HER ŞEY YALAN (HAYKO)
5 Şubat 1945 İstanbul Fatih-Langa doğumlu Hayko. Asıl adı Hayk Aram Tataryan. Babası kiliseye yakın biri. Hayko müziğe kilise korolarında başlıyor.
Zıpkın gibi olduğu yıllarda Şişli Spor Kulübü’nde lisanslı basketbol oynarken Feriköy sahasında da futbol topunun peşinden koşuyor.
Para kazanması lazım. 19 yaşında düğün şarkıcısı oluyor.
Müziğe bulaşmanın faydasını 26 ay süren askerliğinde çok görüyor ve ordu evlerinde, özel gecelerde sahneye çıkıyor.
Dönünce müziğe devam ediyor ve tavernalarda sivrilmeye başlıyor.
1968’de Safiye Ayla’nın isteğiyle kadrosuna giriyor ve büyük gazino sahnelerine transfer oluyor.
Ancak gazino sahnesi başka, taverna atmosferi başka. Kısıtlı program süresinde ne yapılabilirse en iyisini yapıyor ve ulusal basının dikkatini çekiyor.
Bu arada tavernayı da bırakmıyor; özel sahnesi ve özel müşterisiyle, tabak kırmasıyla, elinde tefiyle, vücudu saran fırfırlı gömlekleriyle unutulmaz gösteriler sunuyor…
Hayko’ya plak gerek. Sahneye birlikte çıktığı Kupa Dörtlüsü grubuyla, bilinen Ermeni şarkısı Sude Sude’yi düzenliyorlar.
Girişi süslüyorlar ve orgun hakimiyetiyle yürüyen şarkı Ermenice sözlerle kaydediliyor. Grafson şirketi 1970’de şarkıyı 45’lik (B yüzü Arev Dur) olarak satışa çıkartıyor. Plak gayrimüslim camiada çok beğeniliyor ve iyi satıyor.
Hayko çok gözde; gazete ilanlarında, lokal neonlarında adı çok üstlerde artık.
Sunucu Güner Ümit’ten ‘Tavernalar Kralı’ unvanını almasına çok az kalmış. Sude Sude’yi bu kez Türkçe sözlerle plak yapmaya karar veriyor ve tempo biraz arttırılarak kayıtlar bitiriliyor.
Yıl 1973; bu kez parçanın adı Yalan Yalan-Her şey Yalan (arka yüz Düğün Alayı). Sözleri, Hayko’yla uzun yıllar çalışacak Zührapb Büyük yazıyor.
Yalan Yalan ile aynı yılın bir başka 45’liği Eyvallah el ele Hayko’yu stadyumların da şarkıcısı yapıyor.
ASALA saldırıları döneminde Ermeni olmanın zorlaştığı bir ülkede Hayko, Ermenice plaklar yapmaya ve sık sık siyah beyaz TRT’de görünmeye devam ediyor.