Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

15 TEMMUZ 2016

15 Temmuz 2016 Cuma 09:51
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yerli yapımsız yeni haftanın beraberinde getirdiği film sayısı yedi. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.

AŞK UĞRUNA
Venedik’te Altın Aslan adayı olmuş bilimkurgu bazlı romantik dram, Drake Dromus imzası taşıyor. Dromus’un öyküsünü de kaleme aldığı yağım, fütüristik ve duygusal bir aşk hikayesi. Duyguların yasak olduğu, karanlık bir ütopik dünyada birbirlerine aşık olan iki insanın toplumdan kaçma çabası! Duyguların hastalık sayıldığı, hemen her hissin, tedavi edilmesi gereken kötücül bir virüs olarak tanımlandığı geleceğin dünyasında, ‘aşk’a düşen çiftin, özgürleşme ümitleri, toplumsal baskı ve despotik kurallar yüzünden tehlike altındadır. Faşist geleceğin kapkara ve tek tip evreninde, intiharların kurtuluş olarak görüldüğü, insani olan bütün duyguların sıfırlandığı noktada bir isyan çığlığıdır aşk! Yeni neslin popüler oyuncuları Kristen Stewart ve Nicholas Hoult’un uyumlu kimyalarına, Guy Pearce, Jacki Weaver ve David Selby eşlik ediyorlar. Titiz yapım tasarımıyla vücut bulan başarılı atmosfer, John Guleserian’ın kamerasıyla artı değer kazanıyor. Beethoven, Chopin, Shubert, Berlioz, Mozart ve Bach klasikleri, güçlü yorumlarla perdeye yansıyan romantik öyküyü besliyor. Spike Jonze filmi ‘Her / Aşk’, Michel Gondry klasiği ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind / Sil Baştan’ ve Yorgos Lanthimos imzalı ‘The Lobster’ arasında gidip gelen yapım; orijinal ve yeni cümleler kurmasa da, lafı dolandırmadan iddiasız bir hatırlatma yapıyor. Şık bir şekilde üstelik. (3 / 5)

SİMÜLASYON
İngiltere’den çıkagelen bilimkurgu aksiyon, düşük bütçeli zeki ve parlak bir başarı hedeflese de, vasatın altında bir seyirlik olmakla yetiniyor. Sanal gerçeklikte çığır açan yeni bir savaş oyununda, tek çıkış şansı oyunu kazanmaktır. Oyuncular, son teknoloji kıyafetler içinde, gizemli simülasyon dünyasında, gerçeğin düşündüklerinden farklı olduğunu görürler. Oyunda ölmenin gerçek hayattaki karşılığı, tahminlerinin çok ötesindedir. Charles Barker’ın yazıp yönettiği tek mekan aksiyonda önemli rolleri, Morfydd Clark ve Max Deacon üstleniyorlar. Kötü denilemeyecek ama çıkışsız kalıpların içinde sıkıştırılmış senaryo, yeni virajları dönmeden sokağa açılmaya karar verdiği için, son derece yavan bir ‘aynılık’ tadı içeriyor. Yine de türün hayranları için ilginç olabilecek anlara sahip. (1,5 / 5)


Yaman sistem çomakçısı Michael Moore imzalı belgesel ‘Where to Invade Next / Şimdi Nereyi İşgal Edelim?’, sevilen animasyon serisi ‘Ice Age / Buz Devri’nin yeni halkası, ‘Ice Age: Collision Course / Buz Devri 5: Büyük Çarpışma’, Hindistan’dan çıkagelen Bollywood örneği ‘Sultan’, Fransa yapımı gerilimli suç filmi ‘Braqueurs / Soygun’ ve İran-Brezilya ortak yapımı komedi I Am Not Salvador / Ben Salvador Değilim’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Herkese tekrar iyi seyirler. MURAT ERŞAHİN






Diğer Yazılar