Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

16 KASIM 2018

15 Kasım 2018 Perşembe 21:23
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Dördü yerli, toplam sekiz yeni film merhaba diyor bu hafta. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! İyi seyirler herkese.

WHITNEY

-Sorular, cevaplar ve müzik-

Dünyanın en çok ödül alan kadın şarkıcısı unvanına sahip ABD’li efsane yorumcu Whitney Houston’ın hayatına ve müziğine derinlemesine bir bakış! 1963’te dünyaya gelen ve 2012’de trajik biçimde hayata veda eden ünlü yıldız üzerine yapılmış kapsamlı inceleme, titiz bir belgeselle yansımış perdeye. 1999 tarihli ‘One Day in September / Eylül’de Bir Gün’ ile ‘En İyi Belgesel’ Oscar’ını kazanmış, ‘The Last King in Scotland / İskoçya’nın Son Kralı’, ‘State of Play / Devlet Oyunları’ ve ‘How I Live Now / Seninle Yaşıyorum’ adlı dikkat çeken kurmacalarıyla tanınan İskoçyalı sinemacı Kevin Macdonald’ın yazıp yönettiği biyografik belgesel, Whitney Houston’ın çalkantılı hayatının kırılma anlarını açıklıkla taşıyor perdeye.

Ölümü, uyuşturucu sebebiyle olan yıldızın trajik hayat öyküsü. Küçük yaşta yaşadığı travmalar, peşi sıra onu izleyen ‘yalnızlık’, bir aile geleneği olan müzik tutkusu, tanrı vergisi sesi, ailesi, yakınları, müzik ve eğlence dünyasından ünlü isimler ve tarihi ikonlar arasında süren zor bir hayat. Küçük yaşlarda uyuşturucu ile tanışan yıldızın, gölgede kalmış ‘öteki’ tarafının, yaşadığı dönemin, özellikle 80’lerin kırılma anları ile kesişmesi. Yaşadığı zor günler ve psikolojik derinlikleriyle Whitney! Bireysel, toplumsal, tarihsel, etnik, politik ve sosyolojik gelişmelerin omuz başında yapayalnız korunaksız, savrulmuş bir ruh!

Arşiv görüntüleri eşliğinde bizzat kendisi, annesi Cissy Houston, kardeşleri, akrabaları, ‘The Bodyguad’ filminden rol arkadaşı Kevin Costner, kuzeni Dionne Warwick, Aretha Franklin Bobby Brown, efsane figür Nelson Mandela, Marvin Gaye, berberi, arkadaşı, yakın koruması, hayatına girmiş hemen herkes, Whitney’i bize anlatıyor. Birbirinden ünlü şarkıları eşliğinde, düşleri, hedefleri, aşkları, seçimleri, tutkuları, bilinen ve karanlıkta kalmış yüzü… Kilit sorular ve farklı cevaplar. Çok çalışılmış, üzerine düşünülmüş, başarılı, hüzünlü, ‘klasik’ bir dokümanter! (3,5 / 5)


DUL KADINLAR

-Kadere boyun eğmeyen yürekli kadınlar!-

Lynda La Plante’nin kaleme aldığı 1983 ve 1985 yıllarında toplam on iki bölüm olarak yaratılmış, İngiliz mini TV dizisinden perdeye uyarlanan aynı adlı suç dramını, sırasıyla 2008 tarihli ‘Hunger / Açlık’, 2011 yapımı ‘Shame / Utanç’ ve 2013 tarihli ‘en iyi film’ dahil üç Oscar ödülü kazanmış ‘12 Years a Slave / 12 Yıllık Esaret’ adlı ‘sıkı’ uzun metrajlarıyla büyük ses getirmiş İngiliz sinemacı Steve McQuenn yönetmiş.

Yaman yönetmenin bildik hassas dokunuşlarıyla, politik ve sosyolojik derin okumalara sahip suç öyküsü, bir soygun sırasında ölen eşlerinin, kendilerine bıraktıkları her türlü ağır borçla baş etmek adına, kadere boyun eğmeden iş birliği yapan dört cesur kadını taşıyor perdeye. Kokuşmuş düzenin, ‘öl veya öldür’ diyen arenanın içinde, en az karşı cinsi ‘erkek’ kadar dayanıklı ve ‘kuralına göre’ mücadele eden kadının hikayesi ‘Widows / Dul Kadınlar’. Viola Davis’in başrolde olduğu yapımda, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya, Cynthia Erivo ile birlikte usta aktörler Liam Neeson, Colin Farrell ve ustaların ustası Robert Duvall rol alıyorlar.

Günümüz Chicago’sunda, politik kirliliğin de bulaştığı bir suç kargaşasında, ayakta kalmak ve yaşama özgürce ‘devam etmek’ isteyen dört yürekli kadının, kocalarının karıştığı karanlık soygunun devamını getirmelerinin hikayesi, günümüz vahşi kapitalist sisteminin röntgeni çekilerek anlatılmış. Etik, politika, din, para, güç, suç, silah, kurumlar, kurallar ve çaresiz küçük insan!

Usta görüntü yönetmeni Sean Bobbitt’in titiz kamerası ve dev isim Hans Zimmer’in orijinal müziğiyle zenginleşen sürükleyici film, iyi yönetilmiş ve iyi oynanmış, seyri keyifli bir suç dramı! (3,5 / 5)

2016 yapımı ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them / Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?’ adlı fantastik maceranın devam filmi ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald / Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları’, Rusya yapımı animasyon ‘The Princess and the Dragon / Prenses ve Ejderha’ ile birlikte dört yerli yapım; Cem Karcı’nın yönettiği, başlıca rollerini İlker Aksum, Burcu Biricik, Hazar Ergüçlü ve Mert Fırat’ın üstlendikleri romantik komedi ‘Her Şey Seninle Güzel’, Fatih Hasanoğlu ve Furkan Düzen imzası taşıyan korku-gerilim ‘Cin Tepesi’, İsmail Hakkı Koç’un yönettiği ‘Çift’lik Bank: Tosun Firarda’ ve yönetmenliğini Kemal Danacı’nın üstlendiği ‘Koyver Gitsin’ adlı komediler, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar herkese iyi seyirler. MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar