Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

29 TEMMUZ 2016

28 Temmuz 2016 Perşembe 22:52
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni haftanın beraberinde getirdiği yeni film sayısı beş. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. Herkese iyi seyirler.

PRENSİM
‘Temiz kalmış ne bulunur bir çöplükte aşk da kirlenir elbet insanla birlikte’ demiş Metin Altıok. Oyuncu kimliğine, senarist-yönetmen prestijini ilave eden ve yedinci sanatta adını ‘ciddi’ biçimde duyuran Maïwenn’in yönettiği ve Cannes’de Altın Palmiye için yarışan romantik dram, olanca çıplaklığıyla adına aşk denen ilişkinin iniş çıkışlarına, insandan aldıklarıyla, kattıklarına bakıyor. Düzenli, disiplinli Marie-Antoinette ve hayatı sevip ‘oynaşmaktan hoşlanan’ Georgio’nun ilişkileri. Ciddi bir kayak kazası sonrası tetiklenen eski şeyler… Birini neden seversiniz? Birbirinize aşık olmak ne demektir? Derinden sevdiğin o insan kimdir işin aslı? Tutkunun kölesi olmak ne demektir? Buna nasıl izin veririz? Kendini yalnız duymak, özgür olmak ve bütün o derin tutkunun nedeni… Yok olan aşk, ondan kalanlar, bize değer katıp, aynı anda değersizleştiren hastalıklı takıntı… Peki ya ötesi? Mutlaka bir şey olmalı. Arada atlanan küçük bir nokta, bir gülümseme belki, o ufak, önemsiz ayrıntı… Cannes’den bileğinin hakkıyla ‘Carol’un Rooney Mara’sıyla paylaştığı ‘en iyi kadın oyuncu heykelciği’ ile ayrılan Emmanuelle Bercot ve eskimeyen karizma Vincent Cassel’e, Louis Garrel ve Isild Le Besco eşlik ediyorlar. Derin ve incelikli meseleye, ‘içerden’ bakan film, benzerlerinden farklı ve yetkin olmasa da, kartvizitine eklenecek dürüstlük kavramına asla ihanet etmiyor. Kasılmadan, hissettiğini, duyumsadığını gösteren yapım, ilgiyi hak ediyor. Kendinizi, sürdürdüğünüz veya bitirdiğiniz bütün ‘ilişkileri’ gözden geçirmek adına fikri ve vicdanı hür bir alan çalışması! (3,5 / 5)

GHOSTBUSTERS: HAYALET AVCILARI
Fantastik komedinin klasikleri arasına girmiş 1984 tarihli Ivan Reitman filmi ‘Ghostbusters’, dünyayı kurtarma gayretindeki hayalet avcılarını; zihne çıkmamak üzere kazımıştı. Harold Ramis ve Dan Aykroyd imzalı senaryo, Dan Aykroyd, Bill Murray, Harold Ramis, Ernie Hudson, Sigourney Weaver ve Rick Moranis’li efsane kadrosuyla sadece 80’lerin değil, Holywood endüstrisinin en sevilen yapımları arasına girmişti. Aktör-yönetmen Paul Feig, yeni nesil ‘Hayalet Avcıları’na can veren isim olmuş. Bu kez dört kadın hayalet avcısı duruyor perdede. Sevimli komedyen Melissa McCrathy, Kristen Wiig, Kate McCinnon ve Leslie Jones, doğaüstü güçlerin istilasına uğrayan Manhattın’ı temizlemek için bir araya gelen yeni ekip üyelerini canlandırıyorlar. Fantastik komedinin oyuncu kadrosunda, Chris Hemsworth, Nil Casey, Charles Dance, Andy Garcia ve ilk filmin ünlü isimleri de yer alıyor. Rock ikonu Ozzy Osbourne da sürprizlerden biri. Paranormal oluşların meraklısı Erin ve Abby, nükleer bilimci Jillian ve bir metro çalışanı olan Patty’nin de yardımıyla, şehirlerinin güvenliğini korumak için istilacı hayaletlere savaş açarlar. Ray Parker imzalı orijinal ‘Ghostbusters’, kulağa gelmese, anlaşılabilir bir yeniden çevirim olarak niteleyebilirdik yeni nesil hayalet avcılarını fakat çocukluğumuz, bütün o seksenli yıllar ve orijinal yapımın naif enfesliği, başka bir ‘şeye’ evrilmiş duruyor perdede. İzlenmesine izleniyor! Özlemin eski tadı olmasa da, ‘yok yok olmuyor’, çocukluğuna ihanet edemiyor insan. (2 / 5)

ŞEYTANIN OYUNCAKLARI
Padraig Reynolds’un yönettiği korku filmi, şiddet şovuyla, ilginç bir öykü yaratmanın arasında kalmış, kafası karışık bir deneme. Şeytanın oyuncaklarının ele geçirdiği kurbanlar ve bilinçlerini yitirip birer caniye dönüşen kurbanların tetiklediği vahşet. Christopher Wiehl ve Kym Jackson’a tecrübeli aktris Tina Lifford eşlik ediyor. Ruhu ve zihni şeytanı oyuncaklar tarafından ele geçirilen son kurbanı öldüren polis memuru, olay yerinden aldığı tahta kutuyu, küçük kızının kontrolüne verince istem dışı bir vahşet büyüyerek kan gölüne çevirir ortalığı. Kötücül kara büyüler, seri katile dönüşen kurbanlar ve kesici aletler. Türün hayranları ve midesi sağlam olanlar keyif alacaklardır. (1,5 / 5)


Yaman yönetmen Paul Greengrass imzalı, Matt Damon’un hayat verdiği ‘Bourne’ serisinin yeni filmi ‘Jason Bourne’ ve Mila Kunis’in başrolü üstlendiği komedi ‘Bad Moms / Eyvah Annem Dağıttı’, haftanın notlarımızda yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler herkese! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar