NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

HERKES SUSSUN HAROULA SÖYLESİN

17 Haziran 2023 Cumartesi 20:48
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

 

Ülkemizde de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip Haris Alexiou’nun yeni bir albümü yayınlandı: “The Best Of…” Aslında eski bir albümdü ama albümü yayınlayan ajs, işi fazlasıyla sıkı tutmuş, fazlasıyla özenmişti bu sefer; hem de şu kriz ortamında. Kimsenin aklından dahi geçirmeyeceği riskleri üstlenmiş ve parlak bir tanıtım kampanyası ile pazarlamıştı albümü. Afişler ilanlar da mükemmeldi, bizzat albümün sunuluş biçimi de. Bir kitap gibi tasarlanmış bir kapağın içine gömülmüştü CD; internet üzerinden yarım yamalak bir biçimde Alexiou şarkıları indirecek gerçek tutkunlara, “Ben ne yapıyorum yahu, olacak şey mi şu?” dedirtecek bir kapakla. Bu kadar değil, LP de vardı işin içinde; evet evet, her şey-herkes dijitalin peşine takılmış koşmaktayken, müzik endüstrisinin en uzun soluklu formatı olan LongPlay, Alexiou’nun o kimselere benzemez sesini yaymak-çınlatmak için seçilen, ikinci format olmuştu.

Doğru bir tavır ve yaklaşımdı bu; CD, plak artık para etmiyor; hatta genel olarak “müzik”, artık parayla alınıp satılan bir şey olmaktan çıktı-çıkıyor. Ama bir geçiş dönemindeyiz hala ve belirli bir yaşın üzerindeki kuşaklar, eski dinleme-biriktirme alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemiyorlar. ajs de, bunlara yaslanarak yapmıştı yapacaklarını.

Kaldaras, Loizos ve Diğerleri

1972 yılında başladı Alexiou’nun şarkıcılık yaşamı; başlangıcın mimarı da, Yunanlıların en mühim müzisyenlerinden Apostolos Kaldaras. “Mikra Assia” adlı albümde vokal yapılarak gayet mahcup bir biçimde aralanan perde, çok kısa bir zaman içerisinde boylu boyunca çekildi-açıldı. Ardından Manos Loizos ve diğer müzisyenler girdi devreye; Haroula’ya bir kere kulak verenler kıpırdayamıyor, tutulup kalıyorlardı. 70 ortalarında zirveye yerleşti; 70’lerin geri kalanını ve 80’ler ile 90’ların tamamını orda geçirdi.

90’lar ile birlikte ünü Yunanistan’ın dışına taştı. Önce Avrupa, ardından dünyanın geri kalanı “Haroula! Haroula!” diye inledi. Biz herkesten önce keşfettik; elbette Yunanistan’dan sonra ama dünyanın bütün geri kalanından önce. Ve bunu da Yeni Türkü sayesinde yaptık; “Telli Telli”, “Maskeli Balo” ve “Olmasa Mektubun”un orijinalleri Alexiou’nundu.

Geçen yaz 30. yılını Açıkhava’da kutlayan Yeni Türkü’nün yanındaydı kadirbilir Alexiou. Eksik olmasın, yakın dostu da olan Mustafa Oğuz’un (Most Production) çabaları-katkılarıyla, zaten her özlendiğinde-çağrıldığında koşup geliyor.

Best Of Greek Music: Haris

Alexiou, geçen yılın sonlarında “I Agapi Tha Se Vri Opou Ke Na Se” adlı yeni bir albüm yayınladı kendi ülkesinde. ajs’nin yayınladığı “Best Of Haris…” albümü ise 90’ların başında yayınlanan “I Diki Mas Nihta”nın yeni bir basımı. Canlı kayıtlardan oluşan albümün orijinalinde 28 şarkı mevcut, bizde yapılan baskısında ise 23. Neden öyle Allah bilir; hatta o bile bilmeyebilir çünkü bu albümün Türkiye macerasında, her şey fazlasıyla karışık!

Bu albüm, yıllar yıllar önce (hem korsanvari, hem de yangından mal kaçırılır gibi) “The Best Of Greek Music Harris” adıyla yayınlandı. Yayınlayan firma (ki kapaktaki adı, büyüteç ile dahi okunamıyordu), bir Haris Alexiou albümü yayınladığının ya farkında değildi, ya da bilerek sap ile samanı karıştırmaktaydı. Çünkü bir Alexiou albümü olmasına rağmen, yayınlananın “karma bir albüm olduğu” iddia edilmekteydi. Nitekim kısa bir zaman sonra, aynı isim ve logo ile “volume 2”, “volume 3” diye (ve bu sefer gerçekten de karma albümlerle) devamı getirildi.

ajs’nin yaptığı yeni baskı, bir zamanlar (kimbilir, kimler tarafından) yapılmış hatayı-ayıbı düzeltmekle kalmıyor, tarihi eski olmasına rağmen hakikaten “En İyi Alexiou Şarkıları”nın toplandığı bir albümü, yeniden gündeme getiriyor.

Aslında Haris Alexiou hep ama hep gündemimizde olmalı; bir kere, yalnızca bir kere kulak vermek dahi, ona ömür boyu kapılıp gitmeye sebep olabiliyor.

Aslında herkes sussa ve sadece ama sadece Haroula söylese, sonsuza kadar; en azından son saniyemize kadar.

Bulursanız Kaçırmayın

“Karavi”; 17 disklik dev bir kutu; gemi şeklinde. Haroula’mızın Minos albümlerinin tamamı var içinde; kayıtların tamamı da elden geçirilmiş, temizlenmiş, iyileştirilmiş. Kaçırmak için deli olmak lazım; borç-harç farketmez, alınmalı

“XA”; Haris’in X’i, Alexiou’nun A’sı ile isimlendirilmiş, 8 disklik bir promo kutu; eksiksiz bir best of; çok sık olmamakla birlikte eBay’lerin, herhangi birinde ortaya çıkabiliyor.

Yukardaki iki kutuyu bulamayan ya da o kadar diske bulaşmak istemeyenler de, ülkemizde EMI’nin mükemmel bir baskı ile piyasaya sunduğu 2 disklik “Anthology”i kaçırmasın. Bir aralar her girilen plakçıda bulunabiliyordu, şimdi öyle değil; birkaç D&R’ı turlamak gerekebilir.

NAİM DİLMENER



Diğer Yazılar