FEHMİ EGE / FEHMİ EGE (1973)
1 Mayıs 1902 Kıztaşı-İstanbul doğumlu Hasan Fehmi Ege, 16 yaşında Cemal Sahir’in Meçhul Opereti’ne iki beste vererek profesyonel olmuş, 1924’den sonra Ankara ve İstanbul radyolarında kurduğu tango orkestralarıyla bant kayıtları yaparak şöhrete ulaşmıştı.
O tarihten sonra yerli müzik pazarında sürekli gündemde kalmayı başarmış, Sana Nerden Gönül Verdim, Ayrılık, En Son Hatıran, Ne Kadar Sevmişti Bu Gönül Seni, Mehtaplı Bir Gecede, Sevgiden Usanmadı Gönül, Emelim, Kirpiklerin, Çok Ağladım gibi besteleriyle iz bırakmıştı.
1936’da Riyaseticumhur Senfoni Orkestrası (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) şef yardımcılığına getirilen, 1950’de Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndaki görevinden ayrılarak İstanbul Radyosu’nda tango orkestrası kuran Ege, daha sonra müzikteki modalara ayak uyduramadığı iddiasıyla eleştirilmeye başlamıştı. İşte tam o tarihlerde, 1973'te Fehmi Ege, adını verdiği uzunçalarla bu çatlak seslere yanıt vermişti.
28 kişilik orkestrayla kayıtlara giren sanatçı, yedi bestesini plak yapmıştı. Anadolu tadındaki yapıtları alaturkayla yoğurmayı deneyen Ege, yaylıların yanında nefesliler ve vurmalıları da kullanarak dinleyici yelpazesini genişletmeyi denemişti. Uzunçalardaki parçalar bir çok Yeşilçam filminde kullanılarak kulaklara yer etmişti.
İÇERİK
1- Köy Düğünü
2- Esir Dansı
. Cennet ve Cehennem
3- Perilerin Dansı
. Cinlerin Dansı
. Şeytanı Davet
. Hora
4- Çobanın Aşkı
5- Kağıthane Rapsodisi
6- Hoş Bilezik
7- Tamzara