Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

22 TEMMUZ 2016

21 Temmuz 2016 Perşembe 21:01
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni haftanın beraberinde getirdiği yeni film sayısı altı. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.

HATIRLA
Atom Egoyan’ın Venedik’te ‘Altın Aslan’ için yarışan filmi, prestijli festivalden ‘Vittorio Veneto Genç Jüri Ödülü’ ile dönmüştü. Gerilimi yüksek dram, hafızası ile sorunlar yaşayan yaşlı Zev’in, Auschwitz’de katledilen ailesinin intikamını almak üzere, yetmiş yıl sonrasında çıktığı intikam yolculuğunu yansıtıyor perdeye. Eşini yakın zamanda kaybeden Zev, bakımevinden arkadaşı Max’in yönlendirici ve her okuyuşta; kendisine intikam almasının nedenlerini anımsatan mektubuyla birlikte, ailesinin katilini aramak üzere yollara düşer. Nazi katil, kendisine tahsis edilen yeni kimlikle; Rudy Kurlander adıyla ABD’de yaşamaktadır. Zev’in çıktığı karanlık ve pek çok bilinmeze sahip yolculuk, birçok insanın hayatını derinden sarsacak, şaşırtıcı sürprizlere gebedir. Ülkemizde izleyiciyle ilk kez 35. İstanbul Film Festivali kapsamında buluşan rafine yapımda başrolü, usta aktör Christopher Plummer üstleniyor. 2010 tarihli ‘Beginners’ ile ‘en iyi yardımcı erkek oyuncu’ dalında Oscar kazanan 1929 doğumlu tecrübeli oyuncu, en fazla Robert Wise’ın 1959 yapımı klasiği ‘The Sound of Music / Neşeli Günler’deki performansıyla akıllara kazınmıştır. Bir başka ünlü aktör Martin Landau ile birlikte; ‘özel ustalar’ Bruno Ganz ve Jürgen Prochnow’un da rol aldığı sürükleyici yapım, tempolu öyküsüyle, şaşırtıcı ve ters köşe finale hazırlıyor izleyicisini. Yaman sinemacı Atom Egoyan, sadece başkarakterine değil, tarih karşısında hafızasını kaybetmeyi seçen hemen herkese sesleniyor: Hatırla! Gerçekleştirilmiş insanlık suçlarıyla yüzleşmek ve onlarla hesaplaşmak için gerekli olan tek şey ‘hatırlamak’ belki de. Plummer’ın ‘gerçekten’ hafızadan çıkması zor performansı, iyi yazılmış ve yönetilmiş gerilimli dramı, unutulması zor bir yere yerleştiriyor kuşkusuz! (4 / 5)

Ewan McGregor’un başrolü üstlendiği İngiltere-Fransa ortak yapımı gerilim ‘Our Kind of Traitor / Hain’, bir seriye dönüşmüş Fransız komedisinin ikinci bölümü olan ‘Les Profs 2 / Amman Hocam 2’, Teresa Palmer ve Maria Bello’lu korku filmi ‘Lights Out / Işıklar Sönünce’, Japonya’dan çıkagelen animasyon ‘Doraemon: Nobita and the Birth of Japon / Doraemon: Taş Devri Macerası’ ile korku-gerilim türündeki haftanın tek yerli yapımı ‘Kanlı Girdap’, notlarımızda yer almayan diğer yeniler. Tekrar iyi seyirler herkese! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar