Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

23 EYLÜL 2016

23 Eylül 2016 Cuma 09:44
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni haftanın beraberinde getirdiği film sayısı tam on bir. Kalabalık vizyonda sekiz yerli film yer alıyor. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.

MUHTEŞEM YEDİLİ
Hepsi birbirinden oldukça farklı yedi silahşör, vahşi haydutların tehdidi altındaki fakir bir köye yardım etmek için bir araya gelirler. Eski batının, tamamen vahşi düzeninde kendini sanayici ve iş adamı olarak tanıtan acımasız hırsız Bartholomew Bogue’un şiddet ve korku dolu baskısı altında çaresiz kalan sakin Rose Creek kasabasının umutsuz halkı, yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Sonunda, topraklarını ellerinden almak isteyen bu acımasız, kötü adama karşı kendilerini korumak için yedi silahşörle anlaşırlar. Ödül avcıları, kumarbazlar, kanun-sistem dışı karakterler ve kiralık silahlı adamlardan oluşan bu tuhaf grup, kendilerini paradan daha fazlası için savaşırken bulacaklardır.
Yedinci sanatın büyük ustalarından Japon sinemacı Akira Kurosawa’nın 1954 tarihli ünlü klasiği ‘Shichinin no samurai / Yedi Samuray’ın yeniden çevirimi, karşımızda duran aksiyonu yüksek western. 2001 yapımı ‘Training Day / İlk Gün’ ile dikkat çeken ve çıtayı ‘fazla’ düşürmeden beyazperde serüvenine devam eden Antoine Fuqua’nın yönetmen koltuğunda oturduğu yeniden çevrimin başrolünde, yönetmenin başucu oyuncusu, usta aktör Denzel Washington’u izliyoruz. Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo ve Martin Sensmeir, filmin diğer ‘silahşörleri’! Kurosawa’nın ‘Yedi Samuray’ı, Ortaçağ Japonya’sında bitmek tükenmek bilmeyen vahşete ve Samuray kurallarına değinen, görkemli bir görsel destandı adeta. Şiddetin yoğun bir biçimde içselleştirilerek yaşandığı Japon toplumundaki sosyal ve ekonomik motifler, başarıyla yedirilmişti başyapıta.
Hollywood, klasik filmi 1960’ta, John Sturges yönetiminde hemen hemen aynı akışta yeniden çekti. Başrolü üstlenen Yul Brynner’a, Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn eşlik ettiler. Fuqua’nın yeni çevirimi, Kurosawa’nın orijinal filminden uyarlanmış. Hikayenin ‘özü’ tamamen korunmuş ama lezzet ve içsel yoğunluk, orijinal filmin çok gerisinde kalmış haliyle. John Sturges’in filminden aşağı olduğunu söylemek ise yanlış olur. Amerikalıların ‘ortak’ ve ‘kurucu’ değerlerinden taviz vermeyen bir kahramanlık ve fedakarlık öyküsü ‘Muhteşem Yedili’. İyi çekilmiş, özellikle klasik westernin kalıplarına sıkı sıkıya bağlı, temposu oldukça iyi ayarlanmış ve başta Denzel Washington olmak üzere leziz performanslarla donanmış keyifli bir seyirliğe dönüşmüş.
‘Avatar’ ile ‘en iyi görüntü yönetmeni’ Oscar’ını elde eden İtalyan Mauro Fiore’nin kamerası da filmin artılarından. Yeni neslin sinemanın altın zamanlarının unutulmaz klasiklerini keşfetmesi ve yeniden ‘çok’ gişe yapmak için başvurulan ‘yeniden çevirim’ metodunun, örneğine pek fazla rastlanmayan ‘iyi’ ve ‘şık’ örneklerinden biri yeni ‘Muhteşem Yedili’ (3,5 / 5)


Üç boyutlu Walt Disney animasyonu ‘Storks / Leylekler’ ve ‘buluntu film’ çılgınlığını tetikleyip, birçok yeni korku filmine güvenli bir yol açmış olan ‘The Blair Witch Project / Blair Cadısı’nın yeniden çevrimi olan ‘Blair Witch / Blair Cadısı’nın yanı sıra tam sekiz adet yerli yapım, Seren Yüce’nin yeni filmi ‘Rüzgarda Salınan Nilüfer’, Soner Caner ve Barış Kaya’nın yönettikleri ‘Rauf’, ‘İkinci Bahar’, ‘Yeditepe İstanbul’ gibi başarılı TV dizileriyle tanıdığımız Türkan Derya’nın ilk uzun metraj filmi romantik dram ‘Çok Uzak Fazla Yakın’, iki usta ismin kamera ardında yer aldığı; Safa Önal’ın senaryosunu yazdığı ve Yılmaz Atadeniz’in yönettiği ‘İkimize Bir Dünya’, Burak Donay imzalı dram ‘Ot’, yerli bir korku denemesi olan ‘Gece Seansı’ ile birlikte iki komedi örneği; Gürgen Öz’ün başrolünü üstlendiği ‘Müthiş Bir Film’ ve Ali Erşen imzası taşıyan ‘Saftirikler’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Herkese tekrar iyi seyirler.

MURAT ERŞAHİN





Diğer Yazılar