KENAR MAHALLEDE BİR PAZAR GÜNÜ (EZGİNİN GÜNLÜĞÜ)
‘12 Eylül’ün sansürü ve engellemeleri sürerken, protest müzik bir türlü belini doğrultamazken müzikte politik olmaktan çok, muhalif, romantik bir sol çizgi ortaya çıkıyor, Yeni Türkü, Ezginin Günlüğü, Çağdaş Türkü, Mozaik gibi gruplar kabul görüyor. Grup Yorum ise, türlü engellere rağmen politik kulvarda yürümeyi seçiyor.
Apolitize edilmiş yeni kuşakların beyinleri tek tip müzikle yıkanırken, ayakta kalabilen protest müzikçi olursa, hapisle etkisiz hale getiriliyor.
Yeni Türkü’nün 1983 albümü Akdeniz Akdeniz’in kadrosunda yer alan Eftal Küçük, Ankara doğumlu bu grubun çalışmalarını İstanbul’a taşıma fikrine sıcak bakmıyor ve ‘başkent’te müzik yapmayı tercih ediyor.
1985’de bir araya gelen ODTÜlü arkadaşlar Eftal Küçük (gitar, kemençe), Tolga Çandar (vokal, bağlama), Erkan Oban (perdesiz bas gitar) ile Bahadır Suda (tuşlular) Çağdaş Türkü grubunu kuruyor, bir yıl süren hazırlığın ardından Bekle Beni albümünü çıkartıyor.
Grup, hedefini şöyle özetliyor: ‘Topluluk olarak amacımız Türk müziğine güncel bir soluk, değişik bir kimlik getirebilmek, yeni bir yorum ve anlayış katabilmek. Tümü özgün bestelerden oluşan ilk uzunçalarımız Bekle Beni'de Türk müziği ritm, motif ve çalgılarından olduğu kadar günümüz Batı müziğinin çokseslilik tekniği ve çalgılarından da yararlandık. Şarkılarımızın sözlerini genç kuşak Türk ozanlarının şiirleri oluşturuyor. Kısaca, çağdaş bir birleşime ulaşmaya çalışıyoruz. Bugünden yarına uzanan yepyeni şarkılarımız, türkülerimiz olmalı diyoruz’...
Çağdaş Türkü’nün söylemi o günlerin sorunlarıyla bire bir örtüşüyor ve Yaşar Miraç, Ahmet Telli, Ahmet Erhan, Murat Yetkin, Haydar Ergülen, Adnan Yücel gibi şairlerin dizelerine yazılan besteler bambaşka bir derinlik kazanıyor.
Kenar Mahallede Bir Pazar Günü, Rami Kışlası, Uyanıyor Ankara gibi parçalar, Eftal Küçük imzalı enstrümantal denemeler, gitar, ney, kanun, klasik kemençe, bağlama, buzuki, perdesiz bas gitar, tambur, kaval, klarnet, piyanonun işbirliğinden doğan zengin sound, Çağdaş Türkü’yü dönem türküsünün önderlerinden yapıyor.
Kenar Mahallede Bir Pazar Günü (1986) grubun kartvizit şarkılarından.
Adanalı Ahmet Erhan’ın sade, sahici, bizden dizelerine Eftal Küçük’ün bestesi bir film şeridi gibi akan şiiri sıcacık sarmalıyor.
Ahmet Erhan Seksenler’in Adana’sını anlatsa da, dizeleri Türkiye’nin dört bir yanına taşımak olası. Slogansız, ajitasyonsuz politik şarkıların en vurucularından…