Bu Kalp Seni Unutur Mu

BREZİLYA ORMANLARINDAN İSTANBUL RADYOSU'NA: ‘YUKİ’

16 Şubat 2020 Pazar 22:23

Yuki, radyo kökenli bir karakter. Miladı 1950’li yılların sonuna dayanıyor. 1959 yılının Mart ayında bir gün Orhan Boran Londra’da BBC Türkçe Servisi’nde çalışırken İngiliz teknisyenlerin montaj sırasında zamandan kazanmak için ses kayıtlarını hızlı devirde çalarken çıkan sesin etraftakilere komik gelip herkesi güldürmesine dikkat eder. Türkçe bilmeyen kimseler bile ne dendiğini anlamadan bu sese gülüyordur; mizahi repliklerin güldürücülüğü bu yöntemle daha da artacaktır.

Bir ay sonra İstanbul’a geldiğinde fikrini teknisyen Kami Acım’a açar ve onun da aklının yatmasıyla işe girişirler.

Boran daktilo başına geçerek, radyo programında kendisine eşlik edecek bu sesin sahibi olacak bir karakter tasarlamaya başlar:’ Brezilya ormanlarından gelen nesli tükenmiş bir yaratık’.

Dinleyiciler doğal olarak bu karakteri görmeyip yalnızca sesini duyacak olsalar da yine de onlara bu yaratığı tarif etmek gerekecektir: ‘Tavşan kulaklı, sincap kuyruklu, kazma dişli, karamuk gözlü bir yaratık’.

Ona bir de isim bulmak lazımdır. Boran anlık bir ilhamla daktilo yazmaya devam eder: ‘Yuki’ (Boran’ın aktardığına göre Yuki sözcüğünün bir anlamı yoktur ama, aslında Japon mitolojisindeki ve oradan çıkışla Japon popüler kültüründeki kar perilerinin adı olan ‘Yuki’ sözcüğünü Boran acaba bir vesileyle işitmiş ve farkında olmadan belleğinde yer etmiş midir, bilmek olanaksız).

Yuki, Nisan 1959’da bir Pazar günü İstanbul Radyosu’nda Boran’ın sunduğu ‘Dinleyici İstekleri’ programında Türk halkına tanıtılır ve ilk olarak ‘Ya Mustafa’ adlı şarkıyı takdim eder.

Yuki’nin büyük ilgi ve beğeni gördüğü, ertesi gün Orhan Boran ‘ın yüz elli mektup alarak dinleyici mektupları rekorunu kırmasıyla belli olur ve Yuki’nin radyodaki varlığı yıllarca devam eder.

1964 yılında Yuki, Altan Erbulak’ın çizgileriyle çizgi roman dünyasına taşınarak okuyucuların da karşısına çıkar…

İlk sayıda (Yuki Haftalık Resimli Roman Mecbuası/İmtiyaz Sahibi: Haluk Akgün/Karaca Ofset) önce, ahşap evlerin de bulunduğu, sokakları Arnavut kaldırımlı bir İstanbul mahallesinde yaşayan Yuki’nin arkadaşları ve diğer yan kahramanlar tanıtılır: Şişko Nuri, çalışkan öğrenci Aferin Necdet,’mahallemizin en varlıklı ailesinin çocuğu Oktay, yine Şişko Nuri gibi askılı pantalonlu Tombik Can, kısa boylu, kepçe kulaklı, utangaç Salça Stelyo, Eczacı Arif Bey, küçük bir kulübede köpeği ve kedisiyle yaşayan Haçtanım Teyze…

Derginin okuyucularıyla olan iletişimi uzun süre oldukça yoğun geçmiş gibi gözüküyor. 1965’in başında kurulan ‘Yuki Kulübü’ üyelerinin vesikalık fotoğrafları, 6. sayıdan 67. sayıya kadar dergide yayınlandı (2000’e yakın üye olsa gerek). İki kez Spor Sergi Sarayı’nda (bugünkü Lütfi Kırdar Salonu) düzenlenen törenlerle okuyuculara kura ile hediyeler dağıtıldı…

Yuki’nin 1966’da sona eren ilk serisinin ardından aynı yıl yayına başlanan ikinci seride eski maceralar yeniden yayınlandı.

Yuki 1973’te bu kez Şilliler Yayınevi tarafından küçük boy olarak yine eski maceralarıyla yayınlanmaya başlandı…

Kaya Özkaracalar

/ Çizgili Hayat Kılavuzu/Derleyen: Levent Cantek/2002 İletişim Yayımcılık A. Ş.



Diğer Haberler

'BÜYÜK USTA' 75 YAŞINDA
'BÜYÜK USTA' 75 YAŞINDA
29 Mart 2024 Cuma 11:10

‘YÜZÜNÜ BİLMEDİĞİMİZ ÜNLÜ’
‘YÜZÜNÜ BİLMEDİĞİMİZ ÜNLÜ’
20 Mart 2024 Çarşamba 11:56

'BAL MAHMUT'
'BAL MAHMUT'
17 Mart 2024 Pazar 10:56

'ALTIN ÇOCUK' 88 YAŞINDA
'ALTIN ÇOCUK' 88 YAŞINDA
15 Mart 2024 Cuma 13:00

FİLİZ AKIN: 'BİR RÜYA SATTIK İNSANLARA'
FİLİZ AKIN: 'BİR RÜYA SATTIK İNSANLARA'
14 Mart 2024 Perşembe 10:53

'ÇÖZ DE AL MUSTAFALİ'
'ÇÖZ DE AL MUSTAFALİ'
01 Mart 2024 Cuma 12:21