Bu Kalp Seni Unutur Mu

'MİLLİYET LİSELER ARASI MÜZİK YARIŞMASI'

08 Kasım 2021 Pazartesi 21:51

Hürriyet Gazetesi’nin 60’larda düzenlediği Altın Mikrofon Yarışması, aranjman anlayışına karşı kazanılmış büyük bir zaferdir. Bu umut verici gelişme karşısında, dönemin diğer önemli yayın organı Milliyet Gazetesi de boş durmaz ve kurumun halkla ilişkiler müdürü Necdet Günkut önderliğinde 1967 yılında, ülke çapında, Milliyet Liseler Arası Hafif Müzik Yarışması’nı başlatır. Amaç, gençlere hafif müziği sevdirmek, besteye yazmaya teşvik etmektir. Ayrıca Sayan Plak da dereceye girenlerin plaklarını basacaktır.

İlk yıl Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç liseliler, Erkin Koray, Dario Moreno, Ayla Dikmen, Bedri Koraman, Rüçhan Çamay’dan oluşan jüri önünde, İstanbul’daki finalde yarışır ve Robert Kolej grubu Köylü Kızı, Very Last Day parçalarıyla birinciliği kazanırken Haydarpaşa Lisesi ikinci, Özel Karşıyaka Lisesi üçüncü olur. Müzik dünyasının yıldızları, gelecek yıllarda da jüride görev alarak, ödülleri dağıtarak gençlere hep destek verecektir...

1968’de ise yarışmaya başvuru sayısı çok artar. Büyük kentlerde elemeler yapılır ve finale kalanlar İstanbul’da birincilik için sahneye çıkar. Finalde Ankara Fen Lisesi, Selim Atakanlı (Yeni Türkü) kadrosuyla birinci olurken grupların düzeyi umutları yeşertir, moralleri düzeltir. Yarışmanın ikincisi İstanbul Erkek Lisesi, üçüncüsü de Galatasaray Lisesi’dir.

1969’da Altın Mikrofon’a ara verilince, liselilerin yarışması daha bir önem kazanır. Müzik piyasası aradığı taze kanı bu organizasyonda bulmak için her aşamayı yakından takip etmeye başlar ve sivrilen gençleri hemen ‘profesyonel’ yapar. Örneğin, 1969’da icra ve beste dallarında birinci gelen Kadıköy Ticaret Lisesi’nin kadrosundaki Nur Moray (davul), Nezih Cihanoğlu (vokal), Sadık Kuyaş (bass) kısa süre sonra ünlü gruplarda boy gösterecektir. Aynı yıl icra ve beste dalında ikinciliği almış Alman Lisesi’nden Muhtar Turan da (gitar) yarışmanın ardından Halit Kakınç’la Dönüşüm grubunu kuracaktır.

Yine aynı yıl, geleceğin ünlü aranjörü Osman İşmen (Mecidiyeköy Lisesi), Marşandiz’in kurucularından Kemal Sünnetçioğlu (İstanbul Erkek Lisesi), Dönüşüm’ün vurmalılar elemanı Orhan Topçuoğlu (İstanbul Erkek Lisesi), İpucu’nun davulcusu Ayhan Sicimoğlu (Tarsus Amerikan Koleji), Hurşit Yenigün (Ankara Deneme Lisesi), Anadolu Pop’un yetiştirdiği en parlak isimlerden Kılıç Danışman da (İzmir Özel Erdem Koleji) Milliyet’in organizasyonunda okulları adına yarışır…

1973’te adı Türkiye Liseler Arası Müzik ve Halk Oyunları Yarışması’na dönüştürülen, 1979’da Halk müziği kategorisini de içine alan bu önemli kültür organizasyonu, liseler arasında büyük çekişmeye, halk müziğimizden iddialı düzenlemelere, nahif şovlara sahne olur.

Genç yetenekler geçidi

Resmi elbiseleriyle sahneye çıkan Kuleli Askeri Lisesi, finallerin yapıldığı Spor Sergi’nin tribünlerine yansıyan sürtüşmeler, yarışmaya sürekli iddialı hazırlanan Galatasaray Lisesi, Kabataş Erkek, Maçka Motor Sanat, Sultanahmet Ticaret, Pertevniyal, Haydarpaşa, Alman Lisesi, Fenerbahçe Lisesi, Kandilli Kız, Kadıköy Maarif, Robert Kolej, Saint Joseph, Mecidiyeköy Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Üsküdar Amerikan Kız, İstanbul Özel Çavuşoğlu, Kadıköy Ticaret, Saint Michel gibi okulların yanında İstanbul’a ‘deplasmana gelen’ Ankara Koleji, Tarsus Amerikan Koleji, Adana Deneme Lisesi, İzmir Namık Kemal Lisesi, Giresun Lisesi, İzmir Koleji, Ankara Deneme Lisesi, Afyon Kız İlköğretmen Okulu, Kayseri Akşam Lisesi, Ankara Fen Lisesi, Ankara Kurtuluş Lisesi, Adana Erkek Lisesi gibi okulların sıkı rekabeti, Milliyet Liseler Arası Müzik Yarışması’nın ilk yıllarından akıllarda kalan sıcak anılardır…

1967-2001 tarihleri arasında kesintisiz düzenlenen yarışma hem Anadolu Pop/Rock’a, hem de diğer türlere birçok isim kazandırır. Ohannes Kemer (Dönüşüm, Kurtalan Ekspres), Erdinç Avcı (Kaygısızlar), Halit Kakınç (Dönüşüm), Koral Sarıtaş (Dostlar, Marşandiz), Vecdi Ören (Dönüşüm, Dostlar), Galip Kayıhan (Dostlar), Sadık Kuyaş (Kaygısızlar), Nejat Tekdal (Dadaşlar, Kurtalan Ekspres), Tahsin Ünüvar (Kardaşlar, Dönüşüm), Mithat Danışan (Kurtalan Ekspres, Dostlar, Moğollar, Dervişan), Cengiz Teoman (Kardaşlar), Melih Kibar, Mehmet Teoman, Kemal Ebcioğlu, Tünay Karadeniz (Grup Çığrışım), İlhan İrem, Derya Köroğlu (Yeni Türkü), Birol Yayla (Yansımalar), Müfit Bayraşa, Andreas Wildermann (21. Peron), Haluk Öztekin (21. Peron), Metin Özülkü (Dostlar), Adnan Ergil (Dostlar), Candan Erçetin, Burak Kut, Sıfırbir Grubu, Osman Yağmurdereli, Sibel Tüzün, Seden Gürel, Gür Akad, Suat Suna, Kıraç, Serdar Öztop bu isimlerden sadece bir kaçıdır.

Yarışma, sonraki yıllarda farklı isimler alarak devam etmiştir.

CUMHUR CANBAZOĞLU

KENTİN TÜRKÜSÜ: ANADOLU POP/ROCK kitabından



Diğer Haberler

'BÜYÜK USTA' 75 YAŞINDA
'BÜYÜK USTA' 75 YAŞINDA
29 Mart 2024 Cuma 11:10

‘YÜZÜNÜ BİLMEDİĞİMİZ ÜNLÜ’
‘YÜZÜNÜ BİLMEDİĞİMİZ ÜNLÜ’
20 Mart 2024 Çarşamba 11:56

'BAL MAHMUT'
'BAL MAHMUT'
17 Mart 2024 Pazar 10:56

'ALTIN ÇOCUK' 88 YAŞINDA
'ALTIN ÇOCUK' 88 YAŞINDA
15 Mart 2024 Cuma 13:00

FİLİZ AKIN: 'BİR RÜYA SATTIK İNSANLARA'
FİLİZ AKIN: 'BİR RÜYA SATTIK İNSANLARA'
14 Mart 2024 Perşembe 10:53

'ÇÖZ DE AL MUSTAFALİ'
'ÇÖZ DE AL MUSTAFALİ'
01 Mart 2024 Cuma 12:21