Sinema Haberleri

37. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

07 Nisan 2018 Cumartesi 09:04

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Vodafone Red sponsorluğunda düzenlenen 37. İstanbul Film Festivali, dün gece İstanbul Lütfi Kırdar Salonu´da düzenlenen açılış töreniyle başladı. Törene yerli sinemanın ünlü isimlerinin yanı sıra usta yönetmen Peter Greenaway, multimedya sanatçısı ve yönetmen eşi Saskia Boddeke ile oyuncu Travis Fimmel gibi tanınmış yabancı konuklar da katıldı. Dokuz sinema salonunda 43 ülkeden 210 film gösterileceği festival 17 Nisan´da son erecek.
Sunuculuğunu Cem Davran’ın üstlendiği 37. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde festivalin Sinema Onur Ödülleri’nin yanı sıra festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri de takdim edildi. İstanbul Film Festivali’nin açılış töreni, festival sponsoru Vodafone Red’in katkılarıyla, Vodafone TV ve Vodafone Red internet sayfasından canlı olarak yayınlandı.
Törende festivalin yarışmaları ile jüri üyeleri de tanıtıldı. Festivalde Uluslararası ve Ulusal Yarışma, Sinemada İnsan Hakları, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması olmak üzere beş başlık altında 57 film yarışıyor. Festivalde gösterilecek Türkiye yapımı 12 kurmaca ilk film, 2013 yılından bu yana, genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen ve CMYLMZ Fikirsanat tarafından desteklenen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü için yarışacak. Kazanan filmler, 17 Nisan Salı akşamı yapılacak İstanbul Film Festivali Ödül Töreni’nde açıklanacak.

37. İstanbul Film Festivali Sinema Emek Ödülü
Festivalin bu yılki Sinema Emek Ödülü’nün sahibi, sinemadaki tecrübesine çok genç yaşta başlayan, önce Saray, sonra Şişli Kent sinemalarında çalışan, 20 yıldır Beyoğlu’nun en köklü sinemalarından Atlas Sineması’nın müdürü olan, eşi bulunmaz sinema dostu Cevdet Pişkin oldu. Cevdet Pişkin’e ödülünü İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan takdim etti.

37. İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri
Festivalin ilk Sinema Onur Ödülü, Otobüs, Kapıcılar Kralı, Selvi Boylum Al Yazmalım, Maden, Köşeyi Dönen Adam ve Piyano Piyano Bacaksız gibi filmlerin yapımcılığını üstlenen, Sıraselviler’de sinemacıların ve sanatçıların uğrak yeri olan Sinema Sevenler Derneği Lokali’ni açarak çeyrek asır bu mekânın işletmeciliğini yürüten, anılarını kaleme aldığı kitaplarıyla bu zengin geçmişi okurlarıyla paylaşan Arif Keskiner’e verildi. Arif Keskiner’e ödülünü yıllarca setlerde birlikte çalıştığı Sonay Kanat takdim etti.
Festivalin ikinci Sinema Onur Ödülü, 1970’te başlayan edebiyat macerasını birçok ödülle taçlandıran, filmi çekilen 23 öyküsüyle Türkiye sinemasına öyküleri en çok uyarlanan yazar olan, otuz film için senaryo yazan, Kızgın Toprak’tan Ayna’ya, Firar’dan Adak’a ve bu yıl festivalde yenilenmiş kopyasıyla izleyeceğimiz İpekçe’ye kadar pek çok filmde imzası bulunan, yazar Osman Şahin’e sunuldu. Osman Şahin’e ödülünü sinema yazarı Atilla Dorsay verdi.
Festivalin üçüncü Sinema Onur Ödülü bir yılda en çok film çekme rekorunu halen elinde tutan, 1960’ta başladığı meslek yaşamında 140 film yöneten, Ayşecik’lerden melodramlara, avantürden Western’e, komediden müzikale geniş bir yelpazede imza attığı yapıtlarla sinemamızda iz bırakan, Abidik Gubidik, Temem Bilakis, Saffet Beni Affet gibi deyişleri üreten, sinema ustası Aram Gülyüz’e oyuncu Perran Kutman tarafından sunuldu.
İstanbul Film Festivali’nin son Sinema Onur Ödülü ise, 5 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü’ne girerek oyunculuğa adım atan, sinema kariyerini 130 filmin yanında, TV dizileri ve tiyatro sahnesinde bugün de devam ettiren, 1974’te Antalya Film Festivali’nde ona En İyi Kadın Oyuncu ödülünü getiren Bedrana’dan Esir Hayat’a, Kaşık Düşmanı’ndan Kırlangıç Fırtınası’na, Sosyete Şaban’dan Sis, İpekçe, Karılar Koğuşu, Köpekler Adası gibi pek çok filmdeki oyunculuğuyla hep hatıralarda kalacak sanatçı Perihan Savaş’a verildi. Perihan Savaş’a ödülünü oyuncu Erkan Kolçak Köstendil takdim etti.


Festival Lean On Pete Filmiyle Açıldı
Açılış töreninin ardından, festival, Andrew Haigh’in yönettiği ve oyuncu Charlie Plummer’a Venedik’te En İyi Genç Oyuncu ödülü getiren Lean on Pete filminin gösterimiyle başladı. Vodafone Red Galaları kapsamında gösterilen Lean On Pete’in başrolündeki, Vikingler dizisindeki Kral Ragner rolüyle tanınan ünlü oyuncu Travis Fimmel de filmi sunmak üzere açılış törenine katıldı.
Açılış filmi Lean On Pete eşzamanlı olarak 21.30’da Beyoğlu’nda Atlas Sineması ile Kadıköy’de Rexx Sineması’nda da gösterildi. Travis Fimmel Atlas Sineması’ndaki gösterime de katılarak izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Açılış töreni, festival sponsoru Vodafone Red’in katkılarıyla, Vodafone TV ve Vodafone Red internet sayfasından canlı olarak yayınlandı. Tören öncesinde, gelen konuklarla özel röportajların yer aldığı, Nefise Karatay ile Anıl Kurtuldu’nun sunduğu Kırmızı Halı yayını da yine Vodafone Red aracılığıyla canlı olarak yayınlandı.
Törene eşlik eden video klipler, İKSV Stüdyo ekibi Selçuk Metin ve Ebru Gümrükçüoğlu tarafından hazırlandı. Törenin sahne yönetmenliğini ise Yekta Kara üstlendi.

12 Günlük Sinema Şöleni Başlıyor
37. İstanbul Film Festivali’nde 6-17 Nisan tarihleri arasında, dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere ve gizli kalmış hazinelere 43 ülkeden 218 yönetmenin toplam 210 filmi gösterilecek. Festival gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu, Pera Müzesi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s, Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu ve Kadıköy’de Rexx ve Kadıköy Sinemaları’yla İstanbul’un farklı köşelerine yayılacak. Festival, uluslararası konukları, sinema söyleşileri, sergileri, dijital deneyimleri ve özel etkinlikleriyle 12 gün boyunca İstanbul’da sinema şöleni yaşatacak.





Diğer Haberler