Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

31 AĞUSTOS 2018

30 Ağustos 2018 Perşembe 21:11
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

İkisi 30 Ağustos günü olmak üzere, yeni hafta biri yerli, toplam yedi filme ev sahipliği yapıyor. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. İyi seyirler herkese.


UPGRADE

-Zihnimde biri var!-

Gelecekte geçiyor öykü. Bir saldırı sonucu eşini kaybeden ve felç kalan Grey Trace, teknoloji gurusu gizemli bir milyarderden tedavi teklifi alır. STEM adını taşıyan yenilikçi bir yapay zeka implantasyonu sonucu, eskisinden daha sağlıklı ve üst düzey fiziksel becerilere sahip biri halini alır acı dolu adam. Karısını öldürüp, kendisini ölüme terk edenlere karşı önüne geçilmez bir intikam duygusuyla dolu olan Grey Trace, kısa sürede bir imha makinesine dönüşür.

‘Saw / Testere’ ve ‘Insidious / Ruhlar Bölgesi’ gibi popüler korku-gerilim serilerinin yaratıcılarından senarist ve aktör kökenli Leigh Whannell’in yazıp yönettiği aksiyon ve bilimkurgu katkılı gerilim, türü besleyici özellikler taşıyor. Whannell’in ‘Insidious: Chapter 3 / Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3’ün ardından ikinci kez yönetmen koltuğuna oturduğu tür kırmasının başrolünde Logan Marshall-Green’i izliyoruz. Melanie Vallejo, Betty Gabriel, Benedict Hardie ve Harrison Gilbertson, öne çıkan diğer rolleri üstleniyorlar. Avustralya yapımının görüntü yönetmeni Stefan Duscio’nun, kalburüstü kamera kullanımı, yapıma artı değer kazandıran faktörler arasında.

Teknolojik bir intikam öyküsü işin aslı ‘Upgrade’. Zihinde yerleşen yapay zekanın, ruhla olan mücadelesi ve insanlığı tehdit eden teknolojik gelişim. Kötücül ve buyurgan bir iradenin esir aldığı bedende süren sinsi savaş. Özellikle beylik durum ve oluşlara teslim olmayan yapısı ve ödünsüz biçimiyle kendine; türün içinde –ufak da olsa- ayırt edici bir boşluk sağlama gayretinde Leigh Whannell’in yeni öyküsü. (3 / 5)


ŞAFAKTAN ÖNCE

-Yaşamak için!-

Cannes film festivalinin yarışma dışı bölümlerinden gece yarısı gösteriminde yer alan aksiyon yüklü biyografik öykü, yaşanmış olaylardan uyarlanmış perdeye! Uluslararası çok satan bir anı kitaptan uyarlanan yapım, 2008 tarihli ilk uzun metrajı ‘Johnny Mad Dog’ ile tanınan Jean-Stéphane Sauvaire imzalı.

Billy Moore adındaki sorunlu genç bir İngiliz boksör, Tayland’da kötü şöhretiyle ün salmış bir hapishanede bulur kendini. Özgürlüğüne kavuşmak ve hayatta kalmak için yerleşik kurallara göre hareket eden genç adam, hapishanede düzenlenen yerel ve ölümcül bir dövüş sanatı olan Muay Thai turnuvasında dövüşmek zorundadır.

İngiltere-ABD-Fransa-Çin-Kamboçya ortak yapımı, İngilizce ve Tayca çekilmiş. Tamamen içerden anlatılmış ve kurmaca belgesel yapısıyla dikkat çeken yapımın başrolünü İngiliz aktör Joe Cole üstlenmiş. Cole’ün üst düzey performansı, yepyeni ve son derece gerçekçi hapishane hikayesine ivme sağlamış.

Acımasız dövüşün katı kuralları, hapishanenin hayatta kalması güç şartları ve insanlığın yitirildiği anlar. Hayatta kalma iradesi, yaşamak adına atılan ölümcül yumruklarla bezenmiş biçimde, kapalı mekanda ilgiyle izlettiriyor kendini. Gerçek öykünün kalburüstü görüntü yönetmeni David Ungaro, iddialı bir iş çıkarmış. Sahici anlar, hemen her şeyin önüne geçiyor. Diri, nefes nefese, sert, numarasız, kıvırmayan, zaman zaman rahatsız edici, ödünsüz bir hayatta kalma ve mücadele öyküsü perdede duran yapım. (4 / 5)


ABD-Kanada ortak yapımı romantik komedi ‘Little Italy / İtalyan Usulü Aşk’, Karin Viard’ı başrolde izleyeceğimiz Fransız yapımı ‘Jalouse / Kıskanç’, başrolünü Yvonne Strahovski’nin üstlendiği korku-gerilim ‘He’s Out There / Dışarıda’nın yanı sıra, 30 Ağustos günü vizyon görecek olan iki film, Bruce Willis ve Frank Grillo’lu aksiyon ağırlıklı suç öyküsü ‘Reprisal / Çatışma’ ile yönetmenliğini Orhan Erkal’ın üstlendiği komedi türündeki yerli yapım ‘Gürbüz: Hadi Allah’a Emanet’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar herkese iyi seyirler. MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar