Sinema Haberleri

´EMEK´İ YIKANLARA SORUŞTURMA HÜKMÜ

13 Ocak 2015 Salı 17:53

Hukuki süreç devam ederken yerine AVM yapılmak üzere Kamer İnşaat tarafından 2013´te yıkılan 100 yıllık tarihi Emek Sineması´yla önemli gelişmeler var. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Serkildoryan ve Emek projesiyle ilgili ´kamu yararı olmadığı´ gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme ayrıca, aralarında Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan´ın da olduğu dört yetkili hakkında soruşturma açılmasına hükmetti.

Yalnızca İstanbul’un değil Türkiye’nin en eski görkemli sinema salonlarından olan ve hukuki süreç devam ederken yerine AVM yapılmak üzere Kamer İnşaat tarafından 2013´te yıkılan 100 yıllık tarihi Emek Sineması’yla ilgili önemli gelişmeler var. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Karaköy’deki binasında yapılan basın toplantısı basın sözcüsü Mücella Yapıcı tarafından kamuoyuyla paylaşılan ilk önemli gelişme, Mimarlar Odası´nca Kültür Bakanlığı’na açılan davada İstanbul Bölge İdaresi Mahkemesi tarafından verilen Serkildoryan Binası ve Emek Sineması’nın da yer aldığı bloğa ilişkin projede yürütmeyi durdurma kararı. 19 Aralık 2014’te alınan ve 8 Ocak’ta ilgili taraflara tebliğ edilen yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi ise mahkeme kararında “Dava konusu projenin yürütülmesi halinde tarihi ve kültürel miras olarak nitelendirilmesi söz konusu yapılar açısından telafisi güç, hatta imkansız zararların doğmasına yol açması” olarak geçiyor.

CAN ATALAY: İTİRAZ YOLU KALMADI
Bu kararın ardından Mimarlar Odası´nın avukatı Can Atalay, yürütmeyi durdurma kararına itiraz yolunun kalmadığını ve projeyle ilgili esas kararın beklendiğini vurguladı. Atalay, Kamer İnşaat’ın yürüttüğü inşaatın devamının ise suç teşkil edeceğini söyledi.

AHMET MİSBAH DEMİRCAN´A SORUŞTURMA
Konuyla ilgili ikinci önemli gelişme ise aralarında Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın da olduğu Barış Çelikkan, Mehmet Ali Kaplan ve İlhan Turan adlı dört yetkili hakkındaki soruşturmaya hükmedilmesi. Mimarlar Odası’nın İçişleri Bakanlığı’na yaptığı suç duyurusu Danıştay tarafından kabul edildi. Böylece İçişleri Bakanlığı tarafından yetkililere soruşturma açılmasının önü Danıştay’ın kararıyla açılmış oldu.
Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait Emek Sineması’nı 25 yıllığına kiralayan Kamer İnşaat tarafından yıkılıp yerine AVM yapılması 2009´dan beri kamuoyunun gündeminde. Sinemaseverler, kültür sanat kamuoyu ve yıkıma karşı çıkan binlerce kişi düzenlenen pek çok yürüyüşe katılarak Emek Sineması’na yıkacak projeye karşı seslerini yükseltmişti. 9. İdari Mahkeme 2010’da projeyi durdurma kararı almış ancak bu karar üç bilirkişiden ikisinin yıkıma karşı çıkan raporlarına rağmen 2011´de kaldırılmıştı. Hukuki süreç devam ederken 13 Şubat 2013’te Beyoğlu Belediyesi, projeye yapı ruhsatı vermiş ve tarihi Emek Sineması 2013 yılı Mayıs ayında yıkılmıştı.
RADİKAL/12.01.2015 ÖZGÜN HABERE GİDİN



Diğer Haberler

NURİ ALÇO'YLA İLGİLİ SON AÇIKLAMA
NURİ ALÇO'YLA İLGİLİ SON AÇIKLAMA
18 Nisan 2024 Perşembe 16:16

MESUT KARA YAŞAMINI YİTİRDİ
MESUT KARA YAŞAMINI YİTİRDİ
15 Nisan 2024 Pazartesi 11:24

77. CANNES FİLM FESTİVALİ PROGRAMI AÇIKLANDI
77. CANNES FİLM FESTİVALİ PROGRAMI AÇIKLANDI
11 Nisan 2024 Perşembe 20:58

O. J. SIMPSON YAŞAMINI YİTİRDİ
O. J. SIMPSON YAŞAMINI YİTİRDİ
11 Nisan 2024 Perşembe 20:40

NURİ ALÇO'DAN HABER VAR
NURİ ALÇO'DAN HABER VAR
09 Nisan 2024 Salı 15:31