Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

04 OCAK 2018

03 Ocak 2019 Perşembe 18:17
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

İkisi yerli yapım, ikisi animasyon olmak üzere; yeni yılın ilk haftası beraberinde sekiz yeni filmle merhaba diyor, sinemaseverlere. Yeni yılda da içinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! İyi seyirler herkese.


KIZ

-Adaletin bu mu dünya?-

Cannes’de, ‘en iyi ilk film’e verilen prestijli ‘Altın Kamera’ dahil toplam dört ödül kazanan Belçika-Hollanda ortak yapımı, genç yönetmeni Lukas Dhont’un da ilk uzun metraj kurmacası. Hikaye, bir gazete haberinden yola çıkılarak kaleme alınmış. On beş yaşını süren Lara, erkek bedeninde dünyaya gelmiştir ve profesyonel bir balerin olmanın hayallerini kurmaktadır! Bir yandan da ergenlik sorunlarıyla boğuşan Lara, cinsel tercihini çoktan yapmıştır ve babası bu zorlu yolda onun her daim yanında olan kişidir fakat dünya, ‘Lara’yı anlama ve kabullenme konusunda çok da hazır değildir!

Son derece cesur bir ‘cesaret’ öyküsü özünde “Kız”. ‘Lara’yı canlandıran Viktor Polster adlı mucize aktörün performansının zihinden çok uzun süre çıkması güç. Gencecik ruhunu nasıl da olgun kılmış, o ürkek fakat kararlı tavırlarıyla! Arieh Worthalter, Valentijn Dhaenens ve Oliver Bodart, sıkı oyuncu kadrosunun öne çıkan diğer isimleri. Frank van den Eeden’in neyi gösterdiğini çok iyi bilen kamerası, dış dünyayı, Lara’nın içselliğiyle buluşturuyor. Belgeseli andıran atmosferiyle, son derece etkili bir film perdedeki. Yaşadığımız dünyanın, aslında belki de yaradılışın adaletsizliği, insan denen bencil yaratığın vicdanı, irade, fedakarlık, kabulleniş ve sevgi üzerine söyleyecekleri olan, güçlü, yalın, incelikli, zımba gibi bir film “Kız”. Yüreğin odacıklarından birinde yatıya kalıyor gün bittiğinde! (4 / 5)


YANGIN YERİ

-Yangın yerinde orkideler-

Mehmet Baydur’un ünlü sahne oyunu ‘Yangın Yerinde Orkideler’i düşürdü akla; Türkçe adı ve öyküsüyle; orijinal adıyla ‘Wildlife’ adlı dram. 1984 doğumlu yaman aktör Paul Dano’nun ilk yönetmenlik denemesi olan hüzünlü dram, 1960’lı yıllarda, ABD’de, Montana’da yaşayan alt orta sınıf bir ailenin hikayesi! Richard Ford’un kitabından uyarlanan yapımın senaryosunu Paul Dano ile birlikte; Elia Kazan’ın torunu olan oyuncu ve senarist, aynı zamanda Dano’nun hayat arkadaşı Zoe Kazan yazmışlar. Carey Mulligan ve Jack Gyllenhaal’ün başrolleri paylaştığı yapımda; iki yıldızdan rol çalan asıl yetenek ise; 2001 Avustralya doğumlu Ed Oxenbould! Usta oyuncu Bill Camp’ın performansı ise ayrı bir derinlik katıyor öyküye.

Yeni ve güzel bir hayat düşüyle Montana’ya, Kanada sınırındaki bir kasabaya taşınan tek çocuklu Brinson ailesi, ekonomik sıkıntının etkisiyle zor günler geçirmektedir. Joe, ergenlikle baş etmeye uğraşırken, ailesinin dağılışına ve dünyanın ne denli zalim bir yer olduğunu da tanıklık eder. İşinden kovulup bunalıma giren ve sınıra yakın ormanlık bölgede çıkan büyük yangını söndürmeye giden ekibe katılıp evi terk eden babasının yokluğunda, yetişkin rolünü üstlenmeye çalışan Joe, yetişkinler için işlerin hiç de kolay olmadığını fark edecektir.

Adaletsiz, zalim, zorlu dünyayı el yordamıyla fark edip savrulan hayatlara tanıklık eden genç Joe ve her geçen gün daha derin bir kâbusa dönüşen Amerikan rüyasına eleştirel bir bakış! Paul Dano, ilk yönetmenlik sınavından alnının akıyla ayrılmış. Cannes’de ilk filme verilen ‘Altın Kamera’ ödülü ile bağımsızların ana yurdu Sundance’da büyük ödüle aday olan film, sıkı aktör Dano’nun adını yakın gelecekte, yetkin bir yönetmen olarak da duyabileceğimizin kanıtı niteliğinde! Ne kadar çok darbe yiyor küçük insan şu zalim yerde. Birbirimize sarılıp, savrulmadan bir arada kalmak ne denli zor bazen. Bazen ne kadar tatsız hayat dediğimiz bilinmez ve büyümek; o nasıl zor, meşakkatli bir yolculuk… (3,5 / 5)



İranlı auteur Jafar Panahi imzalı, Cannes’de ‘en iyi senaryo’ ödülünü kazanmış ‘Se rokh / 3 Hayat’, usta aktör Daniel Auteuil’i başrolde izleyeceğimiz incelikli dram ‘Rémi sans famille / Kimsesiz Çocuk Remi’, küçük izleyicilere seslenen iki animasyon; ‘Super Bear / Super Ayı’ ve Rusya’dan çıkagelen ‘Masha i Medved 3 / Maşa ile Koca Ayı: Yepyeni Maceralar’la birlikte iki yerli yapım; gençlik komedisi ‘Bekarlığa Feda’ ve Biray Dalkıran’ın yönettiği ‘Araf 2: Cin Bebek Doğuyor’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar herkese iyi seyirler. MURAT ERŞAHİN






Diğer Yazılar