Sinema Haberleri

SÜRDÜREBİLİR YAŞAM FİLM FESTİVALİ YARIN 'ÇEVRİMİÇİ' VE ÜCRETSİZ BAŞLIYOR

30 Kasım 2020 Pazartesi 15:10

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFFEVDE) yarın saat 11.00'de “Milletler Birleşince: Acil Durumlar İçin Acil Çözümler” filminin Türkiye prömiyeri ile 'çevrimiçi' başlıyor. Festivalin '2020 Seçkisi', 1-6 Aralık tarihlerinde çevrimiçi olarak tüm Türkiye’den ücretsiz olarak izlenebilecek. Altı gün sürecek festivalde izleyiciler surdurulebiliryasam.net adresinden ücretsiz olarak filmlere ulaşabilecek. Festivalde gösterilecek 26 adet kısa ve uzun metrajlı belgesel sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri ile tedarik zincirleri, tohum, onarıcı hayvancılık, su hakkı, müştereklerimizin korunması, iklim değişikliği ve göç, altın madenciliği ve toksik atıklar, mega yangınlar, toplayıcılık kültürü, balıkçılık, biyoçeşitlilik, doğa koruma ve yaban hayatı, sosyal girişimcilik, sürdürülebilir ekonomi gibi çok geniş yelpazede temayı ve yaklaşımı barındırıyor.

SYFFEVDE'nin açılışı 1 Aralık'ta

Çevrimiçi Festivalin açılışı Birleşmiş Milletler, Project Everyone ve 72 Films tarafından hazırlanan ve türünün ilk örneği olan “Milletler Birleşince: Acil Durumlar İçin Acil Çözümler” (Nations United: Urgent Solutions for Urgent Times) filmi ile gerçekleşecek. Dünyamızı kökten değiştiren küresel salgın döneminde, “Milletler Birleşince: Acil Durumlar İçin Acil Çözümler”, olgular ve çözümlere odaklanması, gerçek değişim yaratacak kanıt temelli eylemin gerekli olduğunu benimsemesiyle, diğer öykülerden ayrılıyor. Borç hafifletme, fosil yakıt sübvansiyonlarını sona erdirme, sağlık hizmetlerine evrensel erişim, nitelikli eğitim ve dijital mali güçlenme gibi alanları kapsayan yayın, daha iyi bir dünya kurmak için yapılması gereken acil ve sonuç getirici eylemleri ortaya koyuyor.

Festival seçkisinde Türkiye'den iki belgesel bulunuyor

SYFFEVDE film seçkisinde Türkiye'den iki film bulunuyor. Bunlardan biri Buğday Derneği'nin “Zehirsiz Sofralar” belgeseli. Belgeselde tarım zehirleri olarak bilinen pestisitlerin nasıl ortaya çıktığı, zararları, zehirsiz üretimi mümkün kılan üreticilerin deneyimlerini ve zehirsiz gıdaya ulaşmanın yolları üzerine bilgiler aktarılıyor.

Türkiye’den başka bir belgesel ise Roni Aran Adıbelli ve Adnan Faruk Turan’ın yönetmenliğini yaptığı "Toplayıcılar". Toplaycılar'da ekolojik açıdan oldukça zengin bir coğrafya olan Türkiye’nin Bingöl bölgesi ve civarında doğada kendiliğinden yetişen yabani bitki ve mantarların popülasyonuyla birlikte halen devam etmekte olan toplayıcılık kültürünü, yöre insanının yaşadığı habitat ile kurduğu ilişkinin hikayesi aktarılıyor.

Ormanı Onaran Keçilerden Bisikletli Annelere

Seçkide komposttan atığa, bisikletin yaşamlarımızda alabileceği rolden mega yangınlara, su, tohum, yazılım vb. müştereklere, altın madenciliğinin yarattığı tahribattan yaban hayata birçok konuda kısa ve uzu metrajlı belgesel yer alıyor.

Gıdayla Gelen Dönüşüm filminde araştırmacı gazeteci Benoît Bringer, hem insanlığa hem doğaya saygılı yeni bir beslenme modeli kurgulamakta olan pek çok kadın ve erkekle görüşmek için bir dünya turuna çıkıyor.

Bisikletli Anneler modern hayatın birbirimizle bağlarımızı koparmasını, bunun küresel etkisini ve yük bisikletlerinin buna nasıl bir panzehir olabileceğini anlamaya çalışan yeni bir annenin yolculuğunu anlatıyor.

Gölgede Yetişen Kahve filmi hem kahveseverlere hem doğaseverlere hitap ediyor. Bu belgesel, izleyicilerin birer tüketici olarak oynadıkları roller hakkındaki anlayışlarını derinleştirmeyi ve bir sonraki fincana verdikleri değeri artırmayı amaçlıyor.

Yeni Bir Tür: Sosyal Girişimcinin Yükselişi, dünyanın en büyük toplumsal ve çevresel sorunlarını çözmek için iş dünyasını kullanan yeni bir değişim aktörleri neslinin yükselişini belgeliyor. Film yoksulluk, evsizlik ve çevre kirliliği gibi toplumsal ve çevresel meselelere el atan Y kuşağından üç azimli girişimcinin yolculuğunu sunuyor.

