?

18 Eylül 2022 Pazar 10:33

Seyir Derneği tarafından düzenlenen Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin ikinci günü, film gösterimleri, panel ve söyleşilerle geride kaldı. Festivalin belgesel bölümünden Cadı Üçlemesi 15+, Do You Like Jupiter? ve Dermansız; ilk filmler seçkisinden Beş Şeytan, uluslararası seçkiden Aİ ve Müstakbel Suçlar; Anısına bölümünden Yedi Gün… Yedi Gece… ve Vicdan; Türkiye’den Filmler seçkisinden Diyalog; çocuklar için sinema bölümünde ise Çok Uzakta adlı yapımlar 17 Eylül Cumartesi günü sinemaseverlerle buluştu. Program kapsamında Noah Amir Arjomand, Ceylan Özgün Özçelik, Melik Saraçoğlu ve Volkan Üce’nin katılımlarıyla Ahmet Gürata moderatörlüğünde düzenlenen “Türkiye’de Yaratıcı Belgesel: Yeni Anlatım Olanakları” başlıklı bir de panel yapıldı.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin ikinci gününde, belgesel türünün önemli ve ilgi çekici iki örneği izleyiciyle buluştu. Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği deneysel belgesel Cadı Üçlemesi 15+’da, canına tak eden kadınlar cezaevlerinden yaraları ve şifaları haykırıyor, şiddetin zaman ve mekân tanımayan döngüsünde iki kadının “suçlu” bulunması sorgulanıyor. Gösterim sonrası söyleşide izleyicilerin sorularını yanıtlayan Ceylan Özgün Özçelik, çekim ve post prodüksiyon aşamasında yaşadıklarını “Bu kadar fazla acıyı dinlemek ve bu acıların hafızamda bıraktığı izler çok tuhaf ve muhtemelen hayatta bir daha yaşamayacağım bir süreçti,” sözleriyle anlatırken gözyaşlarını da tutamadı. Film ekibi, fuaye alanındaki kartpostalları seyircilerin not yazmalarının ardından Aylin ve Havva’ya ulaştıracaklarının bilgisini de verdi.

NUR AKALIN'DAN 'DO YOU LIKE JUPITER?
Cadı Üçlemesi 15+ gösteriminin hemen ardından Nur Akalın’ın 1995 yılındaki Paris, 2001 yılındaki Bangkok ve 2003 yılındaki Auschwitz-Birkenau gezilerinden notları perdeye yansıttığı filmi Do You Like Jupiter? festivalde gösterildi. Ayvalık’ta yaşayan Akalın, film gösteriminden sonra izleyiciler ile buluşarak filme başlama sürecini anlattı.
Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun yazıp yönettiği Dermansız adlı belgesel, askerdeyken rahatsızlanıp gittiği Bursa Memleket Hastanesi’nde 47 yıl boyunca hiç çıkmadan yaşayıp ölen Abdullah Kozan’ın hikâyesini anlatıyor. Filmin yönetmenlerinden Melik Saraçoğlu da film sonrası söyleşi için sinemaseverlerle bir araya geldi ve “Söylemek istediğimiz şeyler vardı. Açıkçası belgesel yaparak insanlığa dair, tarihe dair söylemek istediklerimizi söyleyelim, özgür olalım istedik, burada Abdullah’ın hikâyesi biraz bize araç oldu.” diyerek duygularını aktardı.

Festivalin ikinci gününde, usta yönetmen Peter Brook anısına Yedi Gün… Yedi Gece… (Seven Days… Seven Nights… - Moderato Cantabile) ve Erden Kıral anısına Vicdan adlı filmler gösterildi. Vicdan’ın oyuncularından Nurgül Yeşilçay, gösterim öncesi izleyicilerle buluşup “Benim abim, hocam, kendisini çok özlüyorum” sözleriyle Erden Kıral’a olan sevgisinden bahsetti. Yeşilçay, “Beraber iki film yaptık. Ortak çalıştık. Erden Abi zaten kolektif çalışmayı çok seven bir kişiydi. Bu filmi ve Gece filmini beraber çektik. Bir senaryomuz daha vardı ama maalesef gerçekleştiremedik. Bence enteresan bir film izleyeceksiniz.” dedi.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin, ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş, son dönemin çok konuşulan yerli yapımlarından Türkiye’den Filmler bölümünde Diyalog, festivalin ikinci gününde izleyiciyle buluştu. Ali Tansu Turhan’ın ilk uzun metraj filmi Diyalog, bir film çekimi için bir araya gelen ve filmdeki, tükenmiş bir ilişki yaşayan rollerinin aksine gerçekte yeni tanışan ve duygusal bir bağ kuran iki oyuncuyu takip ediyor. İzleyiciye film içinde film sunan, gerçekliğin farklı katmanlarıyla ilgilenen film 32 dakikalık plan sekansıyla da dikkat çekiyor. Diyalog’un gösterimi sonrasında senarist ve yapımcı Burcu Uğuz, kurgucu Osman Sarp Altay, sanat yönetmeni Gizem Kâhya İyem ve oyuncular izleyicilerle buluştu. Başrol oyuncularından Ushan Çakır, Hare Sürel ve Funda Eryiğit, söyleşi esnasında konservatuardan beri arkadaş olduklarını belirterek filmdeki katmanlı rolleri hakkında seyircilerin merak ettiği soruları yanıtladı. Ayrıca Ushan Çakır, 19 gün provanın ardından 8 günde çekimi tamamladıklarını “Alman ön hazırlık Fransız çekim yaptık” sözleriyle dile getirdi. Yönetmen Ali Tansu Turhan’ın, söyleşi sonunda kurduğu “Bunu kafamda çok uzun süredir düşünüyorum. Bizim kültürümüzde kendi kendine konuşana deli derler diye bir şey var. Ben buna şiddetle karşı çıkıyorum. Her insan ilk önce kendisiyle konuşmalı ve kendisine sormalı: İyi olanı mı yaptım, doğru olanı mı yaptım, yanlış mı yaptım, kötü mü yaptım... Bence kendisiyle konuşmayan bir insan başkasıyla da konuşamaz ve diyalog kuramaz. O yüzden hepimizin kendisiyle konuşması gerektiğini düşünüyorum” cümleleri salondaki seyirciler tarafından alkışlandı.
İkinci günde, Ayvalık Uluslararası Film Festivali ve Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları işbirliğiyle Çok Uzakta (Too Far Away) çocuk filmi de gösterildi. Sarah Winkenstette yönetmenliğindeki yapım, köylerindeki kömür madeni nedeniyle kente taşınmak zorunda kalan Ben ve yeni okulunda tanıştığı başta rakip gördüğü Suriyeli mülteci Tarık ile umut ve sevgi dolu dostluğunu konu alıyor. Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları Koordinatörü ve Bütün Çocuklar Bizim Derneği yönetim kurulu üyelerinden ebeveyn koçu Ayşegül Cebenoyan, film sonrası çocuklar için bir etkinlik düzenledi.
“Türkiye’de Yaratıcı Belgesel: Yeni Anlatım Olanakları” başlıklı panel ise Ahmet Gürata moderatörlüğünde Noah Amir Arjomand, Ceylan Özgün Özçelik, Melik Saraçoğlu ve Volkan Üce’nin katılımlarıyla Küçük Han’da gerçekleşti.

FESTİVALDE BUGÜN (18 EYLÜL PAZAR)

18 Eylül Pazar günü Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde 12.00 seansında Cem Madra anısına, John Cassavetes’in yönettiği Yüzler (Faces); 14.30 seansında ilk filmi Kasap Havası ile dikkat çeken Çiğdem Sezgin’in yeni filmi Suna; 16.30 seansında fotoğraf dünyasının yaşayan efsanesi Josef Koudelka’nın Ruins (Kalıntılar) adlı çalışmasının Türkiye ayağında 6 yıllık bir süreçte çekilen Koudelka: Aynı Nehirden Geçmek belgeseli; 19.00 seansında Senem Tüzen, Adam Isenberg ve Noah Amir Arjomand’ın yönettikleri Eat Your Catfish adlı belgesel ve 21.30 seansında Alman sinemasındaki feminist bakışın en önemli temsilcilerinden biri olan Ulrike Ottinger’in 80. yaş gününe özel Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi (The Image of Dorian Gray in the Yellow Press) filmi izleyiciyle buluşacak.
Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da 20.00 seansında Mia Hansen-Løve’un Güzel Bir Sabah (One Fine Morning) adlı filmi ve 22.30 seansında George Miller’in tam yedi yıl sonra yönetmen koltuğuna geri döndüğü Üç Bin Yıllık Bekleyiş (Three Thousand Years Of Longing) filmleri gösterilecek.
Eski Köylü Pazarı’nda ise Cüneyt Arkın anısına Orhan Oğuz imzalı İki Başlı Dev filmi sinemaseverlerle buluşacak.
Funda Eryiğit, Hare Sürel, Gülçin Kültür Şahin ve Nihal Yalçın’ın konuşmacı olacağı “Bir Zanaat Olarak Oyunculuk” başlıklı panel, Özen Yula moderatörlüğünde saat 16.00’da Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da gerçekleşecek. Aynı mekânda, saat 18.00’de gerçekleşecek “Boyun Eğmeyen Bir Kadının Hikâyesi: Suna” başlıklı söyleşide ise Armağan Çağlayan, Çiğdem Sezgin ve Nurcan Eren konuşmacı olarak yer alacak.

 



Diğer Haberler