Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

04 MAYIS 2018

03 Mayıs 2018 Perşembe 20:31
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Sekizi yerli, toplam on üç yeni filmin merhaba dediği, kalabalık bir vizyon haftasındayız… İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! İyi seyirler herkese.


SUÇ TAKIMI

-Hırsız, polis ve entrika-

Senarist kökenli Christian Gudegast’ın, yönetmen koltuğuna oturduğu ilk uzun metraj kurmacası, aksiyon içeren bir suç öyküsü. Atmosferi ve hikayesi itibariyle, Michael Mann’in ‘hit’ filmlerinden 1995 tarihli ‘Heat / Büyük Hesaplaşma’yı akla getiriyor orijinal adıyla ‘Den of Thieves’!

Los Angeles’da ABD Merkez Bankası’nı soymayı planlayan bir grup profesyonel hırsız, şehrin kanunsuzlukla mücadelede son derece başarılı şerif departmanıyla karşı karşıya kalır. İki ayrı kutbun insanları, özel hayatlarından, planlanan soygunun aşamalarına dek perdede bir suç belgeseline konu olurlar adeta!

Gerard Butler’a eşlik eden isimler, Pablo Schreiber, 50 Cent, O’Shea Jackson Jr. ve Brian Van Holt… Suç şampiyonu şehirlerden Los Angeles’ın netameli geriliminde, bir hırsız-polis kovalamacası ve entrika yüklü, ilginç bir suç öyküsü izlediğimiz. Gidişatın, izleyicisini ters köşe finale asla hazırlamadığı yapım, karakterlere olan mesafeli yaklaşımı ve iyi çekilmiş çatışma sahneleriyle dikkat çekici. İngiliz görüntü yönetmeni Terry Stacey’in kamerası birinci sınıf. Gündelik gerçeklikten taviz vermeyen, buna karşılık; kırılma anlarında ‘gidişatın’ mantık silsilesini zorlayıp, ilginç olmak adına yol haritasından bir miktar uzaklaşan suç öyküsü, ilgiyi hak ediyor yine de! Özellikle türün meraklıları için cazip bir seyirlik. ‘Keyser Söze’ efekti meselesi ise, bir ‘The Usual Suspects / Olağan Şüpheliler’ lezzeti katıyor yapıma son tahlilde! (3,5 / 5)


DOĞRULUK MU CESARET Mİ?

-Hayattan çalınan dakikalar-

Şişe çevirme soslu, klasik kapitalist oynaşma oyunu, şuursuz partilerin vazgeçilmezi, batılı yeni yetme kitlenin başucu eğlencesi ‘doğruluk mu, cesaret mi’; beyazperdeye yansıyan yeni bir öyküye odak noktası teşkil etmiş.

Aktör kökenli senarist Michael Reisz’in öyküsünü yöneten isim; ‘Cry Wolf / E-Katil’, ‘Never Back Down / Asla Pes Etme’ ve ‘Kick-Ass 2 / Göster Gününü 2’ filmlerinden tanıdığımız Jeff Wadlow. Kifayetsiz bir ‘Final Destination / Son Durak’ çakması olmuş, özellikle üst düzey gelir grubuna dahil yeni yetme izleyiciye seslenen ‘hafif’ korku-gerilim!

Özellikle hızlı gençlik partilerinin vazgeçilmezi olan ve zararsız gözüken klasik oyun, doğruyu söylemeyenlerin ya da cesaret gösteremeyenlerin ölümle cezalandırıldığı bir hayat memat meselesine dönüşür! Kötü bir ruhun ele geçirdiği oyuncuların, çaresizce ölümle noktalanan kaderlerini beklemeleri, son derece mantıksız ve yaratıcılıktan uzak bir öyküye malzeme olmuş. Lucy Hale, Tyler Posey ve Violett Beane, filmin öne çıkan genç oyuncuları.

Yüz dakikalık süresiyle gerçek bir işkence aracı olarak rahatlıkla kullanılabilecek film, ömür törpüsü görevi görüyor! Filmin ekseninden ayrılmadan orijinal soruya hemen cevap vereyim; ‘doğruluk’ diyorum ve ekliyorum; ‘cesaret’ ister böyle anlamsız bir filme imza atmak! (1 / 5)



Başrollerini Rachel McAdams ile Jason Bateman’ın paylaştıkları gizemli komedi ‘Game Night / Oyun Gecesi’, Luc Besson’un senaryosunu yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği komedi aksiyon serisi ‘Taxi’nin beşinci filmi ‘Taxi 5 / Taksi 5’, yönetmeni İranlı Mohammad Rasoulof’a Cannes’de ‘belirli bir bakış’ bölümünde ödül kazandıran gerilimi yüksek dram ‘A Man of Integrity / İnatçı Bir Adam’ ve sekiz yerli film; Mehmet Salih Demir’in yazıp yönettiği dram ‘Cano’, İlhan Akgül ve Sinan Tabanlı’nın birlikte yönettikleri suç öyküsü ‘Son Oyun’, Elçin Elgür’ün yönettiği ‘Paçi: Av Sanatı’, komedi türündeki yapımlar Murat Onbul imzası taşıyan ‘4N1K2’, Hakan Eser’in yönettiği ve başrolü Önder Açıkbaş’ın üstlendiği ‘Kaç Kaçabilirsen’, Kamil Aydın’ın yönettiği ‘Şaşkınlar Çetesi’, yönetmen koltuğunda Fatema Khawari adını gördüğümüz ‘Fındık Veresiye’ ve Burhan Gün imzalı animasyon ‘Renkli Balık Yeni Dünyalar Kaşifi’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler herkese! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar