Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

31 MAYIS 2013

30 Mayıs 2013 Perşembe 21:51
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Vizyondaki film sayısı yedi. Bol seçenekli haftalar sürüyor! Notlarımızda ise dört film yer alıyor. Hepsi de merakla beklenen yapımlar. Üç boyutlu animasyon ‘Doğal Kahramanlar / Epic’, İstanbul Film Festivali’nin programında da yer almış komedi ‘Erkek Aklı / A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III’, yerli dram ‘Ateşteki Kağıtlar’ haftanın notlarımızda bulunmayan diğer filmleri. İçinizde yaşayan ‘sinemadan çıkmış insana’ ihtimam göstermeyi, ona şefkatle sarılmayı ihmal etmeyin lütfen. Biliyorsunuz, sokaklar tıka basa duyarsız kitleyle dolu! Herkese iyi seyirler.

THE HANGOVER 3 – FELEKTEN BİR GECE
Kopmaya hazırlanın. Komedi serisinin üçüncü filmi de kahkaha garantili! ‘Epik bir final’ olarak nitelenen serinin şimdilik son filminde, kahramanlarımız yeni bir yolculuğa çıkıyorlar. Bu kez amaç, Alan’ı bir kliniğe yatırmak. Fakat yolda olanlar oluyor ve eski dost Bay Chow, öyküye görkemli bir giriş yapıyor. Ondan sonra da, kahkahalara engel olmak zorlaşıyor. Son dönemin en yetenekli komedyeni olduğu su götürmez Zach Galifianakis, Bradley Cooper ve Ed Helms merkezli kadroda, Justin Bartha ve özellikle ‘Bay Chow’ rolüyle bu bölüme ağırlığını bir hayli koyan Ken Jeong yer alıyorlar. Usta oyuncu John Goodman, filmin sürprizi. Todd Phillips’in yarattığı popüler seride Zach Galifianakis’e yine ayrı bir paragraf açmak gerek. Diyalogsuz sahnelerde bile güldürüyor yetenekli komedyen. 2009’da başlayıp, 2011’de devam eden ve umulmadık bir beğeniyle karşılanan seri, her ne kadar ‘son’ dese de, noktayı koymuşa benzemiyor. Dördüncü bölüm için, film boyunca beklenen gerçek ‘kopuşun’ son jeneriklerde yaşandığı ipucu yeterli sanırım. (3,5 / 5)

KARANLIKTAN GELEN
Evrende yalnız olmayabiliriz. Ya evimizde? Bu tedirgin edici sorunun cevabını arayan korku-gerilim, bilimkurgu katkılı. İki çocuklu Barret ailesi için iyi gitmemektedir son günler. Evin babası, uzun süredir iş aramaktadır. Faturalar, borçlar, ipotek dertleri derken, gerçek bir kabusla sarsılırlar. Evin içinde tuhaf olaylar meydana gelmekte ve ailenin bütün bireyleri alışılmadık, garip davranışlar sergilemektedirler. Kötü ruhlar ve dokunulabilir kötülüklerden daha fazlası evin içinde, onlarla birlikte nefes alıp vermektedir. Görsel efekt departmanından yönetmenlik koltuğuna terfi eden Scott Stewart’ın yazıp yönettiği tür kırması, içi dolu anlamda gerilimli anlar içeriyor. Stewart’ın yönetmenliğine daha önce 2010 tarihli ‘Kıyamet Melekleri / Legion’ ve 2011 yapımı ‘Kutsal Savaşçı / Priest’ filmlerinde tanık olmuştuk. Baş rollerini Keri Russell ve Josh Hamilton’un paylaştıkları ilginç ve başarılı korku denemesinde emektar aktör J. K. Simmons’da rol alıyor. (3 / 5)

DEVİR
Derviş Zaim, kurmaca ve belgeselin iç içe geçtiği iyi bir film çekmiş. Hızlı çağın modern teknolojik çılgınlığında, kapitalist araç ve ilişkilerin geldiği dayanılmaz noktada, geleneksel olanla, insana ait her türlü nüansın altını çizen bir hikâye. Modernizmin barbar baskısına kafa tutan, insan sıcaklığı. Burdur’un Hasanpaşa köyünde düzenlenen geleneksel çobanlık yarışması. Son sekiz yılın şampiyonu olan çoban, genç şampiyon adayları, yarışmanın geleneksel kural ve ritüelleri, bunların yanı sıra, köyün çevresinde bir yerde mermer ocağı açan büyük bir maden şirketi. Gerçek insanlar, Anadolu’nun günlük döngüsü, değişim, bozulma ve gelecek kaygısı, bütün bunların yanı sıra yürekteki sıcaklığın ve insani ilişkilerin, doğa-insan dengesinin fotoğrafı. Profesyonel oyuncu kadrosu yerine, yörenin, olayın gerçek karakterleriyle anlatmayı tercih etmiş öyküsünü Zaim. 32. İstanbul Film Festivali’nde ‘Jüri Özel Ödülü’ kazanan yapım, ilginç ve içi dolu bir sinema deneyimi olarak ilgiye değer! (3 / 5)

SİHİRBAZLAR ÇETESİ
Entrikası zayıf, gizemli macera, dört sihirbazın gerçekleştirdiği soygunlar, peşlerindeki FBI ajanı, İnterpol dedektifi, sihirbazların foyalarını bulup ortaya çıkarmayı görev edinmiş bir profesyonel ve zengin iş adamı çerçevesinde ilerliyor. ‘Taşıyıcı / The Transporter’ serisi ile tanınan Fransız yönetmen Louis Leterrier imzalı suç filmi, aksiyon katkılı. Hızlı tempo, illaki gizem diyerek ‘kendini fazla kasan’ filmi kurtarmıyor. Mark Ruffalo, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher, Dave Franco ve ‘Soysuzlar Çetesi / Inglourious Basterds’ ile anımsayacağınız güzel aktris Mélanie Laurent filmin ön plandaki isimleri. Usta aktörler Morgan Freeman ve Michael Caine ise kadronun çilekleri! Ortaya civciv veya kuş çıkacak sanıyorsunuz ama ‘nasıl yani’ iç sesleriyle süren bir karmaşa yansıyor perdeye. İçerik boş olunca, aksiyona abanmış, vasat altı bir ‘abrakadabra’ öyküsü. Gerisi yok! (1,5 / 5)
MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar