İstanbul’da doğdu. 1988’de gitar çalmaya başladı. Üniversitede okurken Ankara’da The Crawling Snakes, The Jukes, The King Bees blues gruplarını kurdu ve gitarist, vokal olarak müzik yaptı, turnelere çıktı. 1999’da Janusz Szprot ile kurduğu grupla caza adım attı. 2001’de Alan Ginter Quartet’te Tuna Ötenel ile birlikte yer aldı.
1946 İstanbul doğumlu Cengiz Türksoy müziğe dokuz yaşında mandolinle başladı. 12 yaşında İstanbul Belediye Konservatuarı keman bölümüne kabul edildi. 16 yaşında İstanbul Teknik Üniversitesi Orkestrası’na girdi ve kısa sürede dikkat çekti.
16 Mayıs 1980'de Adapazarı’nda doğdu. Müziğe ilgisini fark eden ailesi bu yönde onu destekledi. 1994-1998 arası Bolu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde ana branş olarak piyano, yardımcı branş olarak da keman eğitimi aldı. Bu arada arkadaşından gitar çalmayı da öğrendi.
22 Temmuz 1963’te tarihinde Ankara'da doğdu. Çocukken darbuka çaldı. Ankara Devlet Konservatuarı Piyano ve Nefesli Sazlar Bölümü'nden 1987’de mezun oldu, yüksek bölümünü İstanbul Devlet Konservatuarı'nda tamamladı. Son sınıfta Maksim Gazinosu’nda çalmaya başladı ve zamanla ünlü yıldızların topluluklarında sahneye çıktı.
Babası kemancıydı. Oğlundaki yeteneği görünce küçük bir keman yaptırdı. 10 yaşına kadar özel keman dersleri gördü. Sonra gitara merak sardı. Babası bu kez de Maksim’de çalan İspanyollar’dan ona ikinci el gitar almıştı. Şişli Terakki Lisesi’nde okurken öğretmeninin yönlendirmesiyle konservatuara girdi. Okuldayken hafta sonları düğün salonlarında gitar çalıyordu.
1941 doğumlu Yurdaer Doğulu dokuz yaşında mandolin öğrenmişti; ardından kanun ve ut çalmayı denedi. Profesyonel müziğe 1958’de Jüpiterler grubunda başladı. Attila Özdemiroğlu’nun (kontrbas) ayrılmasının ardından adlarını Jüpiter Kentet’e dönüştüren Yurdaer Doğulu ile Berkant, 1963’e kadar topluluğu sürdürdü. Bir ara ‘Alpay ve Arkadaşları’ adıyla Alpay’la çalışan Doğulu gitarıyla Durul Gence’nin grubu SSS Sextet’e katılmıştı. Rock’n’rolldan twiste, tangoya geniş repertuar sergileyen grup 1964’de dağılmıştı…
1952’de İzmir’de doğdu. 70’lerin başında genç yaşta Yurdaer Doğlu Orkestrası’nda davul çalmaya başladı. Piyasanın dikkatini çekmişti. 1973 yazında Dönüşüm grubunun eski bas gitaristi Vecdi Ören ile Edip Akbayram bir araya gelerek Dostlar’ı hayata geçirdi. Sevgi, kardeşlik, bağlılık simgesi olduğuna inanılan ‘Dostlar’ adını alan grubun ilk kadrosu Vecdi Ören (12 telli gitar, bas gitar), Cudi Koyuncu (cura, ıklığ, rebab, bağlama, yaylı tambur), Koral Sarıtaş (davul), Galip Kayıhan’dan (gitar) oluşuyordu.
1980'de devlet konservatuarına girdi. Piyano, obua, solfej, armoni eğitimi aldı. Ardından senfoni orkestrasında obua çalmaya başladı. 1991'de saksafona geçti ve ilk caz konserini Jazz Without Fear grubu ile verdi. Aynı dönemde oda orkestrasında çalıştı. 1995'te Bilkent Sahne Sanatları Fakültesi'nden mezun oldu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde obua bölümünü kurdu ve dersler verdi.
1969’da Bolu’da doğdu. Babasının teşvikiyle altı yaşında flüte başladı ve keman, mandolinle devam etti. 1987’de davula geçti ve 1990'a kadar amatör gruplarda yer aldı. Ardından profesyonel olup Ankara ve İstanbul’da barlarda çaldı. Doksanlı yıllar Ankara’sının önemli gruplarından Blues Express’teki performansıyla ünlendi. Üstün rock, caz, blues performansıyla yakından takip edilen ve genelde 70’lerin hit parçalarını cover yapan gruptan sonra Ünal’ın İstanbul macerası başladı.
