Sinema Haberleri

AYVALIK FESTİVALE BEKLİYOR

04 Ekim 2018 Perşembe 10:09

Kariyo & Ababay Vakfı ana sponsorluğunda 5-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Başka Sinema Ayvalık Film Festivali başlıyor. Direktörlüğünü
Azize Tan´ın üstlendiği Festival boyunca dünyadan ve Türkiye’den 40’a yakın film sinemaseverlerle buluşacak ve söyleşiler, paneller, atölyeler, konserler gerçekleşecek.
Uluslararası festivallerde ödüller kazanmış, bağımsız sinemanın tanınmış yönetmenlerinin imzasını taşıyan filmlerin yanı sıra, festival programında sinema klasikleri ve Türkiye’den son dönem ön plana çıkan yapımlar da yer alacak.
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali filmleri ve etkinlikleri 4 farklı mekânda izleyicilerle buluşacak. Bu mekanlar; festival için sinema olarak düzenlenen, panel ve söyleşilere de ev sahipliği yapacak Ma’adra Binası, Ayvalık’ın tek sinema salonu olan Vural Sineması, Ayvalıklı sanatseverlere pek çok etkinlikte ev sahipliği yapan Sanat Fabrikası ve Belediye Amfitiyatrosu. Festival süresince ayrıca her akşam Ayvalık ve Cunda’nın çeşitli mekânlarında açıkhava film gösterimleri yapılacak.
Festival biletleri Biletiva üzerinden 10 TL olarak satışa sunulacak. Hafta içi gündüz seansları 65 yaş üstü izleyiciler ve öğrenciler için 5 TL olacak.

Programdan seçmeler:
Dünya prömiyerini 71. Locarno Film Festivali’nde yapan, Adana Film Festivali´nde birincilik kazanan Sibel. Yönetmenliğini Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin yaptığı, başrollerinde Damla Sönmez, Erkan Kolçak Köstendil, Elit İşcan ve Emin Gürsoy’un yer aldığı Giresun’un bir dağ köyünde geçen film; insanlarla sadece ıslıklarla anlaşan, bu nedenle ötekileştirilen, asi ruhlu, dilsiz bir kadının hikâyesini anlatıyor.

Mahmut Fazıl Coşkun’un ödüllü yeni filmi Anons, 1963 yılının Mayıs ayında, bir darbe girişiminin İstanbul ayağında İstanbul Radyosu’nu ele geçirip bildiri okumak isteyen dört askerin traji-komik hikâyesini anlatıyor.

Gürcan Keltek’in 71. Locarno Film Festivali’nde prömiyerini yapan deneysel belgeseli Gulyabani de festival programında. Filmde, Zeynep Kumral’ın seslendirdiği Fethiye Sessiz, nam-ı diğer Gulyabani, anılarını deşip çocukluğundan itibaren içine sürüklendiği girdabı anlatıyor.

68. Berlin Film Festivali Generation bölümünde dünya prömiyerini yapan Banu Sıvacı yönetmenliğindeki Güvercin’in başrollerinde Kemal Burak Alper, Ruhi Sarı ve Demet Genç yer alıyor. Adana’nın kenar mahallerinden birinde geçen film, beslediği kuşlarıyla kendine farklı bir dünya kuran Yusuf’un çalışma hayatı ve mahallesinin gerçekleriyle yüzleşmesini konu alıyor.

Dünya Festivallerinin Ardından Ayvalık’ta!
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali dünya festivallerinin dikkat çeken, merakla beklenen ve eleştirmenlerin ilgisiyle karşılanan yapımlarını Ayvalık’a getiriyor. Bu bölümde 20’ye yakın yeni yapım gösterilecek.

BURNING
Dünya prömiyerini yaptığı 71. Cannes Film Festivali’nde eleştirmen ve izleyicilerden tam not alan ve FIPRESCI Ödülüne layık görülen Burning, kült yazar Haruki Murakami’nin öyküsünden uyarlama. Lee Chang-dong’un uzun bir aradan sonra çektiği film; gerilim dozu yüksek, saplantılı bir aşk üçgenini konu alıyor.


LE LIVRE D’IMAGE
Kariyeri boyunca yeni şeyler denemekten vazgeçmeyen Jean Luc Godard, 85 dakikalık son filmi Le livre d’image ile farklı bir sinema diliyle bir elin 5 parmağı gibi 5 bölümden oluşan bir hikâye anlatıyor. Film, prömiyerini yaptığı 71. Cannes Film Festivali’nden ilk kez verilen Özel Altın Palmiye ile ödüllendirildi.

