Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

05 AĞUSTOS 2016

04 Ağustos 2016 Perşembe 22:23
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Ağustos’un ilk haftası, beraberinde yedi yeni film getiriyor. Gerilimli yapımların egemen olduğu hafta, yerli yapım ve animasyonda içeriyor. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.

KARANLIK SULAR
2005 tarihli ilk filmi ‘House of Wax / Mumya Evi’ ve ‘Orphan / Evdeki Düşman’ adlı korku-gerilimlerin ardından, Hollywood serüvenine; Liam Neeson’u başrole oturttuğu ‘Unknown / Kimliksiz’, ‘Non-Stop’, ‘Run All Right / Gece Takibi’ adlı gerilimli aksiyonlarla devam eden İspanyol yönetmen Jerome Collet-Serra, yeni filminde çok sevdiği korku-gerilim türünün izini sürüyor ve ‘Jaws’a selam duran bir ‘Open Water / Açık Deniz’ öyküsüyle buluşturuyor izleyiciyi. Yaz günlerinin kabusu olan, ‘açık denizde birebir yakalandığınız vahşi köpek balıklı gerilimin’ başrolünü Blake Lively üstleniyor. Dev dalgaların bulunduğu gözlerden uzak bir kıyıda sörf yapan Nancy, büyük beyaz köpekbalığının av sahasında olduğundan habersizdir. Hayatta kalmak için, zeka, yetenek, irade, yaratıcılık ve cesaretten fazlasına ihtiyacı vardır genç kadının. Gel-gitlerle ortaya çıkıp, kaybolan mercan kayalıklarında geçen ölüm kalım savaşı, başarılı atmosferiyle dikkat çekici. Modern bir ‘Jaws’ geni, ‘Open Water / Açık Deniz’ filminin gerçekçi tonuyla birleşmiş. Bu kadar da olmaz dedirtecek anlar ve mantığı zorlayan oluşları ötelersek, yaz sezonunun başarılı filmlerinden biri olarak duruyor. orijinal adıyla ‘The Shallows’. Blake Lively’nin bikinili performansı, ‘canavar’ kadersizliğine terkedilmiş koca köpekbalığı ve ıssız okyanus kıyı görüntülerine galip çıkıp, filmin itici gücü haline geliyor bir süre sonra. Deniz sezonunun ortasındayken Jaws etkisini üzerinden halen atamayanlara temkinle hatırlatıp, türün hayranlarına müjdeyi verelim: Ortalama sularda yüzen, keyifle tüketeceğiniz bir ‘açık deniz-acımasız canavar-iradeli kahraman’ gerilimi duruyor perdede. (2,5 / 5)

KABUSTAN GELEN
Jessie ve Mark, küçük oğullarını bir kaza sonucu kaybettikten sonra, çok zor günler geçirirler. Sekiz yaşındaki Cody’yi evlatlık almaya karar veren çift için, hayata tutunmak demektir evdeki yeni çocuk. Cody, görünüşte her şeyi ‘normal’de seyreden bir çocuktur fakat gördüğü kabuslar, gerçekle buluşunca, çiftin hayatına yeni ve gizem yüklü bir kabus daha eklenir. Kurgu kökenli yönetmen Mike Flanagan imzalı korku filmi, fantastik tatlar içeren bir dram olarak da okunabilir. 2013 tarihli ‘Oculus / Göz’ün ardından yine 2016’da çektiği ‘Hush’ ile dikkat çeken Flanagan, senaryoyu, Jeff Howard ile birlikte kaleme almış. Başrollerdeki Kate Bosworth ve Thomas Jane’e, Annabeth Gish ile gencecik aktör Jacob Tremblay eşlik ediyorlar. Atmosfer yaratmada zorluk çekmeyen yönetmen, öykünün dinamikleri ve tempoyu avucunda tutma açısından, daha bir hayli çalışmak zorunda gözüküyor. Türe hayran olmak değil sadece, hakim olmanın önemli olduğu ‘yönetmenlik’ yolunda Mike Flanagan umut verse de, emekleme aşamasında olduğu her halinden belli, doğaüstü gerilim yaftasının daha fazla yakıştığı filmin yaratıcısının. Bu arada filmin proje aşamasındaki adının ‘Somnia’ olduğunu belirtelim. (2 / 5)

HAYRAN
Gaurav adlı kendi halindeki genç adam, film yıldızı Aryan Khanna’nın büyük bir hayranıdır. Fanatik hayran Gaurav, Aryan’ın doğum gününü kutlamak üzere Mumbai’ye gitmeye karar verdiğinde, işlerin sarpa saracağını ve planlarının alt üst olacağını hesaplamamıştır. Maneesh Sharma’nın yazıp yönettiği Hindistan yapımı hareketli aksiyon, Hollywood muadillerine oldukça özenmiş, temiz ve titiz bir çalışma içerse de, yavan tattan sıyrılamıyor. İki karakteri canlandıran başrol oyuncusu Shak Rukh Hkan ve genel yapım tasarımı sınıfı geçiyor. Sevgi, hayranlık ve tutkunun delice ve tehlikeli bir takıntıya evrilmesiyle ortaya çıkan gerilimli anlar. Çizgiyi aştığın anda başlayan karakter parçalanması ve Bollywood’un ışıltı dünyasından, yerel motifleri, evrensel tatlar ve oluşlarla harmanlama gayretine girmiş kendine has bir seyirlik. (2,5 / 5)


Haftanın notlarımızda yer alamayan diğer filmlerine gelirsek… Başrolünde Tayanç Ayaydın’ı izleyeceğimiz, Emre Yalgın imzalı yerli yapım ‘Emanet’, aksiyon içeren bir suç öyküsü. Yaman ve sansasyonel yönetmen Danimarkalı Nicholas Winding Refn’ın, artık nerdeyse abone olduğu Cannes’de, Altın Palmiye için yarıştığı yeni filmi ‘The Neon Demon / Neon Şeytan’ın başrolünde Elle Fanning yer alıyor. Bruce Willis’in de yer aldığı ‘Extraction / Kurtarıcı’ aksiyonu bol bir yapım. Bütün aile üyeleri ve animasyon hayranlarını ilgilendiren film ise; ‘The Secret Life of Pets / Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı’. Herkese tekrar iyi seyirler.
MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar