Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

16 EYLÜL 2016

16 Eylül 2016 Cuma 00:58
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni haftanın beraberinde getirdiği film sayısı dört. Popüler bir seriye dönüşen romantik komedi Bridget Jones, ‘Bridget Jones’s Baby / Bridget Jones’un Bebeği’ adlı yeni filmiyle 14 Eylül Çarşamba günü erken vizyon görüyor. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.

KÖSTEBEK
Daniel Ragussis’in ilk uzun metrajı, politik tatlar içeren bir suç dramı. Başrolü, ‘Harry Potter’ karakteriyle ünlenen İngiliz aktör Daniel Radcliffe üstleniyor. İdealist, kendi halinde ama saha görevlerinde tecrübesi olmayan FBI ajanı Nate Foster, beyazların üstün ırk olduğunu savunan yasa dışı bir organizasyonun içine sızma görevi alır. Yeni kimliği ve tipiyle, bir yandan oyunu kurallarına göre oynamaya çalışırken bir yandan da inandığı değerlerden taviz vermemeye çalışır. Usta aktris Toni Collette’nin, Radcliffe’e eşlik ettiği gerilimi yüksek yapım, ABD’de sayıları her geçen gün artan radikal örgütlere ve yükselen ırkçılığa ciddi bir bakış atma gayretinde. Türün ve meselenin iyi örneklerine baktığımızda etkisi düşse de, kendini izletmeyi başarıyor ilk yönetmenlik denemesi. (2,5 / 5)

KALANDAR SOĞUĞU
Mustafa Kara imzası taşıyor ‘Kalandar Soğuğu’. Karadeniz’in bir dağ köyünde, sert ve acımasız doğa şartlarının yanı sıra, onca imkansızlık, yoksunluk ve yoksullukla mücadele eden aile üyeleri, daha iyi bir yaşam umuduna sarılırlarken, müthiş görüntüler asılı kalıyor zihne. Ailenin babası Mehmet, elinde avucunda tuttuğu birkaç hayvanıyla gündelik ihtiyaçları temin ederken, önüne geçilmez bir tutkuyla maden rezervleri aramaktadır dağlarda. Bazı anlar usandırıcı, umutsuz bir çabaya dönüşen değerli maden bulma gayreti, yeni bir umuda bırakır bir süre sonra kendini. Artvin’de gerçekleşecek boğa güreşlerine katılacaktır Mehmet. Küçük oğlunu ve gözü gibi baktığı boğasını da yanına alıp, yola düşer. Doğa-insan-hayvan gerçeğinin, etkileyici ve dokunaklı bir hayatta kalma mücadelesini renklendirdiği öykü, oldukça –belki de tamamen- ‘içerden ve samimi’ bir biçimde yansımış perdeye. Tokyo Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazanan belgesel ruhlu dram, 52. Antalya Film Festivali’nde ‘Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nün yanı sıra, ulusal yarışmada ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve En İyi Müzik’ ödülleri ile birlikte, uluslararası yarışmada da ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi olmayı başarmıştı. 35. İstanbul Film Festivali’nde ise aralarında, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Görüntü Yönetimi’ ve ‘En İyi Kurgu’ olmak üzere toplam dört ödüle ulaştı sarsıcı yapım. Haydar Şişman, Nuray Yeşilaraz ve Hanife Kara’nın öne çıkan rolleri üstlendiği başarılı filmin, yalnızca ‘umut’lu ve tartışılabilir finaline şahsi itirazım! Ötesi gerçek bir başarı fikrimce. (3,5 / 5)

On dört Eylül Çarşamba günü vizyon gören Renée Zellweger’li ‘Bridget Jones’s Baby / Bridget Jones’un Bebeği’ ve başrolünü Yavuz Seçkin’in üstlendiği yerli komedi ‘Yıldızlar da Kayar: Das Borak’, haftanın notlarımızda yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler herkese. MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar