Sinema Haberleri

SİYAD: ´SANSÜR SİSTEMATİK HAL ALDI´

12 Nisan 2015 Pazar 22:27

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Antalya Film Festivali´nde bir belgeselin sansürlenmesinin ardından İstanbul Film Festivali´nde de bir başka belgesele de aynı işlemin uygulanmasını, sinema ve sanat üzerindeki baskının sistematik olarak devam ettiği şeklinde değerlendirdi:

Basın ve Kamuoyunun Dikkatine,

Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun belgesel filmi BAKUR, 34. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde 12 Nisan günü ilk gösterimini yapacaktı. Kültür Bakanlığı’nın çıkardığı engel nedeniyle filmin gösterimi iptal edilmiştir. Antalya Film Festivali´nde de yine bir belgesel filmin sansürlenmiş olmasının ardından yaşanan bu gelişme, sinema ve sanat üzerindeki baskının sistematik olarak devam ettirildigini göstermektedir.

Bakur’un gösteriminin iptal edilmiş olmasını sansür olarak değerlendirdiğimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyor ve herkesi sansüre karşı dayanışmaya çağırıyoruz.

Bakur´un gösterilmesinin engellenmesine bahane olarak işletme belgesi alma koşulu gösterilmektedir. Festivallerde gösterilen yabancı filmlerden istenmeyen eser işletme belgesinin yerli filmlerden istenmesi uygulamasına derhal son verilmesini ve mevzuatta bu yönde değişiklik yapılmasını talep ediyoruz. Bu duruma tepki gösteren ve Festival’den filmlerini çektiklerini açıklayan sinemacılarla dayanışma içinde olduğumuzu duyuruyoruz.

Saygılarımızla,

SİYAD (Sinema Yazarları Derneği)



Diğer Haberler

NURİ ALÇO'YLA İLGİLİ SON AÇIKLAMA
NURİ ALÇO'YLA İLGİLİ SON AÇIKLAMA
18 Nisan 2024 Perşembe 16:16

MESUT KARA YAŞAMINI YİTİRDİ
MESUT KARA YAŞAMINI YİTİRDİ
15 Nisan 2024 Pazartesi 11:24

77. CANNES FİLM FESTİVALİ PROGRAMI AÇIKLANDI
77. CANNES FİLM FESTİVALİ PROGRAMI AÇIKLANDI
11 Nisan 2024 Perşembe 20:58

O. J. SIMPSON YAŞAMINI YİTİRDİ
O. J. SIMPSON YAŞAMINI YİTİRDİ
11 Nisan 2024 Perşembe 20:40

NURİ ALÇO'DAN HABER VAR
NURİ ALÇO'DAN HABER VAR
09 Nisan 2024 Salı 15:31