Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

12 TEMMUZ 2013

12 Temmuz 2013 Cuma 00:31
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Haftanın yedi yeni filminden dördü notlarımız arasında. Başrolünü Audrey Tautou’nun üstlendiği ‘Therese Desqueyroux / Bir Kadının Gözyaşı’, Kanada yapımı ‘Le Vallee Des Larmes / Vadimdeki Gözyaşları’ ve Almanya yapımı aile komedisi ‘Hexe Lili: Die Reise Nach Mandolan / Tatlı Cadı Lili: Mandolan’a Yolculuk’, haftanın notlarımızda yer alamayan diğer yapımları. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insana sıkıca sarılmayı ihmal etmeyin. Herkese iyi seyirler.

BEYAZ SARAY DÜŞTÜ
Büyük bütçeli gişe filmlerinin ünlü yaratıcısı Roland Emmerich imzalı aksiyonun senaryo yazarı, ‘Zodiac’ı da uyarlayan James Vanderbilt. Geçtiğimiz aylarda vizyon gören Antoine Fuqua’nın yönettiği ‘Olympus Has Fallen / Kod Adı: Olympus’da, işgal edilmiş Beyaz Saray’ı ve cesaret sınavındaki ABD başkanını izlemiştik. Emmerich’in filminde yine Beyaz Saray işgali yaşıyoruz. Bu kez düşman Kuzey Kore’den değil, içeriden. Başkan Obama’yı çağrıştıran Afro-Amerikalı başkan ve başkanı korumak için gizli servise başvuran ama kabul edilmeyen güvenlik görevlisinin el ele vererek, düşmanı alt etmesi, gösterişli görsel efektlere sahip ama mantık sınırlarını zorlayan senaryo, ilkokul seviyesine sesleniyor. Başroldeki Channing Tatum ve başkanı canlandıran Jamie Foxx’un yanı sıra, Maggie Gyllenhall, Jason Clarke, Richard Jenkins ve usta aktör James Woods, zengin kadroyu oluşturuyorlar. ‘Die Hard / Zor Ölüm’ün mirasını yemeye devam ediyor yapımcılar. Son hız tüketilen yapımın sulandırılmış aksiyonu ve zayıf olay örgüsü, Bruce Willis’in ünlü serisini yeniden izleme isteği doğuruyor yalnızca. (2 / 5)

ZOR KAZANÇ
90’lı yıllarda Miami’deyiz. Vücut geliştirmeci ve bir spor salonunda eğitmen olarak çalışan Daniel, Amerikan rüyasının içinde yeniden varolmak için karanlığa adım atar. Salonun müdavimi sahtekar iş adamını kaçıran Daniel ve iki arkadaşı, adamın parasını üzerlerine geçirirler. Beş parasız kalan adam, tuttuğu özel dedektifle, servetini geri almak için üç kafadarın peşine düşer. Aksiyonu bol, adrenalini yüksek, ters köşe Amerikan rüyası filmini, büyük prodüksiyonların ismi Michael Bay imzalamış. Bütçe anlamında nispeten mütevazı bir yapım olan suç filmi, Miami New Times dergisinde Pete Collins tarafından yayımlanan üç bölümlük ilginç yazı dizisinden uyarlanmış perdeye. Başrolde Mark Wahlberg var. ‘The Rock’ olarak da tanınan Dwayne Johnson, Anthony Mackie, usta aktör Ed Harris ve Tony Shalhoub, zengin kadronun diğer isimleri. Wahlberg ve Johnson, kas gösterişinde yarışıyorlar. Tempolu, sürükleyici ve yazlık! (2,5 / 5)

GE(N)Ç ÇIRAKLAR
Vahşi kapitalizmin teknolojik boyutuna ayak uyduramayan iki eski satıcı, mesleklerinde dinozor durumuna düşerler ve işsiz kalırlar. Bilgisayar devrinde eski usul satış yapmak zor, hatta imkansıza yakındır. Kendilerine bir çıkış yolu arayan iki kafadar, Google’da çalışma ve iş şansı veren bir stajyerlik programına katılırlar. Teknolojiyi hayatlarının hemen her alanında yaşayan, yarı yaşlarında gençlerle baş etmek hiç kolay olmayacaktır. İmzaladığı komedilerin ardından ‘Real Steel / Çelik Yumruklar’ adlı bilimkurgu aksiyonla sınıf atlayan Shawn Levy’nin yönettiği komedide başrolleri, ‘Wedding Crashers / Davetsiz Çapkınlar’ da da birlikte oynayan Vince Vaughn ve Owen Wilson ikilisi paylaşıyor. Filmin öyküsü yine Vince Vaughn’a ait. Teknoloji, kapitalizm, çalışkanlık, eski adamlar ve değişmeyen kurallar üzerine bir serbest pazar masalı olarak adlandırılabilecek komedinin merkezinde, dünyanın en önemli arama motorlarından olan Google var. Çekimlerinin bir kısmının, aynı zamanda, sistemin geliştiricisi olan şirketin adıyla anılan Google’un merkez ofisinde, Kaliforniya’da gerçekleştiğini not düşelim. Usta aktör John Goodman, misafir oyuncular arasında. Etkisi kısıtlı ama bazı anlar matrak! (2,5 / 5)

KAHRAMAN UZAYLILAR
Cal Brunker imzalı animasyon Kanada-ABD ortak yapımı. Brendan Fraser, Jessica Alba, Sarah Jessica Parker, William Shatner gibi yıldızlarda dolu orijinal seslendirme kadrosuyla dikkat çeken macera dolu animasyon, dünyaya gelen uzaylı kahramanlar gözüyle bakıyor gezegenimize. Mavi renkli sempatik ve son derece medeni uzaylıların yaşadığı Baab gezegeninin korkusuz astronotu Scorch Supernova, katıksız bir halk kahramanıdır. Özel bir görev için dünyaya gelir ve burada ABD ordusu tarafından yakalanıp, farklı uzaylı canlıların tutulduğu bölüme hapsedilir. Çok zeki ancak, kahramanlığı, kardeşi kadar bilinmeyen silik astronot Gary ise, kardeşini kurtarmak ve gezegeninin geleceğini korumak adına dünyaya gelir. Son derece özgürlükçü, antimilitarist ve heyecan dolu animasyon, kahramanlık mitini mercek altına alırken, demokrasi, kardeşlik, dayanışma, dostluk, aile olmak gibi içi dolu kavramlara değiniyor. Yaşadığımız gezegene ait tarihsel ve sosyokültürel göndermeler, yerinde! Gayet sürükleyici ve sıcak. (3 / 5) MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar