Konuk Yazar

'SINIR'LARI AŞ DA GEL...

26 Mayıs 2019 Pazar 09:09
'SINIR'LARI AŞ DA GEL...

İsveç’te, bir nakliye limanının ‘sınır kapısı’ olarak kabul edilen bölümünde çalışan güvenlik görevlisi kadın; ismi Tina... Alışılmadık çizgilerde seyreden görüntüsünün yanında ilginç sezileri var; adeta kokuyu alıyor ve bir tür ‘insan sarrafı’. Kim suçlu, kim masum, kim uyuşturucu ticareti yapıyor, kim çocuk pornosu işinde; anlıyor ve hiç yanılmıyor... Ev hayatı ise monoton; aslında bir cennet parçasını andıran, gözden uzakta, doğal hayatın içinde yaşıyor. Birlikte olduğu biri var ama aralarında bir sevgi bağı yok; erkek arkadaşı Roland’ın ilgi alanı televizyon ve köpeği...

‘Öteki’ metaforu
Yakın bir zaman önce Frankenstein’ın yaratım sürecinde gezinen filmi ‘Shelley’yi izlediğimiz İran kökenli Ali Abbasi’nin imzasını taşıyan ‘Sınır’ (‘Grans’), modern vampir klasiği ‘Gir Kanıma’nın (‘Lat den ratte komma in’) yazarı John Ajvide Lingqvist’in uzun öyküsünden sinemaya uyarlanmış. Film, fiziksel farklılığından dolayı dışlanmış bir kadının hikâyesi şeklinde başlıyor ve ana karakter Tina’nın, görev başındayken şüphelendiği Vore’yle ilişkisini ilerletmesiyle bambaşka bir safhaya geçiyor. İkilinin yakınlaşmaları, romantik bir noktaya kayışları derken ‘Sınır’, adeta kendi sınırlarını terk ediyor ve karanlık bir masala dönüyor. Abbasi’nin filmini, tuhaf görüntüsüyle birlikte kendisi ‘çirkin ördek yavrusu’ olarak hisseden Tina’nın, Vore sayesinde gerçek kimliği ve benliğiyle buluşması olarak da tanımlayabiliriz. Lingqvist’in öyküsü İskandinav mitolojisinde ‘Trol’ olarak adlandırılan farklı türlere ait modern bir deneme aslında. ‘Sınır’, bu tarihsel söylenceyi ‘Öteki’ metaforu olarak kullanıyor ve şimdiki zaman meselelerine (‘göçmenlik’ mesela) göndermelerde buluyor.
 

Sinema tarihine geçecek tuhaf bir sahne
Film, sonlara doğru motivasyonunu yer yer kaybetse ve kendi içinde ikna edici olmaktan bir parça uzaklaşsa da genel toplamda etkileyici olmayı başarıyor. Tina’da Eva Melander’in, Vore’de de Eero Milenoff’un ağır makyaj eşliğinde son derece inandırıcı karakterler ortaya koyduğu ‘Sınır’, ayrıca Cronenberg tadı taşıyan bölümleriyle de dikkat çekiyor. Özellikle tuhaf bir seks sahnesi var ki, ‘sinema tarihine geçecek türden’ tanımlamasını hak ediyor.
Sonuç olarak kültürel farklılık, baskı, kapalı bir toplumda yabancı olmanın hissiyatı, kendi köklerine yolculuk, ‘öteki’ korkusu gibi temaları ve sosyal gerçekçilik gibi dertleri mitolojik yaratıkları günümüze taşıyarak anlatan, aynı zamanda ‘X-Men’ topluluğunun uzak akrabası (!) niteliğindeki bu ilginç ve aykırı masal, izlenmeyi hak ediyor; kaçırmayın... Son bir not: ‘Sınır’, bu yılki Oscar’larda ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ kategorisinde İsveç’i temsil etmişti. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/25.05.2019)



Diğer Yazılar