NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

'MOĞOLLAR BEKLENENİ VEREMEDİ'

10 Eylül 2023 Pazar 11:32
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

1969 yılının Diskotek dergisi, sayılarından birinde, Moğollar’ın Fitaş Sineması’nda verdikleri konser için bu başlığı atmış. Jose Feliciano’nun “Rain” ile listelerin tepesine kurulduğu; en sevilen yabancı kadın şarkıcı dalında  Sandy Posey’nin başı çektiği; Esin Afşar’ın Paris’te “Dario Moreno ödülü” aldığı; Sezen Cumhur Önal’ın Kamuran Akkor’u ( aralarında üç yıllık mukavele olduğu halde, sen kalk başkasına ait ‘Reyhan’ı plak yap, olacak şey değil) mahkemeye verdiği; Selçuk Alagöz’ün, ‘müzisyenlerimizin çilesi’ ni “ne yapsa Ahmet, boşuna zahmet” diye özetlediği o günlerde; Moğollar, Fitaş Sineması (zamanın en popüler konser mekanı)’nda sahneye çıkıyor, hem İngilizce hem de Türkçe şarkılar söylüyor ama kendilerini kimseye beğendiremiyor, yani bekleneni veremiyorlar. 
Diskotek de beğenmiyor, Moğollar’ı seyretmiş bulunan meslekdaşları da. Diskotek sormuş, onlar da cevaplamış. Erkin Koray “yeniliği severim” demiş, her zamanki efendi haliyle. Ortalık bayağılıktan yıkılıyor, sahnede ‘Anadolu Pop’ söylemiş böyle bir grubu niçin sevmesin zaten. Durul Gence ise ‘ihtirazi kayıt’ koymuş: “Aziz’in lüzumsuz konuşmaları ve ‘Samanyolu’ ile ‘Sus Sus Sus’ gibi melodiler haricindekileri beğendim” Kimbilir neler söyledi Aziz Azmet, Durul Gence’nin hiç hoşuna gitmemiş. 
Cem Karaca da “Bütün parçaların Türkçe olmasını isterdim” demiş. Adamların repertuvarına karışacak hali yok ya fikrini belirtmiş işte. Diskotek’in itirazları bin tane de, en taktığı şu: “Arthur Brown’nın ‘Fire’ sini Anadolu Pop bölümünde çalmamalıydılar...” Sahiden de çocuklar, ne işi varmış o şarkının orada? 

DAĞ VE ÇOCUK
‘Anadolu Pop’ akımının öncüsü ve Türk Popu’nun efsanevi gruplarından Moğollar, geçtiğimiz günlerde  ‘1968-2000’ adlı ikili albümünü yayımladı. Tam 24 şarkının bulunduğu bu albümde, şarkılar orijinal versiyonları ile değil, daha sonra, muhtelif zaman ve yerlerde çalınmış halleri ile yer almaktalar. Albümün oldukça uzun ve fazlaca emek verilmiş kapağında, her şarkı ile ilgili ayrıntılı açıklamalar var. Gönül, bu şarkıların asıl halleri ile yer almalarını isterdi albümde ama, bu konuda kimse çok istekli değil biliyorsunuz. Kimse ‘ham’ ya da ‘acemi’ günlerdeki halini ortaya çıkarmak istemiyor. O günler, hazır plakların üzerinde kalıp kaybolmuşken, herkesin önüne hem de kendi ellerimizle sürmenin ne alemi var diye düşünüyor olmalılar. 
Moğollar, 1967 yılında kuruldu. Aziz Azmet, Cahit  Berkay ve  Murat Ses tarafından, 1997 yılının son aylarında kurulan grup; ilk olarak, o dönemde her grubun yaptığını yaparak ‘Altın Mikrofon Armağanı Yarışması’ na katıldı. 1968 yılının bu yarışmasında; TPAO Batman Orkestrası birinci olur, Moğollar da üçüncü. 
Oldukça önemli bir derecedir bu henüz kurulmuş bir grup için. Bu yarışmayı müteakiben de, yarışmayı düzenliyen Hürriyet Gazetesi, Moğollar’ın ilk plağını da basar: ‘Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum / Ilgaz’... Altına, “Ilgaz dağı ve çevresinin muhteşem doğasının ruhunu taşıyan bu melodi, aynı zamanda Cumhuriyetin ilk yıllarının saf ve temiz ideallerini taşıyan güzel insanlarını hatırlatıyor” diye not düşülmüş ‘Ilgaz’, yeni albümde yer almakta. Ama grup, ‘kaleden kaleye şahin uçurma’ yı bu sefer uygun görmemiş. Moğollar; bu ilk plak sonrası, Sayan’ın yolunu tutar. Bu firma, zaten derli toplu olan herkesi çatısı altında toplamaktadır o dönem. Sayan, ilk olarak ‘Eastern Love / Artık Çok Geç’ adlı plağını çıkarır grubun. Verilen ilanlarda Hürriyet’in plağı görmezden gelinir ve “Moğollar’ın ilk plağı” diye duyurulur. Zamanında bulunduğum yere kadar ulaşamamış olan Hürriyet’in plağını hiç görmemiş olduğum için, uzun bir zaman, ben de ‘Eastern Love” ı tarihi ilk plak olarak bildim. Üç-beş yıl önce, sahaflarda 1968 damgalı ‘Ilgaz’ ı bulana kadar. Altı üstü bir ilan dememek lazım. Kısa bir sonra da “Moğollar’ın 2. Plakları” olarak anons edilen ‘Mektup / Lazy John’ çıkar. Sayan’ın ve benim ‘kaçıncı’ tutturukluğumuzu hemen geçerek bu plak ile ilgili söylenebilecek en önemli şeyi söyliyelim: Bu plakta, Moğollar, Fecri Ebcioğlu’nun yazdığı bir şarkıyı (‘Mektup’) söylemekteydiler. 
‘Anadolu Pop’ iddiası ile yeri göğü inleten grup; ‘aranjman’ havası çalmakla kalmamış, ‘aranjman’ın en önemli ismine de şarkının sözlerini yazdırmıştı. Kolaylıkla tahmin edileceği gibi, bu iki plak da yeni albümde yer almıyor. Bundan sonra da diğer plaklar ve diğer firmalar girdi sıraya. Sayan’dan Disko’ya geçti Moğollar önce. Buradan unutulmaz ‘Dağ ve Çocuk’ çıktı, bu albüme 60’lardan girebilen birkaç parçadan biri bu da. Sonra Diskotür, Türküla, Yavuz, şu bu ve şimdi de Emre’de Moğollar. Moğollar’ı Moğollar yapan bütün o 60 sonu ve 70 başlarını bir kalemde silmekten çekinmeyerek yaptıkları bir albümle geldiler önümüze. Bu da görmezden gelinecek, alınmayacak, sevilmeyecek bir albüm değil. Fakat siz de benim gibi “ille de o ilk günler” diyenlerdenseniz, aşağıdaki listeye göz atacak ve  “bulursanız kaçırmayacaksınız...”
Bu plaklarda Moğollar , bekleneni ( hem de nasıl) veriyor.


BULURSANIZ KAÇIRMAYIN
Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum / Ilgaz - Hürriyet – 45’lik
Eastern Loves / Artık Çok Geç – Sayan  – 45’lik
Mektup / Lazy John – Sayan – 45’lik
Dağ ve Çocuk - Disko – 45’lik
Alageyik Destanı – Türküola – 45’lik

NAİM DİLMENER



Diğer Yazılar