Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

20 EKİM 2017

19 Ekim 2017 Perşembe 20:06
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni vizyon haftası, üçü yerli yedi yeni filme merhaba diyor. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.


SOYGUN

-Kaybedenler üzerine-

Ardı sıra çektikleri ödüllü kısa film ve belgesellerin ardından Benny ve Josh Safdie kardeşlerin birlikte yönettikleri üçüncü uzun metraj kurmaca filmleri olan ‘Good Time / Soygun’, Cannes’de Altın Palmiye içim yarışmış ve festivalden ‘en iyi soundtrack’ ödülü ile ayrılmıştı. İzleyici ve eleştirmenlerin ortak beğenisini kazanan etkileyici dram, hiç kesintiye uğramayan bir tempo ile kurgulanmış, bir gün boyunca geçen dramatik bir suç hikayesi anlatıyor. ABD’nin perdeye pek yansımayan ve görünmeyen yüzünü, New York’un düşmüş, kaybetmiş, tutunamamış kesimini perdeye taşıyan yapım, allı pullu, gösterişli yaşamların aksine, gerçeklikle yoğrulmuş hayatların ve sokağın röntgeni niteliğinde.

Öykünün odağında, gayri safi milli gelir ve mutluluktan pay alamamış iki kardeş var. Nikkas kardeşler. Ağabeyi Connie, zihinsel engelli kardeşi Nick’i kolluyor. İki kardeş birbirlerinin her şeyi. Büyükanneleriyle yaşıyorlar ve bütün kapılar yüzlerine kapanıyor. Başarısız geçen bir soygunun ardından sokakta, polisten kaçarken buluyorlar kendilerini. Nick yakalanıyor. Connie ise gün ve gece boyu, kardeşini içeriden çıkartmak için gerekli olan kefalet parasını toplamak ve daha sonra sarpa saran işleri yoluna koymak adına, kanunsuz olan ne varsa bulaşıyor. El yapımı bir İsviçre saati dakikliğinde işleyen senaryo, çok özel bir sinema duygusu ve yüzde yüz gerçeklikle buluşmuş. Enfes kurgu, müthiş atmosfer, sözcük dışı oyuncu performansları, koşuşturmaya eşlik eden kamera ve tek kişilik grubu ‘Oneothrix Point Never’ adıyla tanınan Daniel Lopatin’in ödüllü müziğiyle zihne kazılıyor film.

Başrolde, artık ‘iyi oyuncu’ nitelemesini fazlasıyla hakkeden Robert Pattinson, enfes bir performans sergilemiş. Filmin ortak senarist ve yönetmenlerinden, Safdie kardeşlerin Benyy’si, Pattinson’a eşlik ediyor. Rol aldığı hemen her filme artı değer katan usta aktris Jennifer Jason Leigh ve Somalili oyuncu Barkhad Abdi, kadronun öne çıkan diğer isimleri. Öte yandan ‘şaşırtıcı’ Benny Safdie’nin filmin iki kurgucusundan biri olduğunu da belirtmekte yarar var. ‘Yırtmak’ için tırmalayanlar, kanun içi ‘vahşi markette’ artı değer elde edemeyip; ufak kanun dışı işlerle hayatta kalma gayretindekiler, kapitalist ahlakın unutturduğu duyguları arayanlar, sevgi ve şefkat açları, kıyıda köşede kalmışlar, kimsesizler, bakıma muhtaçlar, sokaktakiler, her anlamda ötekiler…

Amerikan rüyasının diğer yüzünü perdeye yansıtan gerçekçi dram, öyküsünün odağında yer alan toplumsal gerçekler ve kaybedenlerin hikayesi bakımından, 1969 tarihli John Schlesinger filmi ‘Midnight Cowboy / Geceyarısı Kovboyu’ ve 1973 yapımı, yönetmenliğini Jerry Schatzberg’in üstlendiği ‘Scarecrow / Korkuluk’ adlı klasikleri anımsatıyor. Başta William Faulkner ve John Steinbeck satırlarını, günümüz New York’unun toplumsal gerçekliğine taşıyan yapım, yaman anlatımı, ritmik kurgusu ve ilk sahnesinden finale dek izleyiciyi avcunun içine alan atmosferiyle övgüyü hak ediyor. (4 / 5)



Hızla yıldızı parlayan Hindistanlı aktör Aamir Khan’ın başrolü üstlendiği Bollywood yapımı ‘Secret Superstar / Süperstar’, Abbie Cornish, Gerard Butler ve Ed Harris’li bilimkurgu aksiyon ‘Geostorm / Uzaydan Gelen Fırtına’, miniklere seslenen Almanya-Belçika-Lüksemburg-Norveç-ABD ortak yapımı animasyon ‘A Stork’s Journey / Bak Şu Leyleğe’ ile birlikte dört yerli yapım; Aytaç Ağırlar’ın yazıp yönettiği ‘Bölük’, başrollerini Murat Yıldırım ile Özge Gürel’in paylaştıkları romantik yapım ‘İlk Öpücük´ ve Doğa Can Anafarta’nın yönettiği romantik komedi ‘Damat Takımı’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler. MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar