Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

17 EKİM 2014

16 Ekim 2014 Perşembe 21:30
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni vizyon, beraberindeki dokuz yeni yapımla hayli kalabalık. Başrollerini, usta isimler, Robert Downey Jr. ve Robert Duvall’ın üstlendikleri, senenin en dikkat çekici filmlerinden olacağa benzer ‘The Judge/Yargıç’ ile Derviş Zaim’in, 21. Adana Altın Koza´dan, en iyi senaryo ödülü ile dönen yeni filmi ‘Balık’ notlarımız arasında. Haftanın gösterime giren diğer filmleri ise, yerli belgesel ‘Hay Way Zaman’, yerli yapımlar, ‘İncir Reçeli 2’, ‘Albatrosun Yolculuğu’ ve ‘Üç, İki, Bir… Kestik!’ ile birlikte; son zamanlarda, çok satan kitapları, beyazperdeye sıklıkla uyarlanan Nicholas Sparks’ın, aynı adlı romanından perdeye yansıyan romantik dram ‘The Best of Me / Unutulmaz Aşk’, haftanın tek korku-gerilim örneği olan ‘Gallows Hill/Şeytan Tepesi’ ve küçük izleyicilere seslenen üç boyutlu animasyon ‘Kikoriki/Kikoriki: Yenilmez Takım’... İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. Herkese iyi seyirler!

YARGIÇ
‘Sanghai Knights / Şangay Şövalyeleri’, ‘Wedding Crashers / Davetsiz Çapkınlar’ ve ‘Crash-Up / Hayat Sana Güzel’ gibi komedileriyle tanıdığımız David Dobkin, son derece etkileyici, yürekte yer eden bir dram imzalamış bu kez. ‘Gran Torino’nun senaristlerinden biri olan Nick Schenk ile birlikte yazdıkları ve Dobkin’in yönetmen koltuğuna oturduğu ‘The Judge / Yargıç’, özünde bir baba-oğul hikayesi. Aile içi bir hesaplaşma öyküsü, ya da adalet üzerine sarsıcı bir dram olarak da ele alınabilir, başrollerinde iki büyük aktör, Robert Duvall ve Robert Downey Jr.’un döktürdükleri etkileyici ve hüzün dolu yapım. Büyük şehrin çok kazanan, kurnaz avukatı Hank Palmer, annesinin vefatı üzerine, doğup büyüdüğü kasabaya geri döner. Babası Joseph Palmer, kasabanın efsane yargıcıdır ve doğrunun, haklının ve mazlumun tarafında yer almış bir hukuk adamıdır. Hank’in kasabaya gelmesiyle birlikte, aile arasında geçmişe yönelik müthiş bir hesaplaşma başlar. Bu arada, yaşlı yargıcın bir cinayet şüphelisi olarak gözaltına alınması, Hank’in ve bütün aile üyelerinin gerçeklerle yüzleşmesini sağlayacaktır. İdeallerini yitirmiş ve vicdanının sesine çoktan kulaklarını tıkamış bir avukatın, doğduğu kasabaya geri dönmesi, başta babası olmak üzere, ağabeyi, eski sevgilisi, ailesi, geçmişi ve yaşadığı gerçeklerle hesaplaşması sonucu, yaşadığı dönüşümü, son derece yalın, samimi ve etkili yansıtmış perdeye David Dobkin. Cazibesi, her geçen yıl biraz daha artan yetenekli aktris Vera Farmiga, Vincent D’Onofrio, Jeremy Strong ve karizmatik aktör Billy Bob Thornton, kadronun diğer yıldız isimleri. Efsane TV dizisi ‘White Shadow / Beyaz Gölge’nin ‘koçu Ken Reeves’ olarak tanıdığımız Ken Howard, misafir oyuncu olarak tat katıyor filme. Boğazınıza takılan bir şeylerle izliyorsunuz filmi. Baba-oğul durumları, gitmek, terk etmek, unutmak, yitirmek, yeni bir şansın tazeleyici ümidi ve geçmişin kırılgan anıları… ‘Ben hayatta en çok babamı sevdim’ diyen tarafıyla, yılın en kayda değer filmlerinden biri ‘Yargıç’. Iskalanması kabul edilemez. (4,5 / 5)

BALIK
Derviş Zaim’in 21. Adana Altın Koza’dan ‘en iyi senaryo’ ödülü ile ayrıldığı yeni filmi, insan-doğa-emek-ahlak ve adalet üzerine içli bir öykü anlatıyor. Küçük kasabada, balıkçılıkla yaşamlarını sürdüren bir aile. Kızları konuşmuyor. Kızının tedavi masrafları için, klasik avlanma yöntemlerini değiştirmek, doğanın dengesini yok etmek zorunda kalan babanın trajedisi. Yasaklar, sınırlar, kader, düşler, imkansızlıklar, bozuk düzen, kabuslar ve gerçekler. Güney Koreli sinemacı Kim Ki-duk evrenine dahil bir film, Derviş Zaim’in yazıp yönettiği dram. Öykünün, kurgunun ritminde yaşanan bazı ufak detaylar, perdeden bazı anlar sizi koparsa da, yalın yapısıyla, izletiyor kendini ‘Balık’. Bülent İnal ve Sanem Çelik’in başrolleri paylaştığı yapım, kendine, yönetmenin filmleri arasında üst sıralarda yer bulamasa da, bağırmayan, alçak sesli, dürüst, doğru, samimi atmosferiyle ilgiyi hak ediyor. (2,5 / 5) MURAT ERŞAHİN





Diğer Yazılar