1965’te Ankara’da doğdu. 14 yaşında müziğe başladı ve gitar, bas gitar, mandolin öğrendi. 19 yaşında profesyonel oldu ve çeşitli topluluklarla Ankara lokallerinde çaldı. Kardeşi Barlas Erinç’le besteler yazdı. 1992’de İstanbul’a taşındı. 1994’te Umay Umay’ın albümüyle düzenlemeciliğe adım attı.
1956’da doğdu. 1963’de Behzat Kutluba, Altan Eke ve yedi yaşındaki Ercüment Ateş, Beşiktaş Halkevi’nde folklor çalışmalarına katılıyordu. Aynı tarihlerde Altan’ın kardeşi Rıfat Eke ile Bülent Ortaç, Ender Akacan ‘Kabataş Erkek Lisesi Müzik Kolu’na üyeydi. O yıl Beşiktaş Halkevi kapanınca bu iki grup bir arada müzik yapmaya karar verdi. Behzat kaval, Ercüment darbuka, diğerleri bağlama çalıyordu.
13 Ocak 1972’de İstanbul’da doğdu. Babası, Türk Hafif Müziği’nin güçlenmesinde önemli görevler üstlenmiş gitarist ve orkestra şefi Yurdaer Doğulu’ydu. Ozan Doğulu, dört yaşında konservatuarın piyano bölümüne kabul edildi ve altı yaşında, Spor ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen bir gecede 'yılın sanatçısı' ödülünü aldı. Flüt ile gitarı da öğrendi.
1944’de İstanbul’da doğan ve 18 yaşında gitar çalmaya başlayan Cihat Günaydın (solo gitar), arkadaşları Metin Yavuzdoğan (tuşlular, armonika), Çetin Yavuzdoğan (bas) kardeşler ve Zamir Manisa (davul) ile 7 Eylül 1964’de Fındıkzade’de Mavi Işıklar’ı kurmuş, bir yıl sonra ABD’den dönen Nejat Toksoy da (vokal) getirdiği bantlarla aralarına katılmıştı. ‘Mavi’yi huzuru yansıttığı, ‘Işıklar’ı da geleceğe ışık tutmak için seçmişlerdi.
Küçük yaşlarda piyano çalmayı öğrendi. Çavuşoğlu Koleji’nde okurken Ergüder Yoldaş, Şerif Yüzbaşıoğlu gibi isimlerden müzik dersleri aldı. Okulun grubuyla 1973’te Milliyet Liseler Arası Müzik Yarışması’na katılarak yeteneği ve tekniğiyle dikkat çekti. Çavuşoğlu Koleji o yıl yarışmada birinci olmuştu. Çalışmalarını amatörce sürdürdü.
Gözüpek, yeni yeni ortaya çıkmaya başlayan amatör rock gruplarında davuluyla dikkat çektikten sonra 1969’da İstanbul’da Fehiman Uğurdemir (gitar) ile Stephan’la (bas gitar) kurduğu Yarasalar grubuyla İstanbul lokallerinde sevilen parçaları çalıyordu. 1971'de Aziz Azmet'in Yollar/Hele Hele Gel 45'liğinin kayıtlarında çalan Bunalım grubundan bir süre sonra Ahmet Güvenç ile Nihat Örerel de gidince, grubun kurucularından Aydın Çakus yanına gitarist Berç Yenal, bas gitarist Melik Yirmibir ile davulcu Mehmet Gözüpek'i alarak devam etti.
17 Ağustos 1976’da İstanbul’da doğdu. 15 yaşında davul çalmaya başladı. 1993`te rock grubu Badluck`a katıldı. 1997`de Ercüment Vural ile konuk olduğu Işığın Yansıması grubunun Birdenbire albümünün kayıtlarında çaldı.
1953’te İstanbul’da doğdu, Küçük yaşta konservatuarın piyano bölümüne kabul edildi. 17 yaşında profesyonel müzik dünyasına adım attı. Dönemin en iyi müzisyenlerinin çaldığı Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’nda tuşluları çalarak dikkat çeken Yükseler devamında Yurdaer Doğulu Orkestrası’na girmiş, ardından da orguyla Moğollar’a katılmıştı. Cahit Berkay, Turhan Yükseler (org), Tufan Altan (davul) ile Mithat Danışan’lı (bas gitar) kadro, Cem Karaca’yla Namus Belası gibi çok önemli yapıtı yerli rocka kazandırmıştı…
Anadolu popa en fazla emek veren isimlerindendi. Müziğe genç yaşlarda merak sardı. Kendi kendine gitarı öğrendi. Semtten arkadaşlarıyla filmlerden önce sinemalarda çalmaya başladı. Devamında düğün salonlarına terfi etti. Siluetler’e katıldı ve bir süre sonra Kuveyt’te sahneye çıktı. Türkiye’ye dönünce, Moğollar’dan ayrılmış Murat Ses ile Mavi Işıklar’ın eski vokali Nejat Toksoy’un, 1972’de bir araya gelerek kurduğu Ağrı Dağı Efsanesi grubuna katıldı. Grup adını, Murat Ses bestesinden almıştı.
Müziğe 1960’lı yıllarda Haydarpaşa Lisesi’nde başladı. Rock müziğin Türkiye’ye yeni yeni girdiği günlerdi. Gitarı öğrendi; piyano da çalıyordu. İstanbul Moda semtinin gençleri Şara Papazyan (bas gitar), Ziya Bakanay (gitar, piyano, org), Hıraç Kelleci (davul), Tansu Karayazgan (gitar, vokal), Vrej Mamasoğlu (tenor saks) Moda 5'lisi'ni kurdu. Kadıköy civarındaki kulüplerde her türden müziği çalan orkestra Erol Evgin’e plak kayıtlarında eşlik etmişti.
15 Temmuz 1962’de Mersin’de dünyaya geldi. Çok küçükken müziğe sevdalandı ve dokuz yaşında İstanbul Belediye konservatuvarı keman bölümünde eğitim almaya başladı. Yine dokuz yaşında ilk 45’liği Ana Kucağı’nı çıkardı. Metin Celalettin Özülkü 15 yaşında Erol Büyükburç’un grubu Evren’de Cem Bezeyiş (gitar), Sabahattin Taşdöğen (bas gitar), Aziz Göksel (tuşlular), Erdinç Kılıçarsan’la (davul) çalıyordu.
Yine kalabalık bir hafta… Yerli yabancı on iki yeni film misafir oluyor salonlara! Sinema sezonu da, koca yıl gibi sona ermekte… Yıl sonu film beğeni listelerine son rötuşlar veriliyor… Biz de sinemamuzik.com yazarları, Aralık sonunda yıl sonu listelerimizi sunacağız sizlere... Altısı yerli yapım olmak üzere toplam on yeni filme ev sahipliği yapıyor 13 Aralık haftası! İki ilk film, Murat Fıratoğlu imzalı ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ ve Ozan Yoleri’nin yönettiği ‘Başlangıçlar’ ile bir korku örneği olan ‘The Bell Keeper / Gece Bekçisi’, haftanın notlarımız arasında geniş olarak yer alan yeni yapımları!
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
Cinsiyet değiştirme operasyonu geçirerek hayatını trans birey olarak sürdürmeye başlayan bir kartel patronu ve onun bütün işlerinde yardımcılığını üstlenen bir avukat... Jacques Audiard imzalı, müzikal türde çekilmiş, Meksika dizilerini de hatırlatan suç draması ‘Emilia Pérez’ bu yıl Cannes’da Jüri Ödülü’ne uzanmıştı ve filmin dört kadın oyuncusuna da En İyi Kadın Oyuncu ödülü verilmişti. (UĞUR VARDAN/ HÜRRİYET/07.12.2024)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Ekim ayındaki bir festivalin izlenim yazısı, Aralık’ın ilk gününde geliyor. Biraz geciktik, farkındayım ama üst üste festivaller, özel gösterimler ve vizyonda çok sayıda film olunca, böyle oldu. Ama bu filmlerin büyük çoğunluğu halen vizyon tarihini ya da platformlarda gösterilecekleri zamanı bekliyor. O anlamda gecikmiş sayılmayız. O halde, Filmekimi’nin Ankara ayağında izlediğim 15 filme buyurunuz.
TRT İstanbul Radyosu ses sanatçısı Ayşen Birgör, gökteki yıldızlar misali ışıl ışıl şarkıları bugün 21.00'de TRT Müzik'te ekranlara gelecek Yıldızlar Altında programında seslendiriyor.
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Timur Selçuk'un Adam Sanat dergisinde yayınlanmış müzik yazılarının bir araya getirildiği Sana Dün Bir Tepeden Baktım Aziz Türkiye - Müzik Yazıları - 1 kitabı Eksik Parça Yayınları etiketiyle satışa çıktı. 256 sayfalık yapıt için Turgay Fişekçi şunları yazmış:
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:
Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.