Sinema Haberleri

26. ANKARA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ ATÖLYE PROGRAMI AÇIKLANDI

10 Nisan 2015 Cuma 17:05

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Halkbank ana sponsorluğunda düzenlenen 26. Ankara Uluslararası Film Festivali FESTİLAB atölyeleri ile usta isimleri izleyici ile buluşturuyor. 23 Nisan - 03 Mayıs 2015 tarihleri arasında düzenlenen festival, sinema severler için hemen her gün farklı bir etkinlik sunuyor.
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen AUFF, ödüllü filmlerden oluşan zengin programı dışında FESTİLAB bölümünde pek çok alternatif etkinlik sunuyor. Sinemaseverler tarafından ilgiyle beklenen FESTİLAB atölyelerinde kendi alanlarında uzmanlaşmış pek çok akademisyen ve sanatçı, deneyimlerini izleyici ile paylaşıyor. Öğrenciler kadar sinemadan farklı tatlar almak isteyen sinemaseverlerin tümüne açık olan 26. Ankara Uluslararası Film Festivali FESTİLAB ‘atölyeleri’ ücretsiz olarak düzenleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Halkbank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Festilab bölümü sinema alanında içerik üretimi, ağ ve bilgi paylaşımı alanında gerçek bir ihtiyacı karşılıyor. Atölyelerde yerli sanatçı ve uzmanlar kadar Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle gelen yabancı konuklar da ilgi çekiyor. Oyunculuktan yapımcılığa, yönetmenlikten hikaye anlatıcılığına, film müziklerinden farklı disiplinlere kadar uzanan çeşitlilikteki içeriği ile festivali bir okula dönüştüren Festilab, 26. AUFF’inin en önemli bölümleri arasında yer alıyor.


Oyunculuk Atölyesi

Genç yeteneklerin, oyunculuğa gönül verenlerin kaçırmaması gereken iki atölye Oyuncular Sendikası’nın işbirliği ile festivalin etkinlikleri arasında girdi.

Sercan Gidişoğlu ile Ses ve Nefes Kullanımı Atölyesi
Ses önemlidir. Ses fark yaratır. Bir oyuncunun en önemli ifade araçlarından biri sesidir ve sesini doğru kullanabilmesi en temel ihtiyaçlarındandır. Doğru sesi kullanabilmek için de doğru nefes almak bir gerekliliktir.
Temel ses ve nefes kullanımı tekniklerine bir giriş niteliğinde olacak bu atölyede; Oyuncular Sendikası yönetim kurulu üyesi, seslendirme ve tiyatro oyuncusu ve eğitmeni Sercan Gidişoğlu farklı disiplinlerden ses ve nefes kullanım tekniği egzersizlerini katılanlarla paylaşacak…

23 Nisan 2015 Perşembe
Saat: 10:00 -12:30
Farabi Sahnesi, Farabi Sok. No:17/A
Başvuru için özgeçmişlerin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 30 kişi)

Meltem Cumbul´la Oyunculuk Atölyesi

İçinizde Neler Oluyor? Kimler Oynuyor?
Karakter oluşturmaya ve geliştirmeye giden yol kendi içinizden geçiyor. Eric Morris Metodu enstrüman ve işçilik olmak üzere ikiye ayrılır. Bir oyuncu kendi enstrümanını tanıdıkça içindeki seslere ve olan bitene kulak verme seviyesine ulaşabilir. Metot, sahip olduğunuz kişisel envanteri kullanarak farkındalığınızı esnetmeyi öneriyor. Oyunculuğun farkındalıkla, bilincin en açık haliyle kullanabilirliği, gözlem, merak ve algıyla ilişkisini size hatırlatacak. Yapmak değil olmakla; yani "Rol yapmayın lütfen" cümlesinin tanımı ile biraz vakit geçirmenizi sağlayacak.
2,5 saatlik süre içinde gerçekleşecek atölyede, seçilen birkaç kişi üzerinden uygulamalı metod anlatımı sağlanacak.

23 Nisan 2015 Perşembe
Saat: 14:00-16:30
Farabi Sahnesi, Farabi Sok. No:17/A
Başvuru için özgeçmişlerin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 60 kişi)

Festivalin açılış günü olan 23 Nisan’da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyelerin başvurusu için bir ön şart bulunmuyor. Tüm oyunculara açık olan atölyeye mekan ve süreye bağlı olarak sınırlı sayıda katılımcı kabul edilebiliyor. Bu nedenle katılmak isteyen oyuncuların bir an önce özgeçmişlerini ilgili adreslere göndermeleri gerekiyor.


Aytekin Çakmakçı ile Görüntü Yönetmenliği Atölyesi
Aytekin Çakmakçı´nın Görüntü yönetmenliğini yaptığı; Arabesk, Işıklar sönmesin, Düttürü Dünya, Muhsin Bey, Yılanların Öcü ve Mum Kokulu Kadınlar filmleri üzerinden görüntünün dilinin incelendiği bir atölye yapılacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyenin başvurusu için bir ön şart bulunmuyor ancak katılımcılar başvuru sırasına göre belirleneceği için ilgilenen sinemaseverlerin bir an önce kayıt yaptırmaları gerekiyor.

25 Nisan 2015 Cumartesi
Saat: 11:30
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:4
Katılım için isim ve iletişim bilgilerinin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 85 kişi)



Belgeselde Farklı Formlar Söyleşisi
DOK Leipzig program koordinatörü Lars Meyer, yönetmen ve video aktivist Alper Şen, akademisyen ve yönetmen Ersan Ocak ve yönetmen Mario Rizzi’nin katılımıyla gerçekleşecek söyleşide günümüz teknolojisine paralel olarak değişen-dönüşen belgesel anlatısı, farklı formlarıyla ele alınıyor. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyenin başvurusu için bir ön şart bulunmuyor ancak katılımcılar başvuru sırasına göre belirleneceği için ilgilenen sinemaseverlerin bir an önce kayıt yaptırmaları gerekiyor.

25 Nisan 2015 Cumartesi
Saat: 16:30
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:4
Katılım için isim ve iletişim bilgilerinin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 85 kişi)



Selçuk Candansayar ile Sinema ve Psikiyatri Üzerine Söyleşi
Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku filmine ‘’Sinema ve Psikiyatri: yaratıcılık, kurgu, karakter ilişkisi” üzerinden bakıyor. 16:30 da gerçekleşecek film gösteriminin hemen ardından gerçekleşecek söyleşide filmin uyarlandığı kitabın yazarı İlhami Algör de konuk olarak yer alıyor. Ücretsiz olan söyleşi kısmı için katılım yalnızca mekan kapasitesi ile sınırlı.

25 Nisan 2015 Cumartesi
Saat: 18:15
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:2
Film Gösteriminin (16:30) ardından söyleşi yapılacak.



Onur Ünlü Söyleşisi
Festivalin ulusal uzun yarışması jüri başkanı Onur Ünlü, Ankara Üniversitesi’nde iletişim öğrencileri ve sinemaseverlerle buluşacak. Yönetmenin son filmi ‘İtirazım Var’ filminin gösteriminin ardından gerçekleşecek söyleşi için ücretsiz olan katılım yalnızca mekan kapasitesi ile sınırlı.

27 Nisan 2015 Pazartesi
Film Gösterimi Saat: 12:00
Söyleşi Saat: 14:00
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Mahmut Tali Öngören Sinema Salonu
Film Gösteriminin ardından söyleşi yapılacak.



Rebekah Louisa Smith ile Film Festivalleri ve Dağıtım Stratejileri
“The Film Festival Doctor” Rebakah Louisa Smith; yapım öncesinden dağıtıma kadar bir filmin yapım süreçlerini detaylı olarak ele alacağı atölyesinde, uluslararası dağıtımın önemli ayaklarından film festivalleri ile ilgili geliştirilebilecek stratejiler üzerinde duracak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyenin başvurusu için bir ön şart bulunmuyor ancak katılımcılar başvuru sırasına göre belirleneceği için ilgilenen sinemaseverlerin bir an önce kayıt yaptırmaları gerekiyor.


28 Nisan 2015 Salı
Saat: 11:30
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:4
Katılım için isim ve iletişim bilgilerinin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 85 kişi)



Murat Meriç ile Şarkılı Filmli Memleket Tarihi Söyleşisi

Müzik araştırmacısı ve yazar Murat Meriç festival için gerçekleştireceği söyleşiyi şöyle tanımlıyor: ´Şarkılar ve filmler, her dönemin tanıkları. Memleket tarihini onlar üzerinden okumak mümkün. Boğaziçi Köprüsü´nün açılışından Almanya´ya göç dalgasına, siyasi meselelerden geçim sıkıntısına kadar hemen her şey, filmlerde ve şarkılarda kendine yer bulmuş. Grevlerden söz eden popçular, geçim sıkıntısını dillendiren ozanlar, Ecevit´e "gel kurtar bizi" diyen alaturkacılar, plaklarda karşımıza çıkanlar… Futbol maçları, beynelmilel başarılar, propaganda şarkıları ve kavgalar da cabası! Sadece memleket meseleleri değil, dünya ahvalinin izlerini de buluyoruz üstelik şarkılarda ve filmlerde: Kennedy´nin ölümü üzerine yazılmış ağıtlar ya da Muhammed Ali´nin şampiyonluğu üzerine bestelenmiş coşkulu şarkılar, Nadya Komanaçi´nin girdiği unutulmaz replikler! Adı üzerinde; memleket tarihini, şarkılar ve filmler üzerinden bir okuma denemesi bu. Şenlikli, heyecanlı…´

Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek söyleşiye katılım ücretsiz ancak kontenjan mekan kapasitesi ile sınırlı. Katılımcılar başvuru sırasına göre belirleneceği için ilgilenen sinemaseverlerin bir an önce kayıt yaptırmaları gerekiyor.

29 Nisan 2015 Çarşamba
Saat: 21:30
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:4
Katılım için isim ve iletişim bilgilerinin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 85 kişi)



Priit Tender ile Canlandırma Atölyesi
Estonya sinemasının önemli canlandırma sanatçıları arasında yer alan Priit Tender’ın atölyesinde önce yönetmenin 2012 yapımı ödüllü animasyonu ‘Kurtçuk Besleyen’ (The Maggot Feeder) filminin çekim sürecini anlattığı ‘Kurtcuk Besleyen’nin Yolculuğu’ adlı belgeselin gösterimi gerçekleşecek. Dünyada ilk kez gösterime girecek belgeselin ardından ise canlandırma sineması, yapım ve teknikleri anlatılıyor.
Çukçi Yarımadasına ait bir mitten esinlenilerek çekilmiş olan ‘Kurtçuk Besleyen’ filmi ise festivalde Canlı Rüyalar seçkisinde de gösterilecek.

Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyenin başvurusu için bir ön şart bulunmuyor ancak katılımcılar başvuru sırasına göre belirleneceği için ilgilenen sinemaseverlerin bir an önce kayıt yaptırmaları gerekiyor.

1 Mayıs 2015 Cuma
Saat: 11:30
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:4
Katılım için isim ve iletişim bilgilerinin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 85 kişi)


Micah Magee ile Buluntu Hikaye Anlatımı: Evrensel hikayeleri kısıtlı bütçe ile filme çekmek
Pek çok ödüllü kısa filmin yazarı, yapımcısı ve yönetmeni olan Mikah Magee; atölyede “ Bağımsız film yapımcısı ve yazar olarak değerlerimiz nelerdir?”, “Kısıtlı kaynaklarımızı evrensel hikayeler anlatabilmek için en iyi nasıl değerlendirebiliriz?” gibi soruların cevabını arıyor. Katılımcılar 90 dakikalık atölye çalışmasında kişinin ve çevrenin öyküsel malzemesini mekan, bellek ve doğaçlama yöntemi üzerinden – üstelik Hollywood’un kurmayı asla hayal edemeyeceği öznel evrenleri yaratmakta hem kurmaca hem de belgesel hikaye anlatım malzemelerini kullanarak keşfedecekler.

Yazar/yönetmen Micah Magee grup içinde arketipler ve günümüzün makro-dramaturjik analizlerini kullanarak yazma yöntemlerini ortaya çıkaracak. İlkel yazım alıştırmalarının tohumları ortaklaşa yazım, oyunculuk egzersizleri ve doğaçlama ile geliştirilecek.

Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyenin başvurusu için bir ön şart bulunmuyor ancak katılımcılar başvuru sırasına göre belirleneceği için ilgilenen sinemaseverlerin bir an önce kayıt yaptırmaları gerekiyor.

1 Mayıs 2015 Cuma
Saat: 14:00
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:4
Katılım için isim ve iletişim bilgilerinin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 85 kişi)


İlker Canikligil ile Dijital Video Yapımı ve Kısa Film Yönetmenliği Atölyesi
‘Dijital Video ile Sinema’ adlı kitabın yazarı ve yönetmen İlker Canikligil ile dijital kısa film yapımı, aşamaları ve yönetmenliği üzerine bir atölye gerçekleştiriyor. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyenin başvurusu için bir ön şart bulunmuyor ancak katılımcılar başvuru sırasına göre belirleneceği için ilgilenen sinemaseverlerin bir an önce kayıt yaptırmaları gerekiyor.

2 Mayıs 2015 Cumartesi
Saat: 11:30
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:4
Katılım için isim ve iletişim bilgilerinin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 85 kişi)


Tanıkların Söyleşisi
Ankara Uluslararası Film Festivali, sinemacıları toplumun belleğine kayıt tutan tanıklar olarak kabul ederek, bu yılki etkinlikler kapsamında ‘mülteciler ve göçmenler’ konularına değinen filmleri izleyici ile buluşturuyor. ‘Tanıklıklar’ adı verilen bu özel bölümde filmleri gösterilecek yönetmenleri ise Tanıkların Söyleşisi bir araya getiriyor. Bekleyiş (Al Intithar) filminin yönetmeni Mario Rizzi, Asfur’un yönetmeni Eylem Şen ve Dönüşü Olmayan Yolculuk-Son Durak Frankfurt Havalimanı (Reise ohne Rückkehr - Endstation Frankfurter Flughafen ) kısa filminin yönetmeni Güçlü Yaman ve STK temsilcilerinin katıldığı söyleşi, kameralarını toplumsal hayatı derinden etkileyen olaylara çeviren, böylelikle sinema diliyle kendi tanıklıklarını tüm zamanların tanıklığına dönüştüren sinemacıların yaklaşımlarını, yapım tecrübelerini paylaşmayı hedefliyor.


Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek söyleşiye katılım ücretsiz ancak kontenjan mekan kapasitesi ile sınırlı. Katılımcılar başvuru sırasına göre belirleneceği için ilgilenen sinemaseverlerin bir an önce kayıt yaptırmaları gerekiyor.

2 Mayıs 2015 Cumartesi
Saat: 14:30
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:4
Katılım için isim ve iletişim bilgilerinin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 85 kişi)


Ercüment Cengiz ve Cem Erciyes ile Roman, Müzik ve Görsellik Üzerine Söyleşi

Gırnatacı ve Çellocu romanlarının yazarı Ercüment Cengiz ve gazeteci Cem Erciyes’in sinema ve romanda görsellik ve müzik üzerine gerçekleştirecekleri söyleşi hakkında Ercüment Cengiz şunları söylüyor:

´Kristal Sınır´, bu sene düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivalinin teması…´Sınır´ anlamaya başladığımız andan itibaren anlatılarla büyüyen insanoğlunu en tedirgin eden kelimelerden biri... ´Benim sınırım´ ya da ´Bizim sınırımız´ dediğimiz zaman, ötekinin de ´Bu da benim sınırım´ demesiyle şekillenip sonra savaşlara sürükleyen sihirli kelime. Zaten tam da bu yüzden festivalin teması ´kristal sınır´, kıymetli ve kolay kırılabilir. Hangi nedenlerle olursa olsun bunu aştığınız zaman sınırın öte yakasıyla çatışıyorsunuz demektir. Deniz altında yaşayamayan, uçamayan, kas kuvveti olamayan, hız bile yapamayan insan denilen varlık hayvanları, doğayı katledip aklı sayesinde dünyaya hâkim oluyor… İlk fırsatta birbirinin de gırtlağına çökmeyi bekleyen insan için iyi bir fırsat işte ´Sınır´... ‘Burası benim’ dediğin zaman, bir çizgi kalınlığında ‘burası da benim o zaman’ diyen insanoğlunun marifeti... En tuhafı da, yüzyıllardır aynı bölgelerde yaşamış insanların sadece toprakla çizdiği sınırlarda değil mesele kafalarında da çizdikleri sınırlar var. En kötüsü ve tehlikelisi de bu.
Önce doğayı, sonra da birbirlerini katleden insanoğlunun bu öfkeli dünyadan kurtulması için iki iyi fırsattır; roman ve sinema. Neden? Bize başkalarını, ötekileri de anlatabildiği ve anlamamızı sağladığı için… Sınırları aşmamızı sağladığı için. İster kelimelerle resimler çizin, binlerce sahne yaratın romanlarınızla, kaleminizle ya da kameranızla gösterin ´ötekileri´ ´beridekilere´ hangisi olursa...
Romanlar yazalım, filmler çekelim, itiraf edelim ve birbirimizi anlayalım bu öfkeli dünyadan kurtulmak için... İnkâr ve intikamdan vazgeçelim yeter ki. Güzele boyayalım gök kubbenin altını.
3 Mayıs 2015 Pazar
Saat: 14:00
Kızılay Büyülü Fener Sineması, Salon:4
Katılım için isim ve iletişim bilgilerinin [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Kontenjan 85 kişi)



Ankara Uluslararası Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgi için: www.filmfestankara.org.tr



Diğer Haberler

YILMAZ GÜNEY'İN SON FOTOĞRAFI YAYINLANDI
YILMAZ GÜNEY'İN SON FOTOĞRAFI YAYINLANDI
25 Nisan 2024 Perşembe 08:52

OSCAR'A YENİ KURALLAR GELDİ
OSCAR'A YENİ KURALLAR GELDİ
24 Nisan 2024 Çarşamba 14:12

'NETFLIX FİLMİMİ ALMADI, KADER UTANSIN'
'NETFLIX FİLMİMİ ALMADI, KADER UTANSIN'
24 Nisan 2024 Çarşamba 12:44

NURİ ALÇO TABURCU OLDU
NURİ ALÇO TABURCU OLDU
24 Nisan 2024 Çarşamba 12:39

'KIZILCIK ŞERBETİ'NDE ATATÜRK'ÜN NİNNİSİ
'KIZILCIK ŞERBETİ'NDE ATATÜRK'ÜN NİNNİSİ
20 Nisan 2024 Cumartesi 13:32

HASAN CAN KAYA ACİL AMELİYAT EDİLDİ
HASAN CAN KAYA ACİL AMELİYAT EDİLDİ
20 Nisan 2024 Cumartesi 13:09