Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

29 HAZİRAN 2018

28 Haziran 2018 Perşembe 20:56
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

İkisi yerli, toplam dokuz yeni film merhaba diyor Haziran’ın son haftasına. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. İyi seyirler herkese!


KARAVAN

-Yaşam gelip geçerken-

Paolo Virzì imzalı İtalya-Fransa ortak yapımı, ABD’de geçen bir yol öyküsü. Yollara düşen çiftimiz bu kez yaşlı bir karı-koca. 2016 yazında; Trump’ın ayak seslerinin duyulduğu derin ABD fonunda geçiyor öykü. Güneşli bir yaz sabahı, yetmişli yılların başından kalma karavanlarıyla yola düşen Ella ve John Spencer çifti, değişen ve dönüşen, hızlı, hiç kimseyi takmayan ‘fast food’ günlerin acımasız çılgınlığında; hayata ve birbirlerine dair tutkularını yeniden keşfedeceklerdir.

Dev oyuncular Helen Mirren ve Donald Sutherland’a, Dana Ivey, Christian McKay ve Janel Moloney eşlik ediyorlar. Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’a aday olan yapım, Helen Mirren’a ‘En İyi Aktris’ dalında Altın Küre adaylığı getirmişti. Her ikisi de rahatsız olan ve geçmişin hızlı, mücadele dolu günlerini geride bırakmış, çocuk ve torun sahibi çift; yeni ve sözde modern dünya ile oldukça mesafelidirler. Özgürlükçü ve bağımsızlığa önem veren eski çiçek çocukları, çıktıkları belki de ‘son’ yolculuklarında birbirlerine her zamanki gibi destek olarak, ‘herkese karşı tek başına’ son bir kaçamak yapacaklardır! Yaşlanmak değil, yaş almanın engellenemez kesinliği. Yaşam gelip geçti, ben hiç yaşamadım hissi… Buna karşılık pişman olmamak attığın her adımdan! Uğruna mücadele ettiğin değerlerin yittiğini görsen de; geçmişinde dokunduğun ve artı değer kattığın insanların varlığını bilmek. Bu zenginliğin ve kişisel birikimin, sahip olduğun bütün güzelliklerin verdiği haz. Aşık olduğun ve yıllar yılı omuz omuza verip, herkese karşı mücadele ettiğin o insanla beraber çıktığın son yolculuğun anlamı!

Hüzün yüklü, buna karşılık hayatın atar damarına karışmayı başarmış duygusal dramın usta İtalyan görüntü yönetmeni Luca Bigazzi’nin birinci sınıf kamerası, ABD otoyollarında geçen sıcak öyküyü besliyor. Çok iyi yazılmış ve müthiş performanslarla gelişen hikaye tanıdık olsa da; ince ve kalıcı bir sızı bırakıyor yürekte. Yenilgiyi kabul etmeden, hayata şık bir son çalım atmaktan keyif alanların filmi ‘Karavan’. (3,5 / 5)


DOĞMAMIŞ

-Bebeği yalnız bırakma!-

Kanada yapımı korku-gerilim, yönetmeni Brandon Christensen’in ilk uzun metrajı. Doğum sırasında ikizlerinden birini kaybeden Mary, büyük bir travma yaşar. Kaybettiği bebeğinin acısıyla doludur içi. İyi bir işe sahip kocasıyla mutlu bir evliliği vardır ve aile lüks bir yaşam sürmektedir. Yeni taşındıkları zengin muhitte, yeni doğmuş bebeği, eşi, annesi ve tanıştığı yeni komşusu dışında hayatla bir bağlantısı kalmamıştır genç kadının. Gördüğü halüsinasyonlar ve evde karşılaştığı tuhaf olaylar, ruh halindeki değişimlerle birleşir ve kendisine doğum sonrası depresyon tanısı konur. Gerçek ile hayal olanı ayırt etmekte zorlanan acılı kadın, şeytani bir varlığın kendisine ve bebeğine musallat olduğunu düşünmektedir.

Christie Burke’un başrolde olduğu korku öyküsünde, başarılı aktrise, Jesse Moss, Rebecca Olson, Jean Griffin ve özellikle türün usta aktörü Michael Ironside eşlik ediyorlar. Ürkütücü anları bir hayli iyi çekilmiş filmin. Öykünün, doğaüstü oluşları, gündelik hayatın içine yerleştirmesi başarılı. Kamera kullanımı, orijinal müzik ve kurgu, izlenir kılıyor, birçok benzer öyküyü akla düşüren Kanada yapımını. (2,5 / 5)


KAÇIŞ PLANI 2: HADES

-Kaçan kurtuluyor!-

Başrollerini aksiyon sinemasının iki usta isminin, Sylvester Stallone ve Arnold Schwarzenegger’in paylaştığı, yönetmenliğini İsveçli Mikael Håfström’ün üstlendiği 2013 tarihli tempolu aksiyon ‘Escape Plan / Kaçış Planı’, devam filmi ile karşımızda. Orijinal öykünün yaratıcısı Miles Chapman’ın kaleme aldığı devam filminin yönetmeni Steven C. Miller. Sylvester Stallone, bu kez Schwarzenegger’siz, yalnız başına; konuk oyuncu olarak yer alıyor kadroda. Çinli aktörler Xiaoming Hunag ve Chen Tang ile birlikte, Dave Bautista, Jesse Metcalfe ve 50 Cent; filmi sürükleyen isimler.

Yeniden, kaçılması mümkün gözükmeyen bir hapishaneden firar etmek için yapılan plan oluşturuyor öyküyü. Bilgisayar destekli teknolojik terör ekibiyle mücadele eden kahramanları izlediğimiz devam filmi maalesef, orijinalinin yanında oldukça sönük. İlk filmin tempolu heyecanı ve genele yayılan sürükleyici aksiyonu, yeni filmde mevcut değil. Türler arasında soru işaretli kalmış, prematüre bir hikaye var karşımızda. Sadece hapishaneden değil, salondan da kaçan kurtuluyor bu kez! (1 / 5)

2015 tarihli Denis Villeneuve filmi ‘Sicario’nun devam filmi olan ‘Sicario: Day of the Soldado’, Jeremy Renner ve Ed Helms’li komedi ‘Tag / Yakalandın!’, Fransa-Belçika-ABD-Singapur-Hindistan ortak yapımı ‘The Extraordinary Journey of the Fakir / Fakir: Bir Hint Fakirinin Olağanüstü Yolculuğu’, Rusya’dan gelen animasyon ‘The Mojicons 2 / Sevimli Emojiler 2’ ve iki yerli yapım; Onur Yiğit’in yönettiği aksiyon ‘T.İ.M’ ile Samet Çakırtaş imzası taşıyan korku-gerilim türündeki ‘Sessiz Ol’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler herkese. MURAT ERŞAHİN




Diğer Yazılar