'YERLİ POP/ROCK'TAN 100 ALBÜM

GÜNLERİMİZ / ZÜLFÜ LİVANELİ (1980)

13 Haziran 2023 Salı 09:56

20 Haziran 1946, Konya Ilgın doğumlu Livaneli. Savcı Mustafa Sabri Livanelioğlu’nun Şükriye Hanım'la evliliğinden dünyaya gelen dört çocuğun en büyüğü.

Memleket meseleleriyle yakından alakadar olunca 12 Mart Darbesi sonrası İsveç’te sürgün hayatıyla tanışıyor.

Oyuncu Tunç Okan, 1974’te yönetmenliği de deniyor ve dar bütçeyle, imece usulü Otobüs filmini çekiyor. Otobüs, sansürcülerin hoşuna gitmiyor, Türkiye’de yasaklanıyor. Devamında Danıştay kararıyla izlenebilen film manşetlere çıkarken yeni bir ismi de vitrine koyuyor: Zülfü Livaneli.

Livaneli, o zamanki kartviziti Ömer Zülfü Livaneli’yle yerli piyasaya bu şekilde adımını atıyor. Yol filminin müziklerine de Sebastian Argol adıyla imzasını atıyor. Anlattığına göre Abidin Dino, ‘sakıncalı’ Yol nedeniyle T.C. vatandaşlığından çıkarılmaması için takma isim kullanmasını öneriyor.

O günden bugüne yazar, gazeteci, müzisyen, yönetmen, politikacı, UNESCO kültür elçisi gibi birçok şapkasıyla Livaneli hep tartışılıyor, her adımı sorgulanıyor…

Örneğin, Cezaevi’nde yatan Yılmaz Güney’le Sürü filminin müzikleri için buluşuyor 1979’da ve kendisiyle ilk kez orada tanışıyor Livaneli. Güneydoğu kokan müzikler istiyor Güney. Müzikler beğeniliyor ve ödül de alıyor ama insan sesinin kullanıldığı ‘hele vaye vaye’ sözleri sağ kesimden büyük tepki görüyor ve salonlar yakılıyor.

Yıl 1980; 12 Eylül idaresi başa geçerken Livaneli’nin Avrupa sürgünü uzadıkça uzuyor. Sıra, Günlerimiz albümünde.

Günlerimiz’in öyküsü tam bir macera. Avrupa kentleri arasındaki tren, uçak yolculuklarında, gotik kentlerin ıssız sokaklarında şekilleniyor albüm.

Zülfü Livaneli'nin belki de en hüzünlü albümü bu. Yunanistan'da yazdığı Kardeşin Duymaz Eloğlu Duyar, Bedri Rahmi'nin şiirini müziklendirdiği Yiğidim Aslanım, Günlerimiz, Umudu Kesme Yurdundan gibi şarkılar, ülkeye yakılan ağıtlar gibi.

‘Günlerimiz’ Paris’te kaydediliyor. Tülay German-Erdem Buri çifti ile, onların yakın dostu François Rabbath’la çalışmalar sonucu sekiz parçalık albümün repertuvarı ortaya çıkıyor.

Tülay German'ın vokaliyle de katıldığı Günlerimiz albümüne bir destek de, o dönem Fransa’da bulunan Moğollar’dan Cahit Berkay ile Engin Yörükoğlu’dan geliyor. Kayıtlara katılıyorlar; Anadolu’yu Günlerimiz’e taşıyorlar..

Türkiye'de önce Balet Plak tarafından uzunçalar formunda yayınlanan Günlerimiz, daha sonra kaset, CD halinde de müzikseverlere ulaşıyor.

 

İÇERİK

A Yüzü:

Düşe Kalka Yollarda

Köşeyi Dönenlerin Şarkısı

Dağlara Küstüm

Günlerimiz

 

B Yüzü:

Kardeşin Duymaz, Eloğlu Duyar

Yiğidim, Aslanım

Eski Tüfek

Umudu Kesme Yurdundan



Diğer Haberler