EN GUERRE
71. Cannes Film Festivali’nin dikkat çeken yapımlarından Stephan Brizé yönetmenliğindeki En Guerre’nin başrolünde 3 yıl önce yine Brizé yönetmenliğindeki Pazar Kanunu ile Cannes’dan en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Vincent Lindon var. En Guerre, 2 yıl önce ücretlerinden kesintiyi kabul edip şirketi kâra geçiren işçilerin iş yerinin kapatılma kararına karşı sendika lideri Eric Laurent öncülüğünde greve gitmeleriyle başlayan kapitalizm savaşını konu alıyor.


WHITNEY
Oscar’lı yönetmen Kevin Macdonald’ın yeni belgeseli Whitney, erken yaşta ani bir şekilde ölen Whitney Houston’ın hayatını konu alıyor. Belgeselde Houston’ın daha önce hiç görülmemiş kilise korosu görüntüleri, özel kayıtları ve bilinmeyen performansları yer alıyor.

MUSEO
Prömiyerini yaptığı 68. Berlin Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’ne layık görülen Alonso Ruizpalacios yönetmenliğindeki Museo gerçek bir hikâyeden uyarlama. 1985 yılında Juan Nuñez ve Benjamín Wilson isimli iki kişinin Meksika tarihinin en büyük soygunu olan Ulusal Antropoloji Müzesi’ni soymasını ve bunları ellerinden çıkarma çabalarını anlatan filmin oyuncu kadrosunda büyük övgü alan Gael Garcia Bernal’in yanı sıra Simon Russell Beale ve Lynn Gilmartin yer alıyor.


LETO
Bu yılki Cannes Film Festivali’nde yarışan Leto, filmin çekimleri sırasında yolsuzluk iddiasıyla tutuklanan ve ev hapsine mahkûm edilen, bu nedenle festivale katılamayan Rus sinema ve tiyatro dünyasının önemli isimlerinden Kirill Serebrennikov imzası taşıyor. Film,80’ler başı Leningrad’ındaki underground punk müzik çevresindeki bir aşk üçgenini ve baskılara rağmen var olma hikâyesini anlatıyor.

HAPPY AS LAZZARO
Alice Rohrwacher´in Cannes Film Festivali´nden En İyi Senaryo Ödülü´nü alan yeni filmi Happy as Lazzaro, saf denecek kadar iyi niyetli genç köylü Lazzaro’nun, hayal gücü tarafından lanetlenen bir soyluyla arasında oluşan tuhaf bağı konu alıyor.


PITY
Sundance Film Festivali’nde yarışan, Babis Makri’nin yönetmenliğini yaptığı Pity, mutsuzluğa bağımlı, üzüntüye ihtiyaç duyarak yaşayan bir adamın hikayesini anlatıyor.

Açıkhavada Film İzlemek BAŞKA’dır!
Festivalin dikkat çekecek bölümlerinden Açıkhava Sineması’nda yerli ve yabancı yapımlar Ayvalık’ta açıkhava sineması geleneğini canlandıracak.

Bu bölümde gösterilecek yerli yapımlardan ilki Ali Atay’ın ikinci filmi Ölümlü Dünya. Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Sarp Apak, İrem Sak, Mehmet Özgür, Feyyaz Yiğit Çakmak, Doğu Demirkol, Özgür Emre Yıldırım ve Meltem Kaptan’dan oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film görünürde lokantacılık yapan, aslındaysa akla hayale gelmeyecek başka işlerin içinde olan Mermer ailesinin kahkaha dolu hikâyesini anlatıyor.

Vincent van Gogh’un trajik hayatını ve esrarengiz ölümünü, ressamın tablolarının 125 profesyonel ressam tarafından çizilmesiyle anlatan Loving Vincent açıkhavada izleyicilerle buluşacak yapımlardan. Filmin yönetmenleri ise Polonyalı ressam ve yönetmen Dorota Kobiela ile 2006 yapımı Oscar Ödüllü animasyon Peter and the Wolf‘un yapımcısı Hugh Welchman.

Anthony Quinn ve Alan Bates’in başrollerini paylaştığı Nicos Kazancakis’in Zorba’sından uyarlanan Michael Cacoyannis yönetmenliğindeki 1964 yapımı sinema klasiği Zorba the Greek de bu bölümde sinemaseverlerle buluşacak.

89 yaşındaki usta Agnes Varda’nın Fransız fotoğrafçı ve sokak sanatçısı JR ile birlikte yönettiği, geçen yıl prömiyerini yaptığı 70. Cannes Film Festivali’nde Altın Göz ve Palme de Whiskers ödülüne layık görülen filmi Mekanlar ve Yüzler (Faces and Places) de Ayvalık’ta beyazperdede olacak. Bu belgesel yol filminde Agnes ile JR, Fransa’nın köylerinde dolaşıp, sakinleriyle sohbet ediyor, bir yandan da dev fotoğraflarını çekip kamusal alanda sergiliyorlar. Arka planda ise aralarındaki yaş farkına rağmen sanat tutkusunun birleştirdiği bu iki insanın dostluğuna şahit oluyoruz.

Festivalde Çocukları Unutmadı
İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu Genç Kültür programı ve Hollanda’da 30 yılı aşkın süredir çocukları kaliteli medya ürünleriyle buluşturan Cinekid vakfıyla ortaklaşa yürütülecek atölyeler de festival kapsamında yer alacak.

7 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanmış atölyelerde çocukları çok özel eğlenceler bekliyor. Projektör yapıp, ışık-gölge oyunlarıyla kendi yazıp çizdikleri bir hikâyeyi hayata geçirecek; basit malzemelerle hologram yapmayı öğrenecek; kendi çizdikleri bir cep filmini tamamlayacak ve ürettiklerini eve götürebilecekler!

Üniversite Öğrencileri Festivalde
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali ve Kültür İçin Alan ortaklığında Dokuz Eylül, Ege, İzmir Ekonomi ve Yaşar Üniversiteleriyle işbirliği içinde festival için özel bir program oluşturuldu. Programa seçilen her okuldan 5’er öğrenci, festival boyunca Ayvalık’ta konaklayacak, bütün filmleri ücretsiz izleme ve etkinliklere katılma şansı yakalayacak, bir yandan da seçtikleri bir konu ve teknikle festivalle alakalı kısa filmler ve dokümantasyon çalışmaları yapacaklar.

İlgi alanlarına göre yönetmenler, senaristler, prodüktörler ve kurgucularla atölye çalışmalarına katılma fırsatı bulacak olan öğrenciler, sürecin sonunda hazırladıkları projelerle festival sürecini belgeleyecekler. Ayrıca bu dört üniversitenin öğrencilerinin çektikleri kısa filmler festival programı içinde yer alacak.

Kültürel projelere ortam, mekân ve kaynak sağlamanın yanı sıra, yerel kurumlar ve sanat alanında üretim yapan profesyonellere farklı eğitim ve gelişim olanakları sunan Kültür İçin Alan bu yıl Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin en büyük destekçilerinden. Kültür İçin Alan ile olan işbirliği çerçevesinde 2 özel projeye imza atılıyor festival kapsamında: Avrupa Film Günü ve Üniversiteliler Festivalde.

Avrupa Film Günü kapsamında Ma’adra Binası’nda kariyeri boyunca yeni şeyler denemekten vazgeçmeyen Jean Luc Godard’ın, prömiyerini yaptığı 71. Cannes Film Festivali’nden ilk kez verilen Özel Altın Palmiye ile ödüllendirilen 85 dakikalık son filmi İmgeler ve Sözcükler (Le livre d’image), bu yılki Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan, birbirinden çok farklı iki insanın 1950’lerdeki Soğuk Savaş’ın gölgesinde yaşadıkları tutkulu olduğu kadar imkansız aşklarını konu alan Pawel Pawlikowski imzalı Soğuk Savaş (Cold War), Nadine Labaki’nin sahip olduğu hayatı kabul etmeyen, kendisini dünyaya getirip iyi bakamadıkları için ailesine dava açan 12 yaşındaki bir çocuğun hikâyesini konu alan, Cannes’da Jüri Ödülü kazandığı son filmi Kefernahum (Caphanhaum) ve Rudiger Süchsland’ın Caligari’den Hitler’e adlı ilk belgesel filminin ardından çektiği ikinci belgeseli Hitler’in Hollywood’u (Hitler’s Hollywood) filmi gösterilecek. Belgeselinde 1933-1945 yılları arasında Hitler Almanya’sında çekilmiş filmlerle ilgili titiz bir inceleme yapan Süchsland, Fatih Özgüven ile Hitler’in propaganda bakanı Goebbels’in hayalindeki Nazi Hollywood’u ve o dönemde çekilen filmler üzerine bir de sohbet gerçekleştirecek. Söyleşi saat 16.30’da Ma’adra Binası’nda yapılacak.
Festivalin bir diğer mekanı Vural Sineması’nda ise İzlanda’nın bu yıl Yabanı Dilde En İyi Film dalında aday gösterdiği Benedict Erlingsson yönetmenliğindeki zekice yazılmış senaryosuyla dikkat çeken çevreci bir kadın filmi olan Woman At War ve Paolo Sorrentino’nun skandallarıyla ünlü İtalyan başbakan Silvio Berlusconi‘nin hayatını anlattığı Loro izleyicilerle buluşacak.
Sanat Fabrikası’nda ise Matt Dillon, Uma Thurman ve Bruno Ganz’ın rol aldığı 1970’lerden 1980’lere uzanan süreçte bir seri katilin hikâyesine odaklanan Lars von Trier’nin son filmi Jack’in Yaptığı Ev (The House That Jack Built), Asghar Farhadi’nin başrollerinde Penelope Cruz ve Javier Bardem’in yer aldığı bir kutlama için İspanya’daki köylerine giden bir ailenin başına gelen beklenmedik olayları anlatan filmi Herkes Biliyor (Everybody Knows), Stéphane Brizé’nin küresel kapitalizmi farklı boyutlarıyla tartışma ya açtığı son filmi Savaşta (At War) ve çocuklar izleyiciler için Barbara Bredero’nun yönettiği, bir zürafayla bir çocuğun dostluğu üzerinden farklılıkların bir toplumu nasıl zenginleştirdiğini anlatan filmi Zürafam (My Giraffe) filmlerinin gösterimi yapılacak. Filmin ardından saat 16.00’da Midi Cafe’de Genç Kültür ve Cinekid’in partnerliğinde yedi yas¸ ve üzeri çocuklar için tasarlanmıs¸ atölyelerde çocukları çok özel egˆlenceler bekliyor.

Sarımsaklı Özgürlük Parkı’nda gerçekleşecek Açıkhava sinemasında ise 89 yaşındaki usta Agnes Varda’nın Fransız fotoğrafçı ve sokak sanatçısı JR ile birlikte yönettiği, geçen yıl prömiyerini yaptığı 70. Cannes Film Festivali’nde “Altın Göz” ve “Palme de Whiskers” ödüllerine layık görülen Fransa’nın köylerinde dolaşan yol filmi Mekânlar ve Yüzler (Faces and Places) ücretsiz olarak izleyicilerle buluşacak.

Festival ve üniversiteliler
İzmir’in üç üniversitesi, Dokuz Eylül, Ege ve İzmir Ekonomi üniversiteleriyle işbirliği halinde festival için özel bir program oluşturuldu. Program kapsamında her üniversitenin sinema bölümünden seçilen 5 öğrenci, festival boyunca festivalin özel konukları olacaklar. Festivalin farklı alanlarında profesyonellerle birlikte çalışma fırsatı bulacak öğrenciler festivalin belgelenmesinde de önemli rol oynayacaklar ve kısa filmleri festival kapsamında 7 Ekim saat 20.30’da Vural Sineması’nda izleyicilerle buluşacak. Geleceğin sinemacıları, usta isimlerin filmlerini izleme ve etkinliklere ücretsiz katılma fırsatına da sahip olacaklar. Ayrıca yine bu üniversitelerden gelen gönüllü öğrenciler festivalin her alanında çalışacak ve festivali onlarla birlikte gerçekleştireceğiz.

Uzun vadede Ayvalık’ı bir sinema merkezi haline getirmek amacındaki festival bu nedenle ilk yılından üniversite öğrencilerine önemli bir alan açıyor. Festivale katılan tüm öğrenciler için festival boyunca her gün farklı konularda atölyeler düzenlenecek.
Emin Alper ve Tülin Özen “Yönetmen-Oyuncu İlişkisi”, Nadir Öperli, Anna Maria Aslanoğlu, Çiğdem Mater “Yapım”, Thomas Balkenhol “Kurgu”, Ercan Kesal “Senaryo” ve Gökçe Doruk Erten “Oyuncu Seçimi” konulu atölyeler için Ayvalık’ta olacak ve öğrencilerle deneyimlerini paylaşacak.



Diğer Haberler