Festivalin kısa metrajlı filmlerinden Ormanı Onaran Keçiler ot zehirleri, ağır makineler ve kasıtlı yangınlar yerine keçiler ve el aletleri kullanarak orman yangını riskiyle mücadeleye dönük topluluk güdümlü bir inisiyatifin hikâyesini anlatıyor.

SYFFEVDE Seçkisi

  • Ayna / Mirror (Yönetmen: Pierre Reynard 2020, 25')
  • Bir Avuç Çöp / A Fistful of Rubbish (Yönetmen: David Regos 2019, 14')
  • Birlikte Büyüyoruz / How We Grow (Yönetmen: Haley Thompson, Tomas Zuccareno, 2017, 65')
  • Bisikletli Anneler / Motherload (Yönetmen: Liz Canning, 2019, 86’)
  • Biyotaklit / Biomimicry (Yönetmen: Leila Conners 2015, 22')
  • Biyotaklit Vaadleri / The Promise of Biomimicry (Yönetmen: Leila Conners 2020, 23')
  • Büyüyen Çözümler / Growing Solutions (Yönetmen: Leo Horrigan ve Michael Milli, 2020, 42′)
  • Çalınan Balıklar / Stolen Fish (Yönetmen: Gosia Juszczak 2020, 30')
  • Gıdayla Gelen Dönüşüm / Food for Change (Yönetmen: Benoît Bringer, 2019, 55')
  • Gölgede Yetişen Kahve / Shade Grown Coffee (Yönetmen: Alexander Kinnunen 2020, 76')
  • İklim Arafı / Climate Limbo (Yönetmen: Elena Brunello, Paolo Caselli, Francesco Ferri 2019, 40')
  • Johannesburg Altını / Jozi Gold (Yönetmen: Sylvia Vollenhoven, Fredrik Gertten 2019, 74')
  • Kârlı Tohumlar / Seeds of Profit (Yönetmen: Linda Bendali, 2019, 50′)
  • Kompost Hikâyesi / The Compost Story (Yönetmen: Finian Makepeace 2017, 7')
  • Mega Yangınlar / Mega Fires (Yönetmen: Cosima Dannoritzer 2020, 93')
  • Milletler Birleşince: Acil Zamanlar için Acil Çözümler / Nations United: Urgent Solutions for Urgent Times (Yönetmen: Richard Curtis 2020, 34')
  • Müşterekler İçin Mücadele / Hacking for the Commons (Yönetmen: Philippe Borrel 2019, 87')
  • Onarıcı Reçete / A Regenerative Secret (Yönetmen: Ben Cowan ve Taliesin Black-Brown 2018, 8')
  • Ormanı Onaran Keçiler / From Weedy Forests to Grassy Woodlands (Yönetmen: Antoinette Wilson ve Jordan Osmond 2020, 12')
  • Suyun Efendileri / Lords of Water (Yönetmen: Jérôme Fritel 2019, 56')
  • Toplayıcılar / Foragers (Yönetmen: Roni Aran Adıbelli ve Adnan Faruk Turan, 2020, 69’)
  • Umut Veren Topluluklar / Communities of Hope (Yönetmen: Diego ve Lou, 2020, 29’)
  • Yabanın Dönüşü / Rewilding (Yönetmen: Vincent Perazio 2019, 52')
  • Yeni Bir Tür: Sosyal Girişimcinin Yükselişi / The New Breed: The Rise of the Social Entrepreneur (Yönetmen: Pete Williams 2020, 80')
  • Yeni Ekonomiye Geçiş / How We Live: A Journey Towards a Just Transition (Yönetmen: Mark Decena 2014, 8')
  • Zehirsiz Sofralar/ No Pesticides on My Plate (Yönetmen: Oya Ayman, Sevim Erdem, Eyyüp Epekinci, 2020, 42’)

 

Festivalde izleyiciler film gösterimlerinin yanı sıra film seanslarının ardından dileyen sivil toplum kuruluşları, topluluklar, eğitim kurumları, vb. kurumlar tarafından gerçekleştirilecek çevrimiçi yan etkinliklere de katılabilecekler. Filmler, program, kayıtlar ve yan etkinlik organizasyonları ile ilgili tüm bilgiler surdurulebiliryasam.net ve surdurulebiliryasam.org adreslerinden takip edilebilir.



Diğer Haberler

NURİ ALÇO'YLA İLGİLİ SON AÇIKLAMA
NURİ ALÇO'YLA İLGİLİ SON AÇIKLAMA
18 Nisan 2024 Perşembe 16:16

MESUT KARA YAŞAMINI YİTİRDİ
MESUT KARA YAŞAMINI YİTİRDİ
15 Nisan 2024 Pazartesi 11:24

77. CANNES FİLM FESTİVALİ PROGRAMI AÇIKLANDI
77. CANNES FİLM FESTİVALİ PROGRAMI AÇIKLANDI
11 Nisan 2024 Perşembe 20:58

O. J. SIMPSON YAŞAMINI YİTİRDİ
O. J. SIMPSON YAŞAMINI YİTİRDİ
11 Nisan 2024 Perşembe 20:40