Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

ADANA İZLENİMLERİ

20 Eylül 2014 Cumartesi 21:43
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

21. Uluslararası Altın Koza, her zamanki sıcak ev sahipliği ve dostluğuyla karşıladı yine konuklarını. Film programında dikkati ilk çeken, Dünya Sineması bölümüydü. Prestijli festivallerden ödüllerle dönen birbirinden kaliteli filmler, Adana izleyicisi ile buluştu. Geçtiğimiz Cannes seçkisinden, Mike Leigh imzalı "Mr. Turner / Bay Turner", Jean-Luc Godard´ın bildik ustalığıyla 3D formatında çektiği "Adieu Au Langage / Dile Veda", Dardenne kardeşlerin, emek, sınıf bilinci ve örgütlenme üzerine son derece incelikli yeni filmleri "Deux Jeurs, Une Nuit / İki Gün, Bir Gece", Cannes´den en iyi senaryo ödülü ile dönen yetenekli Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev´in yeni harikası "Leviathan", işçi sınıfının gür sesi İngiliz usta Ken Loach´tan "Jimmy´s Hall / Özgürlük Dansı" ve David Cronenberg´ten "Maps to the Stars / Yıldız Haritası" seçkinin öne çıkan filmleri oldular. Şili yapımı mütevazi hazine "Matar a Hun Hombre / Bir İnsanı Öldürmek" sanırım festivalin en keyifli sürprizlerinden biriydi.
Altın Koza´nın en heyecan verici bölümü ise, sonuçları merakla beklenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması oldu kuşkusuz. Bu yılın mahsullerinin, yerli sinema adına çok verimli olduğunu söylemek doğru olmaz sanırım. ´En iyi film´ unvanına ulaşmak için yarışan on iki yapımdan sadece dördü, Derviş Zaim filmi "Balık", Murat Düzgünoğlu´nun yönettiği "Neden Tarkovski Olamıyorum", Nesimi Yetik´in ilk uzun metraj deneyimi "Toz Ruhu" ve Ozan Açıktan imzalı "Silsile", öne çıkıp, fark yarattılar kanımca. Konuştuğum, çoğu SİYAD üyesi olan meslektaş ve arkadaşlarımın ilk tercihlerinde, ağırlıklı olarak "Balık" yer aldı.


Benim ilk üç sıralamam ise şöyle şekillendi:

1- Balık - Derviş Zaim

2- Neden Tarkovski Olamıyorum - Murat Düzgünoğlu

3- Toz Ruhu - Nesimi Yetik...


Adana izleyicisinin film gösterimlerine ve özellikle yarışma filmlerinin ardından, yapım ekiplerinin katılımıyla gerçekleşen soru cevaplara ilgisi geçmiş yıllara oranla daha fazlaydı sanki. MURAT ERŞAHİN


MURAT ERŞAHİN´İN 19 EYLÜL 2014 TARİHLİ FİLM ELEŞTİRİLERİ



Diğer Yazılar