Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

18 KASIM 2016

17 Kasım 2016 Perşembe 19:11
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni haftanın beraberinde getirdiği yeni film sayısı yedi. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.

MEZUNİYET
Yedinci sanata ivme kazandıran çağdaş ve gerçekçi bir minimalist sinema var bir süredir. Romanya sineması. Cristian Mungiu, Corneliu Parumboiu, Cristi Puiu’nun başı çektiği gümbür gümbür, ortak bir dili olan, hakiki bir sinema bu. 2007’de ‘4 luni, 3 sãptãmâni si 2 zile / 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün’ ile Cannes’de Altın Palmiye kazanan Cristian Mungiu’yu bu kez yine Cannes’de ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne ulaştıran yeni filmi ‘Bacalaureat / Mezuniyet’, filmekimi’nin ardından vizyonda buluşuyor izleyiciyle. Kızını, yozlaştığını düşündüğü ülkesi Romanya’dan, üniversite eğitimi görüp, ardından yeni bir hayat kurması için İngiltere’ye göndermek isteyen doktor babanın, alt üst olmuş sistemle mücadelesi. Yüreğe dokunan gerçeklik ve incecik bir hüzünle kotarılmış, sarsıcı film. İngiltere’den kızına verilen bursun kaybolmaması için, lise bitirme sınavlarında işi şansa bırakmak istemeyen baba ve ülkenin sosyoekonomik, politik portresi. Ahlak, etik, düzen ve insana ait olanca değini, yaralayıcı. Romanya’ya ait tespitlerin evrensel bakışla buluşması, izleyiciyi derin düşüncelere sevk ediyor. Küçük, sıradan bir aileden yola çıkıp, toplumun geneline, oradan yaşadığımız dünyaya dair yerinde tespitler, yürek burkmaktan öte, sertçe sarsıyor izleyeni ve ürkütücü bir paranoya ile baş başa bırakıyor sizi sessizce. Müthiş yönetim, kusursuz atmosfer, enfes öykü ve olağanüstü oyuncularla bir yedinci sanat şöleni ‘Mezuniyet’. Hüzünlü fotoğraflar gibi güzel, gerçeğin altını çizen sert ve dürüst dizeler gibi güçlü. Kaçırılmamalı kesinlikle! (4,5 / 5)

FANTASTİK CANAVARLAR NELERDİR, NEREDE BULUNURLAR?
Popüler fantastik seri ‘Harry Potter’ın yaratıcısı J. K. Rowling, izleyiciyi, yeni bir sihirli dünyaya davet ediyor. İngilizce öğretmeni olan çok satan yazarın 2001’de kaleme aldığı aynı isimli kitaptan uyarlanan ve beyazperdede yeni bir serinin habercisi olan fantastik macera, türün hayranlarını heyecanlandıracağa benzer. ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them / Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar’ı, ‘Harry Potter’ serisinin son dördünün yönetmen koltuğunda oturan David Yates yönetmiş. Öykü, 1926’da geçiyor. Harry Potter’ın yetmiş yıl sonra kitabını okuduğu gezgin büyücü Newt Scamander’in, yanındaki sihirli bavuluyla birlikte; New York’a ayak basışıyla başlayan serüven, New York sokaklarında gizlenen sihir dünyasını gözler önüne seriyor. Nesli tükenmekte olan sihirli yaratıklar, iyi huylu ve kötücül büyüler, sihrin ve büyücülerin gizemli ve netameli dünyası. Ünlü fizikçi Stephen Hawking’i canlandırdığı ‘The Theory of Everything / Her Şeyin Teorisi’ ile ‘En İyi Erkek Oyuncu’ Oscar’ını kazanan Eddie Redmayne’i başrolde izleyeceğimiz fantastik serüvende, Katherine Waterston, Alison Sudol, Dan Fogler’ın yanı sıra, usta isimler; Colin Farrell, Samantha Morton, Jon Voight, Ron Perlman, ve sürpriz misafir olarak Johnny Depp, öyküye renk katıyorlar. Oscar’lı görüntü yönetmeni Fransız Philippe Rousselot’un kamerası ve emek dolu nefes kesici sanat yönetimi; çok şey ekliyorlar, sihirli evrene. Türün hayranları ziyadesiyle memnun olacaktır! (3,5 / 5)


Üç yerli yapım, Özcan Deniz’in yazıp yönettiği ve başrolü Nurgül Yeşilçay ile paylaştığı romantik dram ‘İkinci Şans’, Beyaz TV’de yayınlanan spor magazin programı Beyaz Futbol ekibinin rol aldığı komedi ‘Adam Mısın!’, Muharrem Özabat imzalı bir diğer komedi ‘Bir Şey Değilim’in yanı sıra, bir devam filmi olan korku gerilim Ouija: Origin of Evil / Ölüm Alfabesi: Kötülüğün Başlangıcı’ ve küçük izleyiciye seslenen Çin yapımı animasyon ‘Xiong Chumo Zhi Xueling Xiongfeng / Ayı Kardeşler 2: Büyülü Kış’ haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yapımları. Herkese tekrar iyi seyirler! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar