Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

22 ŞUBAT 2019

21 Şubat 2019 Perşembe 17:51
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Dördü yerli, toplam yedi yeni film merhaba diyor vizyona! İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. İyi seyirler herkese.


SİBEL

-Kurttan korkma!-

C¸agˆla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin yönettikleri dram, çocukluğunda geçirdiği hastalık sebebiyle konuşamayan, çevresiyle ıslık diliyle anlaşan Sibel’in hikayesini taşıyor perdeye. Sibel yirmi beş yaşındadır ve Karadeniz’in ıslık diliyle konuşulan, küçük bir köyünde babası ve kız kardeşiyle birlikte yaşamaktadır. Hayatı tarla, orman ve ev arasında geçen Sibel, kendini yalnız ve dışlanmış hissetmektedir. Gizemli kurdun peşindeyken,
ormanda saklanan Ali adında bir yabancıyla karşılaşır günü birinde. Bu yabancıyla kurduğu iletişim, içinde gizlenen gücü fark etmesini sağlar!

Başrolü Damla Sönmez’in üstlendiği Türkiye-Fransa-Almanya-Lüksemburg ortak yapımında yapımda, Erkan Kolçak Köstendil, Emin Gürsoy, Elit İşcan ve Meral Çetinkaya, diğer önemli rolleri paylaşıyorlar. 71. Locarno Film Festivali’nde FIPRESCI ve Ekümenik Jüri ödüllerini kazanan yapım, 25. Uluslararası Adana Film Festivali’nden ‘en iyi film’, ‘en iyi kadın oyuncu’ ve ‘en iyi yardımcı erkek oyuncu’ ödülleri ile ayrılmıştı. Toplumsal bakış, baskılar, kadının yeri, iletişim, özgürlük, korkularımız ve cesaret üzerine, kadının gücünü teslim eden fikri ve vicdanı hür bir yapım ‘Sibel’. İlk defa anlatılan ve değinilen bir mesele olmasa da, ele alınması ve uygulanması hiç de fena değil. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy’de çekilen filmin en belirgin yapım notlarından biri; bölgede yüzyıllardır kullanılan, filmin temelindeki ‘ıslık’ dilinin 2017’de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmiş olması. Kurttan korkmadan, toplumsal baskılara karşı durmak! Benliğine ulaşmak; özgürleşmek. (3 / 5)


ÖLÜM GÜNÜN KUTLU OLSUN 2

-Uyan, öl, uyan II-

TRT’nin o eski güzel günlerinden anımsayacağımız, 70’lerin sevilen dizileri ‘Bonanza’nın ‘Küçük Joe’su ve ‘Küçük Ev’in ‘Charles Ingalls’ı Michael Landon’un (1936-1991) oğlu olan senarist ve yönetmen Christopher Landon’un yönettiği, 2017 tarihli mizahi ton içeren korku-gerilim ‘Happy Death Day / Ölüm Günün Kutlu Olsun’un ikinci bölümü karşımızda…

Beğenilip, gençlerin sevdiği ‘light slasher’ bir korku serisine dönüşen yapımın ilk filmi, bencil, şımarık, kendini beğenmiş, genç ve güzel üniversite öğrencisi Tree’nin ölümüyle açılıyordu! Öldürüldüğü günü, ertesi sabah uyandığında bütün detaylarıyla yeniden yaşayan genç kız, katilini bulmak için defalarca ölmek zorundaydı… Tuhaf ve gizemli bir ‘dejavu’yu perdeye yansıtıyordu, özellikle yeni yetmelere ve gençlere seslenen korku-gerilim. İçine mizah dozu da serpilmişti yapımın. Başrolü, bünyede; ‘tür filmlerinde aranılan bir aktris olması kaçınılmaz’ hissiyatı doğuran Jessica Rothe üstleniyordu. Kendi katilinin kim olduğunu her gün yeni baştan cinayete kurban giderek araştıran kurban, sonunda; iyi insan olmayı seçiyor ve bütün kötü huylarından arınarak mutlu oluyordu!

Serinin yeni filminin yaratıcıları yine aynı. Yönetmen koltuğunda oturan isim de öyle: Chritopher Landon. Kahramanımız Tree Gelbman, yeniden tekrar ölmenin ve katili bulmanın derdine düşüyor. Bu kez, ona yardımcı olan arkadaş kadrosu daha kalabalık fakat! Israel Broussard, Charles Aitken ve usta aktör Matthew Modine’in kızı Ruby Modine, Rothe’un rol arkadaşları. Son tahlilde gençler, türün hayranları ve ilk filmi beğenenler için izlemesi hoş bir eğlencelik. Yine uçucu ama yine keyifli. (2,5 / 5)


Çin yapımı fantastik komedi ‘Go Brother! / Git Be Abi’, Rusya’dan gelen animasyon ‘Snezhnaya koroleva. Zazerkale / Karlar Kraliçesi 4: Sihirli Ayna’ ile birlikte üç yerli yapım; Ömer Faruk Yardımcı’nın yönettiği komedi türündeki ‘Döndüm Ben’, yönetmen koltuğunda Taylan Işıklar’ın oturduğu korku-gerilim ‘Tez: 13. Gece’ ve Muammer Koçak ile Serdar Gözelekli’nin birlikte yönettikleri dram ‘New York in New York’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar herkese iyi seyirler. MURAT ERŞAHİN






Diğer Yazılar