Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

30 HAZİRAN 2017

29 Haziran 2017 Perşembe 21:19
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Vizyona merhaba diyen yeni film sayısı altı. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.


HAYALET HİKAYESİ

-İnanmak veya inanmamak, bilmek ve düşlemek üzerine-

Geçtiğimiz yıl Cannes’de prestijli ‘en iyi yönetmen’ ödülünü, Romen meslektaşı Cristian Mungiu ile paylaşan usta Fransız Olivier Assayas imzalı gizemli dram, farklı, sıra dışı ve yaratıcı bir yapım!

Kısa bir süre önce ikiz kardeşini kaybeden yirmili yaşlarındaki Maureen, Paris’te ünlü bir model için alışveriş danışmanlığı yapmaktadır. Telefonuna bilinmeyen numaradan gelen bir mesaj, genç kadını farklı sorgulamalara, içsel bir keşfe, adlandıramadığı gizemli oluşlara sürükler.

Bildiklerimiz, bilemediklerimiz, inandıklarımız, hayaletler, madde, şüpheler, cisimler, görünmeyenler, suçlar, pişmanlıklar, başka boyutlar, hayati gerçekler ve insanın ikilemi… Başrolünü, Olivier Assayas’ın 2014 tarihli eksantrik dramı ‘Clouds of Sils Maria / Ve Perde’ de de yer alan Kristen Stewart’ın üstlendiği dram, izleyicisini birçok tartışmaya ve sorgulamaya yönelten bir zihin egzersizi öte yandan! Tür sineması içinde de gayet rahatlıkla analiz edebileceğimiz yapım, tematik gücünü, kayıtsız bir rahatlık ve yaratıcılıkla desteklemiş.

Ruhun varlığına, belki de kendi ruhumuzun yerinde durup durmadığına veya bu düzende var olup olmadığına dair hüzünlü bir bakış. Yetenekli Fransız Yorick Le Saux’un titiz kamerasının, Assayas’ın temeli sağlam öyküsüne omuz verdiğini belirtmek gerek. Deneysel, spiritüel, mistik, soyut boyutlarla ilgilenen, aşırı metalaşan ömürlerimizde içi dolu sorular sorduran Assayas filmi, hakiki bir ‘auteur’ işi. (4 / 5)


KATLİAM GÜNÜ

-Cehennem turu-

Hollanda yapımı korku-gerilim, yerel masal, mit ve dinsel metinler üzerinden, yeni bir korku figürü yaratmaya soyunmuş. Karanlık geçmişinin azabından kurtulma gayretindeki Avustralyalı Jennifer, kendini Amsterdam’da bulur. İzini kaybettirmek için az sayıda kişinin katıldığı özel bir tura iştirak eder ve Amsterdam’ın çevresinde bulunan efsanevi yel değirmenlerinin tarihini yerinde görmek için, ilginç bir tura katılır. Tur otobüsü ıssız bir yerde bozulunca, tur yolcuları, terk edilmiş, ıssız bir değirmene sığınırlar. Gecenin ilerleyen saatinde ortaya çıkan gizem, yolcuların ortak kaderlerinin ve sır dolu karanlık geçmişlerinin ortaya dökülmesine yol açar.

Nick Jongerius’un yazıp yönettiği korku filmi, türe herhangi bir ekleme yapmasa da, bulunduğu coğrafyanın karanlık mitleri ve masallarını, dini metinlerle harmanlayıp, yeni bir korku figürü yansıtma gayretinde. İddialı efektlerden uzak, yalın ve basit bir öyküyü, izlenebilir kıvama getirmiş yapımcılar. Charlotte Beaumont, Patrick Baladi ve Ben Batt, başlıca rolleri üstleniyorlar. Miller Hendrik adlı cehennem bekçisiyle tanışmak ve vicdanlarımızı yoklamak adına ilginç olabilir. (2 / 5)


Edgar Wright imzalı afili komedi aksiyon ‘Baby Driver / Tam Gaz’, genç kuşak oyun yazarlarının, eksantrik bir ‘novella’dan uyarladıkları ‘Lady Macbeth’, başrollerini Nicolas Cage ile Gina Gershon’un paylaştıkları gerilim ‘Inconceivable / Bakıcı’ ile birlikte Teresa Palmer ve Michiel Huisman’ı izleyeceğimiz bir diğer gerilim ‘2:22’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler herkese! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar